TÜRK ASILLI İSVEÇLİ SİYASETÇİ DENİZ BULDUK’LA MÜLAKAT

upa-admin 24 Nisan 2014 3.047 Okunma 0
TÜRK ASILLI İSVEÇLİ SİYASETÇİ DENİZ BULDUK’LA MÜLAKAT

UPA yazarı Murat Topçu, İsveç’in başkenti Stockholm’ün en büyük ilçesi olan Botkyrka’da Belediye Meclis üyesi olan Türk asıllı İsveçli Yeşiller Partisi üyesi siyasetçi Deniz Bulduk’la UPA adına bir mülakat gerçekleştirdi. Aşağıda bu mülakatı bulabilirsiniz.

1. Kendinizden bahseder misiniz? Okurlarımıza kendinizi tanıtır mısınız?

1979 yılında Konya’nın Kulu ilçesine bağlı Tavşançalı kasabasında doğdum. 6 yaşında ailem ile birlikte İsveç’e göç ettik. 28 senedir Stockholm’de oturuyorum. Evliyim ve dört çocuk babasıyım.

2. İsveç’te yaşayan gurbetci vatandaşlarımızı İsveç devleti, tarihsel süreç içerisinde sizce nasıl algıladı?

İsveç’te üçüncü nesiliz, dördüncüsüne de yaklaştık. İlk 20-25 yılda insanlarımız İsveç’e entegre olmakta çok zorluk çektiler. Bunun çok nedeni var ama 3 tane büyük nedeni söylemek gerekirse; ekonomik nedenler, eğitim ve de siyasi nedenler olarak sıralayabiliriz. Birincisi, ekonomik yatırım olarak ilk tercihimiz hep Türkiye oldu. İsveç’te yatırım yapmak ilk yıllarda düşünülemez birşeydi çünkü hep bir geri dönme hayali vardı. Son 25 yılda insanlarımız artık burada kalıcı olduğumuzu anladı ve çoğu insanımız burada yatırım yapmaya başladı. İkinci büyük neden ise, çocuklarımız burada en fazla Lise’ye kadar okuyordu, çoğu liseyi bile bitiremiyordu. Bu da entegre olmamızı zorlaştırıyordu. Vatandaşlarımız son 10 yılda eğitimde de ilerleme kaydettiler. Üçüncü neden olarak, insanlarımız Türkiye’deki siyasetle ilgilendiği kadar buradaki siyasetle ilgilenmiyor. Onun için de bizim yaşantımızı doğrudan etkileyen kararlarda bile fazla etkili olamıyoruz.

3. Bu yıl içerisinde İsveç’te yapılacak olan genel seçimlerde partinizden beklentileriniz nelerdir? Partinizin oy oranı sizce bu seçimlerde ne olur?

Bu seneki seçimlerin partimiz açısından iyi geçeceğini düşünüyorum. Biz Yeşiller Partisi olarak yeni dönemde hükümette olmayı ümit ediyoruz. Oy oranımız büyük bir ihtimalle % 8 ile % 12 arasında olur.

4. Yeşiller Partisi’nin geçmişten bugüne kadar süregelen çevreci politikaları ve söylemleri biliniyor. Bu bağlamda partinizin yeni projeleri nelerdir?

Sizin de değindiniz gibi Yeşiller Partisi’nin bugüne kadar çok etkili ve de samimi çevreci politikaları oldu. Partimizin çevreci politikaların yanında eğitimde, yeni iş alanlarının açılmasında ve de göçmenler için eşit hakların sağlanması konularında iddialı projeleri var.

5. Yeşiller Partisi’nin global eksendeki problemlere ve bu problemlerin çözüm yollarına bakış açıları nelerdir?

Yeşiller Partisi, herkesin gelecek nesillerin hayat şartlarını tehlikeye atmadan iyi bir hayat yaşayabileceği bir dünya için çabalayan küresel yeşil hareketin bir parçasıdır. Yani sadece bugünün değil, aynı anda yarınların dünyası için de büyük çabalar harcıyoruz.

6. Sizce Türkiye’den gelen gurbetçi vatandaşlarımızın sosyal, siyasal, kültürel statüleri ilerleyen yıllarda ne olacak? Önümüzdeki 10 yıl için neler öngörüyorsunuz?

Daha önce de ifade ettiğim gibi, bizler burada artık dördüncü nesile yaklaştık ama maalesef halen göçmen statüsündeyiz. Bu alanda çok çalışmalıyız. Eğer ekonomik, sosyal ve de eğitim konularında İsveçlileri yakalayabilirsek bu sorun ortadan kalkar. Gelecek 10 yılda yine göçmen statüsünde oluruz ama daha iyi yerlerde oluruz inşallah.

7. Hayattaki en büyük başarınız nedir?

Dürüst olmam gerekiyorsa bunu bugüne kadar hiç düşünmemiştim. Ben geçen seçimlerde insanlarımızın oylarıyla seçildim. Eğer insanların güvenini kazanabilmişsem, benim için bundan daha büyük bir başarı olamaz. İnşallah bu güvene layık olurum.

8. Hayattaki en büyük başarısızlığınız nedir?

Aklıma gelen büyük bir başarısızlığım yok.

 

Röportaj: Murat TOPÇU

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.