1 DOLAR 2.2 TL OLUR MU?

upa-admin 22 Ağustos 2013 2.393 Okunma 0
1 DOLAR 2.2 TL OLUR MU?

Merkez Bankası’nın ‘sürpriz’ faiz artırımını doğru tahmin eden Goldman Sachs, doların 2.2 TL’ye çıkmasını bekliyor. New York Times ise Türk şirketlerin dolar borcunun sıkıntı yaratabileceğini yazdı.

Merkez Bankası’nın önceki günkü faiz artırımını doğru tahmin eden ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs’tan şimdi de ‘Dolar 2.2 TL olur’ kehaneti geldi. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu önceki gün borç verme faiz oranını 50 baz puan artırarak yüzde 7.75’e yükseltti. Karar öncesi ABD’li Bloomberg Ajansı’nın faiz kararı öncesi görüşüne başvurduğu 11 ekonomist faizin değişmeyeceği yönünde öngörüde bulunurken Goldman Sachs 50 baz puan artış beklediğini açıklamıştı. Goldman Sachs bu kez ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times’ta yer alan bir haberde, Türk Lirası’nın dolar karşısında yüzde 15 daha değer kaybına uğrayacağını, 1 doların 2.2 TL olacağı öngörüsünde bulundu.

‘Bernanke Balonu’ mu?
New York Times, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) gevşek para politikasını terk etme sinyallerinin dolar borcu olan Türk firmalarını kötü etkileyeceğini belirten bir haber yayınladı. Türkiye’nin 172 milyar dolar döviz borcu olduğunu ve bunun ekonominin beşte birine karşılık geldiğini belirten gazete, son aylarda Türk lirasının dolar karşısında yüzde 4.5 değer kaybettiğini, Goldman Sachs’ın 1 doların 2.2 TL olacağını öngördüğünü yazdı. Bu da yaklaşık yüzde 15’lik değer kaybı anlamına geliyor.

Fed’in ABD ekonomisini teşvik etmek için piyasada para bolluğu yarattığı dönemde en çok Brezilya, Hindistan, Güney Kore ve Türkiye gibi hızlı büyüyen gelişmekte olan ülkelerin faydalandığını belirten New York Times, Fed’in teşvikleri azaltacağı beklentisiyle yeni bir döneme girildiğini hatırlattı. Haberde, İstanbul’un son dönemde gökdelenlerle kaplandığı, Fed’in yeni dönemdeki politikasının en çok Türk gayrimenkul sektörünü etkileyebileceği kaydedildi. Gelişmekte olan ülke piyasalarında yaşanan çalkantıya dikkat çeken gazete bazı analistlerin Fed Başkanı Ben Bernanke’ye atıfta bulunarak piyasalarda bugüne kadar bir ‘Bernanke Balonu’ yaşandığına dair görüşünü aktardı.

Destek var, tarih yok
Dünya piyasalarının merakla beklediği ABD Merkez Bankası’nın (Fed) temmuz ayı toplantı tutanakları açıklandı. Fed’in aylık 85 milyar dolarlık tahvil alım programını ABD ekonomisindeki iyileşme nedeniyle yavaşlatacağı sinyalleri özellikle gelişmekte olan ülke piyasalarında endişe yaratıyordu. Tutanaklar Fed yetkililerinin teşvik programını azaltma konusunda Fed Başkanı Ben Bernanke ile hemfikir olduğunu ancak zamanlama konusunda bir fikir birliği bulunmadığını gösterdi. Buna göre tahvil satın alma programını sonlandırmak için yıl sonuna kadar ekonomik gelişmeler izlenecek. Bernanke Haziran ayında teşvikleri azaltma sinyali vermişti. Bu konuda beklentiler eylül ayını işaret etse de dün yayımlanan tutanaklarda net bir tarih çıkmadı. Fed’in 17 – 18 Eylül’deki toplantısında tahvil alımını 75 milyar dolara çekebileceği bekleniyor.

‘Dev proje’ uyarısı
Türkiye’deki büyük çaplı inşaatlar, alışveriş merkezleri, İstanbul’a 3. Boğaz Köprüsü ve 3. Havalimanı projelerinin ülkenin dinamizmini yansıttığını belirten New York Times, bu yatırımların taşıdığı kur riskine de dikkat çekti. Haberde, “Yerel para birimleri zayıflamaya başladığı zaman, küçülen ekonomik görünümle bağlantılı olarak, etkisi iki katına çıkar. Kredi alan açısından dolar borcunu ödemek daha masraflı olur. Kredi verenler de ürkekleşerek kredi musluklarını kapatabilir” diye yazdı.

New York Times, haberinde İstanbul’da Sapphire’i yapan Kiler ailesi ve 3. havalimanını alan konsorsiyumun ortaklarından Kalyon Grup’tan söz etti. Kiler Grup CFO’su Rasim Kaan Aytoğu, Sapphire’deki dairelerin yüzde 66’sını sattıklarını, İstanbul’un bir çekim merkezi olduğunu belirtti. Haberde, Kalyon Grup Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu’nun 3. havalimanının finansmanı konusunda hiç sorun yaşanmayacağı yönündeki sözleri de hatırlatıldı.

Kaynak: Milliyet

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.