ALMANYA’DA “BÜYÜK KOALİSYON” ANLAŞMASI

upa-admin 28 Kasım 2013 2.415 Okunma 0
ALMANYA’DA “BÜYÜK KOALİSYON” ANLAŞMASI

‘Büyük Koalisyonun hedefi çok açık, Almanya’nın büyük hedeflerini yaşama geçirebilmek’… Başbakan Angela Merkel bugün Berlin’de yüzlerce gazeteci önünde koalisyon görüşmelerinde Hristiyan Birlik Partileri ile Sosyal Demokrat Parti’nin anlaşmaya varmasını bu sözlerle açıkladı.

CDU/CSU ve SPD arasında yaklaşık yedi haftadır süren koalisyon müzakerelerinde son görüşme Salı günü başladı ve Çarşamba sabaha doğru tam 17 saat süren ve medya tarafından ‘maraton’ olarak tanımlanan aralıksız bir toplantıdan sonra hedefine ulaştı. İki taraf arasında sorun oluşturan asgari ücret, vergi, emeklilik, otoban geçiş ücreti ve çifte vatandaşlık konularında varılan uzlaşma sonrasında koalisyon sözleşmesi CDU Genel Başkanı Angela Merkel, CSU Genel Başkanı Horst Seehofer ve SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel tarafından imzalandı. Ardından ‘Büyük Koalisyon’ olarak tanımlanan koalisyonun ayrıntıları öğle saatlerinde liderler tarafından kamuoyuna açıklandı.

Varılan noktayı Almanya ve Avrupa’nın geleceği için çok önemli bir adım olarak tanımlayan Merkel, Birlik Partileri ile SPD’nin ortaklığında merkez konulardan birini Avrupa’nın durumunun oluşturacağını, her iki tarafın da ‘Borçlanan değil, sağlam bir birlik’ arzuladığını, buna paralel Almanya’daki refahın korunmasını hedeflediklerini, bunun için eğitime yönelik yatırımları artırarak ‘Bilgi toplumu’ oluşturmayı arzuladıklarını söyledi. Eğitimin teşvikine 23 milyar euroluk ek bütçe ayrılacak.

Merkel ve diğer liderler, koalisyon görüşmelerinde en çok tartışılan konulardan biri olan ve Birlik Partileri’nden CSU’nun şart koştuğu Alman otobanlarını kullanan yabancı plakalı araçlardan geçiş ücretinin arttırılması üzerinde de uzlaştı. Buna göre önümüzdeki yılın ortasından itibaren bu uygulamaya geçilecek, ancak daha öncesinde Almanya’da kayıtlı araçlara ek yük getirmemesi için özel bir yasa hazırlanacak. Akdeniz ülkelerine geçiş için Alman otobanlarını kullanan özellikle Hollandalı ve İskandinav sürücüleri etkileyecek ücretin ne kadar olduğu ise daha açıklanmadı.

Bir başka tartışmalı konu olan asgari ücrette ise, SPD’nin istediği 8,50 Euro yasal asgari ücret olarak 2015 yılından itibaren yasalaşacak. Ancak geçiş döneminde 2017 yılına kadar şimdi geçerli olan ücretlerle çalışılmasına izin verilecek. ‘Büyük Koalisyon’ önümüzdeki iki yılda vergilerin arttırılmamasına da karar verdi. SPD seçimlerde zenginlere uygulanan verginin yüzde 5 oranında yükseltilmesini talep etmişti. Bir başka karar ev kadını ve anne olanları ilgilendiriyor. Buna göre 1992 yılından önce anne olanlara  ‘Annelik emekliliği’ bağlanacak. SPD’nin istediği 45 yıl prim ödeyenlerin 63 yaşında emekli olma talebi de kabul edildi. Buna göre 45 yıl sigortalı olarak çalışanlar 63 yaşında ve maaşlarından kesinti olmaksızın emekli olabilecek.

Merkel, partilerin göçmenlere yönelik olumlu bir mesaj vermek için de çok yoğun kafa yorduklarını ve Almanya’da doğan ve Alman vatandaşlığının yanısıra Türk vatandaşlığını da korumak isteyen Türk gençlerine uygulanan ‘Seçenek Modeli’ni kaldırma konusunda anlaştıklarını açıkladı. Buna göre Almanya’da dünyaya gelen göçmen çocukları çifte vatandaşlığı elde edebilecek, Almanya’ya doğum sonrası gelen Türk vatandaşları ise çifte vatandaşlıktan yararlanamayacak. ‘Seçenek Modeli’ Türkiye kökenli gençler için uygulanıyor ve 23 yaşına kadar tek vatandaşlıkta karar verme şartını koşuyor.

156 sayfalık koalisyon sözleşmesinde Türkiye’nin AB üyeliğine de özel yer veriliyor. Sözleşmede Türkiye’nin Avrupa açısından stratejik ve ekonomik bakımdan büyük bir öneme sahip olduğu belirtiliyor ve ülkedeki ekonomik gelişme ve reform sürecinden olumlu şekilde bahsediliyor. Ancak tam üyelik müzakerelerinin otomatik olarak üyelikle sonuçlanması anlamına gelmediği ve sürecin ‘ucu açık’ bir süreç olduğu vurgulanıyor. Sözleşmede ‘Avrupa Birliği’nin yeni bir üyeyi kabul edemeyecek veya Türkiye’nin üyeliğin gerektirdiği yükümlülükleri tamamen yerine getiremeyecek durumda olması halinde, Türkiye Avrupa Birliği ve Almanya ile olan imtiyazlı ilişkilerini güçlendirecek şekilde, Avrupa yapılarına olabildiğince sıkı bir biçimde bağlanmalıdır’ ifadesine de yer veriliyor.

Buna çok benzeyen bir cümle bundan önceki iki hükümetin sözleşmelerinde de yer almıştı. Basın toplantısında konuyla ilgili bir soruyu cevaplandıran Başbakan Merkel, bu konudaki tavırlarında bir değişiklik olmadığını ve Türkiye’nin üyelik sürecinin daha uzun bir zaman alacağını her iki tarafın da bildiğini söyledi. Merkel ‘Benim için önemli olan, Almanya’da yaşayan Türklerin beni Almanlar gibi kendi başbakanları olarak görmeleri. Bunu Başbakan Erdoğan’a da çeşitli vesilelerde ifade ettim’ şeklinde konuştu.

Koalisyon anlaşmasının imzalanması otomatik olarak Federal Hükümet’in oluşması anlamına gelmiyor. Bundan sonraki aşamada SPD sözleşmeyi 473 bin üyesinin onayına sunacak. Der Spiegel dergisine göre SPD tabanının büyük bölümü “Büyük Koalisyon”a soğuk bakıyor. SPD üyelerinin oylama sonucu 14 Aralık’ta belli olacak. SPD’lilerin koalisyon anlaşmasına evet demesi durumunda ‘Büyük Koalisyon’ kurulacak. Kimin bakan olacağı konusu da SPD üyelerinin sözleşmeyi onaylamasından sonra netleşecek.

Bu konuda sadece CDU ve SPD 6’şar, CSU’nun ise 3 bakanlık üstleneceği açıklandı. Başbakanlık koltuğunu sahibi ise tabii Angela Merkel olacak. Normal şartlar altında Merkel’in 18 Aralık’ta yemin ederek görevine başlaması bekleniyor.

Kaynak: Amerika’nın Sesi

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.