MEKSİKA VE TÜRKİYE: İKİ DOST, ORTAK VE MÜTTEFİK ÜLKE

upa-admin 18 Aralık 2013 2.230 Okunma 0
MEKSİKA VE TÜRKİYE: İKİ DOST, ORTAK VE MÜTTEFİK ÜLKE

Türkiye’ye ziyarette bulunan ilk Meksika Devlet Başkanı olan Enrique Pena Nieto, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le stratejik ortaklık anlaşması imzalayacak. Nieto, iki ülke ilişkilerinin 85’inci yıldönümünde gerçekleştirdiği ziyareti vesilesiyle Milliyet’e makale yazdı.

Meksika, Türkiye’nin dünyadaki rolünü ve bölgesindeki ülkelerin gelişimi için sarf ettiği çabaları bilmektedir. Onlarca yıldır, Doğu ve Batı arasında öncelikli bir sözcü olmuştur. Bu sebepten ötürü de; birer stratejik ortak ve müttefik olarak yakınlaşmamızı desteklemek ve dostluk bağlarımızı güçlendirmek üzere bu ülkeyi ziyaret etmekten dolayı çok büyük mutluluk duymaktayım.

Türkiye ve Meksika, çok zengin kültürel mirasa sahip birer ülkedir. Türkler ve biz Meksikalılar çok yüce bir tarihin varisleri olduğumuz gibi umut vaat eden bir gelecekte önümüzde bizleri beklemektedir. Her iki ülkenin halkı da; genç, donanımlı, girişimci ve hem ulusal hem de küresel ekonomiye katkı sağlayabilecek yeteneğe sahiptir.

785 milyon dolarlık ticaret
Ayrıca, ülkelerimiz çok ayrıcalıklı coğrafi bir konumda yer almaktadır. Asırlardan beri, Türkiye uluslararası ticaretin stratejik noktası olmuştur. Günümüzde ise; Avrupa, Afrika ve Orta Asya pazarları arasındaki başlıca köprüdür. Diğer tarafta, Meksika; Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve Latin Amerika arasında doğal köprü vazifesini üstlenmektedir. Ayrıca, dünyanın en dışa açık ekonomilerinden biridir; 45 ülkeyle imzaladığımız serbest ticaret anlaşması ülkemizi ticari ortak olarak çok cazip kılmaktadır.

2012 yılında Meksika ve Türkiye arasındaki ticaret hacmi, 785 milyon doların biraz üzerinde seyretmiştir, bu da toplam ticaretin yüzde 0.11’ine müteakip gelmektedir. Her iki ülke ekonomisi de önümüzdeki yıllarda ticaret hacmini büyütebilecek potansiyele sahiptir. Bir örnek vermek gerekirse; 2013 yılının ilk dokuz ayındaki ikili ticaret hacmi, bir önceki yıla nazaran yüzde 11.8 oranında artmıştır, aynı dönemde Meksika’nın toplam ticaret hacminde de artış gözlemlenmektedir.

Her iki ülkenin de gerçekleştirdiği ekonomik reformlar, sanayi, telekomünikasyon, sağlık, enerji ve altyapı gibi stratejik sektörlerinde hükümetlerimizin uyguladığı programlar, kısa vadede karşılıklı yatırım ve ticaret akışını güçlendirme imkanını sağlamaktadır.

Aynı şekilde, her iki ülke de küresel düzeyde rekabet gücünü arttırabilmek amacıyla köklü değişiklikler yapmaktadır. Ülkelerimizi ayrıcalıklı kılan yadsınamaz büyüme potansiyeline ek olarak, yükselen küresel liderler olarak öne çıkan, gelişmekte olan ekonomiler için bir mecra oluşturarak MIKTA’nın (Meksika, Endonezya, Güney Kore, Türkiye ve Avustralya) kurulmasına yer verilmiştir. Ortak hedeflerimiz ve düşüncelerimiz, bugün itibariyle kurmaya başlayacağımız umut vaat eden geleceğimiz, bizleri ülkelerimizin daha sıkı ilişkiler içerisinde olmasını sağlamaya çağırmaktadır.

Bu sebepten ötürü de; hükümetlerimiz XXI. yüzyılda Stratejik Ortaklık Anlaşmasının imzalanmasıyla Meksika – Türkiye ilişkilerinde yeni bir dönemi başlatmak üzere böyle bir fırsatı değerlendirmek istemiştir. Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül’le imzalayacağım bu anlaşmada, imtiyazlı çok yönlü bir işbirliği temeli üzerine tesis edeceğimiz ilkeler üzerinde mutabakata varmış bulunmaktayız. Önümüzdeki yıllar içerisinde, ikili ilişkilerimizi ortak sorunlara çözüm bulunması ve uluslararası sahnenin şekillendirilmesinin olumlu etkisine doğru yönlendireceğiz.

Türkiye’de bulunduğum süre içerisinde, hükümetlerimiz ticaret ve yatırımları ön plana çıkartmak amacıyla yeni işbirliği mekanizmalarına resmiyet kazandırtacaktır. Diğer birçok anlaşmanın yanı sıra çifte vergilendirmeyi önleme ve gümrük konularında karşılıklı yardım anlaşması imzalayacağız. Bu anlaşmalarla beraber Türk ve Meksikalı şirketler, ticari işlemlerini kolaylaştırmak amacıyla daha güvenilir, hızlı ve ulaşılabilir bir mekanizmaya sahip olabileceklerdir.

Güçler birleşecek
Şu an gerçekleştirmekte olduğum resmi ziyaret, ilişkilerimiz için çok önemli bir adımdır. 1928 yılında Dostluk Anlaşmasının yürürlüğe girmesinden bu güne değin güzel ülkenizi ziyaret eden ilk Meksika Devlet Başkanı olma şerefine de nail oldum. Ayrıca, diplomatik ilişkilerimizin 85. yıldönümüne denk düşmesi de oldukça anlamlı ve heyecan verici olmuştur.

Gelişmekte olan öncü ekonomiler ve bölgesel gelişim kutupları olduğumuz için birbirimizi dost, ortak ve stratejik müttefik olarak adlandırmaktayız. Her iki toplumun çıkarını gözeterek, Meksika ve Türkiye; ortak hedefler koyarak, güçlerini birleştirerek ve beraber yürüyerek, daha refah ve kucaklayıcı bir geleceğin temellerini güçlendireceklerdir.

Reformcu başkan
Kurumsal Devrimci Partisi lideri Enrique Pena Nieto, 2012’de devlet başkanı seçildi. Nieto, 2005’ten 2011’e kadar Meksika Eyaleti’nin valiliğini başarılı bir şekilde yönetmesi ile popülerlik kazanmıştı. Demokratikleşme ve reform sözü veren Nieto, muhalefetle “Meksika Sözleşmesi”ni imzalayarak yıllar süren anlaşmazlıkların üstesinden geldi. Nieto’nun iktidardaki bir yılına eğitim reformunu gerçekleştirebilmesi için öğretmenler sendikasının gücünü ve telekomünikasyon sektöründeki tekeli kırması damga vurdu. Kongrenin onayladığı ve ülkede çokça tartışılan yasa tasarıyla devletin petrol sektöründeki tekeli ortadan kalkacak, yabancı yatırıma kapılar açılacak. Nieto (47), Meksikalı oyuncu Angelica Rivera ile evli.

Kaynak: Milliyet

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.