ÇİN PMI RAKAMI, PBOC PARA POLİTİKASI VE ASYA PİYASASI ÜZERİNE DEĞERLENDİRME

upa-admin 24 Ağustos 2015 2.926 Okunma 0
ÇİN PMI RAKAMI, PBOC PARA POLİTİKASI VE ASYA PİYASASI ÜZERİNE DEĞERLENDİRME

Geçtiğimiz gün Çin’de açıklanan imalat sektörü PMI rakamı, son 6 yılın en düşük seviyesinde açıklandı. Markit’in yayımladığı raporun detayına bakıldığında; 47,1 olarak açıklanan PMI’nin Çin ekonomisinin % 45’ini oluşturan sanayi sektöründe 2015 yılı Mart ayından bu yana devam eden daralmanın ivme kazandığına işaret ediyor. Ağustos ayı için öncü rakam niteliğinde yayımlanan raporda, ayrıca hem iç talebin, hem de dış talebin düşmesiyle azalan siparişler, düşen üretim ve istihdam kapasitesinde de azalmanın öne çıktığı görülüyor.

çin ekonomi markit

Grafik, 2008 yılından sonra Çin’in yeni siparişlerini ve ihracat faaliyetlerini gösteriyor. Sektördeki yeni siparişlerin 2014 yılı ikinci yarısından başlayan düşüş ile birlikte ihracat faaliyetlerinde de aksama dikkat çekiyor.

Çin Merkez Bankası’nın (PBOC) Devalüasyon Adımları Etkili Olabilir mi?

Kriz sonrasında 2010 yılından sonra Dolar karşısında değer kazanan Yuan için, PBOC’den gelen adımlar Yuan’ın Dolar karşısında yeniden 2012 yılı ortalarındaki değerine düşmesini sağladı. PBOC’nin politikasının ihracata ne denli bir etkisi olacağı ilerleyen dönemde incelenecektir. Fakat Merkez Bankası’nın bu adımı, Eylül ayındaki Fed toplantısının gündeminde faiz artırımını erteleyici etken olarak görülürse, Dolar’ın Yuan karşısında yeniden değer kaybettiği bir döneme girilebilir. Bu da, PBOC’nin suni olarak Yuan’ı zayıflatmasını boşa çıkarabilecek bir etken olabilir.

Şangay Endeksi’ndeki Düşüş, Yen’deki Güvenli Liman Talebini Tetikliyor

Çin Şangay Endeksi, 2014 yılı ikinci çeyreğinden sonra başlattığı yukarı yönlü hareketi 2015 yılı ilk yarısında sonlandırdı ve Çin’deki büyüme endişelerinin etkisiyle yeni bir düşüş trendine girildiği görüldü. Gelen hareketin düzeltme mi, yoksa bir dip arayışı mı olduğu önümüzdeki dönemde gerçekleşecek hareketler gösterecek. Bu noktada endeksin 3000-3500 bandındaki hareketine dikkat edilmelidir. Son 2 aydır devam eden hareketin düzeltme olup olmadığını belirleyecek ana husus, endeksin bu bölgede tutunup tutunamayacağına bağlıdır.

çin ekonomi 2

Şangay Endeksi’ndeki düşüş ve Çin’deki büyüme endişeleri, Asya piyasalarında da karmaşık görünüme neden oluyor. Yen’de güvenli liman talebinin çalışması Asya para birimleri arasında -başta Yeni Zelanda Doları ve Avustralya Doları- Yen’in ayrışmasına neden oluyor. Ana parite Dolar/Yen’de de benzer görünüm hakim. Fed tutanakları ile birlikte değer kaybeden Dolar, paritenin aşağı yönlü hareketini desteklerken, Yen’in de değer kazancı içerisinde olması paritenin düşüşünü ivmelendiriyor.

Teknik olarak, Dolar/Yen paritesinde 2 defa test edilen ve Fibonacci 50 seviyesine denk gelen 123,00 bölgesinin kırılması Fibo-38,2 seviyesine denk gelen 122,45’e doğru geri çekilmeyi hızlandırdı. Paritenin bundan sonraki seyrinde yeni bir yükseliş hareketi için 123,00 seviyesinin üzerine çıkılması ve üzerinde kalıcılık sağlanması önemli olacak. 122,50 seviyesinin altında ise paritede kısa-orta vadede 120,40 seviyesine doğru düşüş devam edebilir. Bunu sağlayacak temel etken ise Fed’in Eylül’de artıramayacağı politika faizi ya da Şangay Endeksi’nin 3000 seviyesine doğru düşüşü olabilir.

Vahap TAŞTAN

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.