ZİMBABVE’DE DEĞİŞİMİN AYAK SESLERİ

upa-admin 18 Kasım 2017 2.531 Okunma 0
ZİMBABVE’DE DEĞİŞİMİN AYAK SESLERİ

1980 yılında İngiliz boyunduruğundan kurtulan Zimbabve’de son günlerde siyasi arena fena şekilde karıştı. Zamanında adı Rodezya olan ve beyaz azınlık tarafından yönetilen ülkenin kurtarıcı babası olarak addedilen, eskinin kurtuluş savaş kahramanı ve sonrasının Başkanı Robert Mugabe, ordunun gözetimi altına alındı. İlk etapta ordunun bu hamlesinin bir darbe olarak nitelenmemesi gerektiği açıklandı ve hedefin Robert Mugabe etrafında çöreklenmiş suç çetesi olduğu ordu kaynaklarınca belirtildi.

Darbenin arkasında kimilerine göre Çin var. Zimbabve Ordusu lideri General Constantine Chiwenga’nın darbe üzerine yaptığı Çin gezisi ise bunun bir kanıtı. Ordu sözcüsü ise geziyi rutin bir aktivite olarak yorumladı. Darbe sonrası arabuluculuğa soyunan Güney Afrika’nın da bölgede bulunan çıkarları doğrultusunda işin içinde ya da içinde olmak için adım attığı da ortada. Yukarıda bahsedilen Çin’in ise son yıllarda Afrika’da yatırımları ve dolayısıyla çıkarı olduğu aşikar.

Mugabe’nin 36 yıllık iktidarında halk genel itibariyle kendisine saygıyla bakıyor, ancak, artık bazı şeylerin değişmesini de istiyor. Daha demokratik ve reformların yapılacağı bir yönetime özlem var. Tüm bunların ışığında, aslında Mugabe’ye karşı yapılan bu hamlenin odak noktasında başka biri mevcut. Başkan’ın eşi ve Zimbabve’nin hırslı First Lady’si Grace Mugabe, bir sonraki Başkan olmak için kolları çoktan sıvamış görünüyor. Başkan Yardımcısı ve ordunun da önde gelen favorisi olan Emmerson Mnangagwa ise, First Lady’nin kendisini hedef göstermesi sonrası görevinden alınmıştı. Uzmanlar, bu görevden almanın Grace Mugabe’nin rakiplerini bertaraf etmesi olarak görüyordu.

Sonuç olarak, bu darbe daha çok Zimbabve’nin iç dinamikleriyle ve Mugabe sonrası döneme kimin şekil vereceğiyle alakalı bir iç çekişme gibi durmakta. Mugabe sonrası başa Başkan’ın eşinin geçmesini çoğu kişi ve en önemlisi ordu istemiyor ve son zamanlarda azledilen Başkan Yardımcısı’nın bir geçiş dönemine liderlik etmesi bekleniyor. Tüm yolsuzluk, fakirlik ve sorunlara rağmen, Mugabe ismi hala çok etkili ve Zimbabvelilere çok büyük bir duygusal anlam ifade ediyor. 93 yaşındaki Mugabe’nin iradesine rağmen ordunun radikal bir adım atması çok da mümkün değil.

 

Basri Alp AKINCI

 

KAYNAKÇA

 

 

 

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.