MÜSİAD BERLİN BAŞKANI ÖMER BAŞKAN’LA RÖPORTAJ

upa-admin 15 Şubat 2018 10.086 Okunma 0
MÜSİAD BERLİN BAŞKANI ÖMER BAŞKAN’LA RÖPORTAJ

Murat Topçu: Kendinizden bahseder misiniz, sizi tanıyabilir miyiz?

Ömer Başkan: 1964 Kahramanmaraş doğumluyum. Üç tane evladım var. En büyük oğlum Taha ile aynı ofiste vergi danışmanlığı ile uğraşıyorum. Bursa’da yetiştim ve 1979’da Berlin’e gelerek, 1994’te muhasebe işine atıldım. 2011’de MÜSİAD Berlin’de Hizmet Sektör Kurulu Başkanlığını yürüttükten sonra, 2017 itibariyle MÜSİAD Berlin Başkanı olarak çalışmalarımıza devam ediyorum.

MÜSİAD Berlin

Murat Topçu: MÜSİAD Berlin olarak geçmişten günümüze ne gibi faaliyetleriniz oldu?

Ömer Başkan: MÜSİAD Berlin’in yeni yapılanması Mayıs 2017’de gerçekleştikten sonra, 15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve Şehitlerimizi Anma programı gerçekleştirdik ve çeşitli kurumlara tanıtım ziyaretlerinde bulunduk.

Murat Topçu: Sizce Almanya’da yaşayan gurbetçilerimiz sosyal ve politik yaşamda önemli bir aktör müdür, bu konudaki düşünceleriniz nelerdir?

Ömer Başkan: Doksanların ortalarına kadar genelde vatandaşlarımız Türkiye’ye geri dönüş planları yapıyordu. Bu sebepten ötürü, sosyal ve politik alanda herhangi bir girişimde bulunmadılar. O zamana kadar da, Türkiye’den politik amaçla Almanya’ya iltica eden ve genelde sol görüşlü Türkler politik alandaki boşlukları doldurdular. Bundan sonraki aktivitelerde de, işçi sıfatı ile gelmiş gurbetçiler yeterli derecede kabul görmedi. Ama artık ikinci nesil ve ağırlıkla üçüncü nesil siyasi alanda artık yerlerini alıyor.

Murat Topçu: Misyonunuz ve vizyonunuz konusunda bilgi verir misiniz?

Ömer Başkan: MÜSİAD Berlin olarak misyonumuz; ulusal ve uluslararası düzeyde bağımsız ve bağlantısız hareket eden bir işadamları derneği olarak, önceden belirlenen ilke ve değerleri paylaşan üye sayısını arttırmak, üyeleri arasındaki dayanışmayı geliştirmek ve kendi içinde sağladığı bu birlik ve beraberlik ruhuyla ülkemizin ve Almanya’daki vatandaşlarımızın maddi ve manevi yönden gelişmesine katkıda bulunmaktır.

Ömer Başkan

Murat Topçu: Sizce STK’lar yaşadığımız ülkeye ve topluma yeteri kadar değer katıyor mu?

Ömer Başkan: Bence STK’ların esas amacı, iş dünyası özelinde konuşacak olursak, şunlar olmalı: Erdemli bir iş insanı olmak, ahlaklı ve adil iş yapmak ve insana önem veren bir anlayışla tüm iş dünyasında hareket edebiliyor olmak. Bu şekilde oldukça, hem ülkeye, hem de topluma değer katılabileceğini düşünüyorum.

Murat Topçu: Son 10 yılın en önemli ve değerli kelimesi girişimcilik. Bu konuda düşünceleriniz nelerdir?

Ömer Başkan: Sizin de belirttiğiniz gibi, girişimcilik son derece önemli bir konu. Bizler de Türk girişimciler olarak özellikle yurtdışında başarılı işler yapılabileceğini ve değerlerimizle sürdürülebilir başarıların tesadüf olmadığını gösteriyoruz. Bu değerleri paylaşmakla gelişimin sağlanacağını düşündüğümüzden de, girişimcilik olgusunun en önemli değer paylaşımı olduğunu düşünüyorum.

Murat Topçu: Son dönemde Almanya ile Türkiye ilişkiler yönünden sıkıntılı bir süreç yaşıyor. Siz MÜSİADBerlin olarak bu süreçte arabuluculuk görevi üstlenmeyi düşündünüz mü? Bu yönde çalışmalarınız oldu mu?

Ömer Başkan: Buradaki yerli ve yabancı STK’lar ile düzenli bir diyaloğa girerek, şimdiye kadar ihmal edilmiş, Türkiye’nin artılarını ön plana çıkaran tutumumuz ile, arabuluculuktan öte, Türkiye dostluğunu geliştirmek için uğraşıyoruz. Diyaloglarımızın sonuçları önümüzdeki zamanda ürünlerini verecek inşallah.

Murat Topçu: Sizce önümüzdeki dönemde gerek Almanya’yı, gerekse dünya iş piyasasını ne gibi sıkıntılar bekliyor?

Ömer Başkan: Gelecekte iş dünyasındaki uğraşlarımızın büyük bir kısmını sosyal alandaki gelişmeler oluşturacak. Bu konuda yapılacak yatırımlar gelecek vaad ediyor bence. Yani sağlık sektörü, sosyal medya ve internet sektörü, eğlence ve boş zamanı değerlendirme sektörü, kısacası hizmet sektörü geleceğin endüstrisi. Bu gelişme tabii ki Almanya’daki sanayi sektörünü bayağı sarsacak gibi görünüyor. Bunun yanında, gelişmemiş ülkelerden gelen göç akımı geleceğimizin en zorlu problemini teşkil ediyor. Bu konuda uygulanacak politikalar ve alınacak tedbirlerin ne gibi yeni siyasal ortamlar yaratacağını öngörmek epey zor…

Murat Topçu: En son okuduğunuz kitap, en son izlediğiniz film ve sizce en önemli söz?

Ömer Başkan: Şu an masamdaki kitap, Warren Buffett’ın biyografisi. En son izlediğim ve etkilendiğim film; Der Medicus (Türkçe: İbn-i Sina: Hekim) En etkilendiğim söz rahmetli dedemin bir sözü; “Sadece ölmüş insan geç kalmış insandır”…

Murat Topçu: Son olarak buradan okurlarımıza vermek istediğiniz mesajlar nelerdir?

Ömer Başkan: Tüm sivil toplum kuruluşları bir yelpazenin dalgalarıdır bence. Ne kadar fazla olurlarsa, o kadar büyük hava akımı sağlarlar. Ve bu dalgaların birleştiği bir nokta vardır. Bu noktada her STK, emin olduğu takdirde büyük işler başarabilir!

 

Röportaj: Murat TOPÇU

Tarih: 15.02.2018

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.