NAVALNY CEPHESİ: 23 OCAK-2 ŞUBAT DÖNEMİNDE RUSYA’DA YAŞANANLAR

upa-admin 03 Şubat 2021 7.842 Okunma 0
NAVALNY CEPHESİ: 23 OCAK-2 ŞUBAT DÖNEMİNDE RUSYA’DA YAŞANANLAR

Giriş

20 Ağustos 2020 tarihinde zehirlendiği gerekçesiyle Berlin’e giden Rus muhalif lider Aleksey Navalny, tedavisinin ardından 5 ay sonra ülkesine geri dönüşte Moskova Sheremetyevo Uluslararası Havalimanı’nda tutuklanarak gözaltına alınmıştı.(1) Khimki’de bir polis istasyonunda yapılan yargılama sonrası şartlı tahliye kararlarını ihlal ettiği gerekçesiyle 30 günlük hak mahrumiyetine çarptırılan Navalny(2), tutuklama kararı sonrasında gözaltı sürecindeyken yayınladığı bir video ile taraftarlarını sokağa davet ederek destek istemişti.(3) Bu istek, Navalny’nin destekçileri ve sevenleri tarafından karşılık buldu ve “Navalny Team“(4) olarak adlandırılan fan kulübü ile birlikte sosyal medyada genç yaştaki muhalif kitleler iletişime geçerek, 23 Ocak’ta toplanma kararı aldılar.(5) Güvenlik güçlerinin tedbirleri kapsamında 23 Ocak 2021 tarihinde başta Moskova olmak üzere ülkenin genelinde kolluk kuvvetleri ise teyakkuza geçti. Tüm bu tedbir ve önlemlere karşılık, ülkenin bütün şehirlerinde koronavirüs salgınına ve soğuk havaya rağmen Navalny’nin serbest kalması için cadde ve meydanlarda gösteriler yapıldı.(6)

Yaşanması muhtemel olayları takip etme amacıyla 23 Ocak’ta başkent Moskova’ya hareket ettim. Güvenlik güçlerinin müdahalesini, protestocuların eylemlerini ve Moskova’daki havayı yakından gözlemleme fırsatını yakaladım. Bu yazımda, 23 Ocak’tan bugüne tüm dünyada yankılanan ülkedeki olayları, Navalny’nin 2 Şubat’ta gerçekleşen duruşmasını, duruşmada alınan kararları ve Rusya’daki havayı paylaşmaya ve size yerinden doğru bilgiler vermeye çalışacağım.

Navalny: “Korkmayın, Sesinizi Yükseltin”

Rus muhalif lider Aleksey Navalny, son birkaç aydır Rusya’daki ana akım medya hariç tüm dünya haber ajanslarında gündem oluşturan, ülke içindeki muhalifleri konsolide etmeyi başaran, özgürlük ve bağımsızlık adına yaptıklarıyla Nobel Barış Ödülü’ne aday olan(7) önemli bir siyasi lider haline geldi. Her ne kadar Kremlin tarafından ısrarla “blogger” olarak nitelendirilip, ciddi bir muhalif konuma sokulmasa da, bugün devletin iç güvenlik kapsamındaki en önemli konu başlığını Navalny oluşturuyor. Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Aralık 2020’de yıllık basın toplantısında dile getirdiği, “Rus devleti onu öldürmek isteseydi öldürürdü” sözleri(8), birçok kişi tarafından sadist bir yaklaşım olarak kabul edilse de, doğru olan tek şey Kremlin’in onu ciddiye almamasıydı. Otoriter devletlerde hâkim olan bu kibirli yaklaşım, yine otoriter devletlerin kaderinde var olduğu gibi daha sonra büyük sorunları da beraberinde getirirdi. Birkaç ay önce önemsenmeyen bu lider için, bugün, Rusya’daki hükümet, onun destekçilerini durdurabilme adına şehir merkezlerinin girişlerindeki oto yolları kapatıyor, özel güvenlik timlerini meydanlara yığıyor ve sanki Rusya bir savaşa girmişcesine zırhlı askeri araçları tarihi caddelerde gezdiriyor.

Navalny’nin bu sessiz ve derinden yükselişinin ana nedeni, onun yıllardır vazgeçmediği Putin karşıtlığının yanında yeni nesli yakalaması oldu. Onun söylemleri, isyanı ve muhalefeti, komünist rejim hakimiyeti altında yetişmiş halktan ziyade genç nesilde karşılık buluyor. Genç, karizmatik ve milliyetçi bir lider olan Navalny, online oyunlarla vaktini geçiren, sosyal medyada aktif, kendine dayatılan sınırlı yaşam koşullarına isyan eden, devlet mekanizmasından korkmayan yeni nesli tam anlamıyla etkilemiş durumda. Onun gözaltı koşullarında avukatı aracılığıyla gizli bir şekilde çektiği “Korkmayın, bu insanlara karşı sesinizi yükseltin, benim için değil, kendi geleceğinizi kurtarın” söylemleriyle yayımlanan videosu gençler tarafından hemen olumlu karşılık buldu. Öyle ki, Tiktok adlı sosyal medya platformunda, gençler, “kendi geleceğinizi kurtarın” sloganlarıyla tüm Rus halkını 23 Ocak’ta sokağa çıkmaya davet ettiler.

23 Ocak Günü

23 Ocak Cumartesi günü sabah saat 07:00’de tarifeli bir uçakla St. Petersburg’dan Moskova’ya eşimle birlikte hareket ettim. St. Petersburg şehir merkezinden Pulkova Havalimanı’na varana dek yollardaki güvenlik önlemleri kapsamında konuşlandırılan polisler dikkat çekiciydi. Sadece sosyal medyada örgütlenen genç bir kitle için hükümetin işi sıkı tuttuğu ve ciddiye aldığı açıktı. Pulkova’da sıkı bir kontrolden geçirildikten sonra, yaklaşık bir buçuk saatlik yolculuğun ardından Domodedovo Havalimanı’na vardık. Pulkova’dan farklı olarak, Domodedovo’da her terminalde özel eğitimli köpeklerle dolaşan polisler vardı. Güvenlik tedbirleri daha sıkı ve polis sayısı daha fazlaydı. Biz havalimanındaki Express Taxi’yi kullanıp bir an önce şehir merkezine gidip şehrin atmosferini yakalamak istiyorduk. Fakat Express Taxi için rezervasyon yaptırmak istediğimizde, yolcuları kayıt alan memur taksinin ancak iki saat sonra müsait olacağını söyledi. Eşime bu durumun normal olup olmadığını sorduğumda, daha önce hiç böyle bir durumla karşılaşmadığını, ekstra pahalı olsa da havalimanındaki yolcuların hızlı bir şekilde şehir merkezine ulaşma adına kullandığı bir araç olduğunu söyledi. Havalimanında daha fazla zaman kaybetmeme adına Express Taxi’den vazgeçip, Yandex’ten bir taksi çağırmak istedik. Fakat onun için de en az yarım saat beklememiz gerekiyordu. Normal olmayan bu durum karşısında daha fazla dayanamayarak havalimanından çıkıp kayıtdışı iş yapan bir taksiciyle anlaştım. Orta yaşlı, Karabağ Ermeni’si, siyaseti konuşmayı seven, Türklere karşı sempatisi olan bu taksiciyle şehir merkezine varana dek sohbet ettik. Bize Türkiye’de yaşadığı maceralardan sonra, Moskova’daki durumu, güvenlik güçlerinin aldığı tedbirleri, oto yoldaki kontrolleri detaylıca anlattı. Bu sohbet, bizim için şehir merkezine varmadan iyi bir bilgilendirme toplantısı oldu.

Moskova şehir merkezine doğru yaklaşırken yoğun bir trafik bizi bekliyordu. Sempatik taksi şoförü bize “Moskova trafiğine hoşgeldiniz” diyerek bu durumun normal olduğunu, her gün yaklaşık üç saatini trafikte harcadığını, eğer bu vakti çalışarak geçirse daha fazla para kazanabileceğini anlatıyordu. Trafiğin ortasındayken yeşil-beyaz renkli pikap araçlar dikkatimi çekti. Eşime bu araçların ne olduğunu sorduğumda, “adliye aracı, karakolda tutuklanan mahkûmları adliyeye sevk ediyorlar” şeklinde bir cevap aldım. Trafikte yoğun bir polis hareketliliği vardı. Polis arabaları trafikte zigzag çizerek, araçlardan yol isteyerek ilerliyorlardu. Şehrin oto yolları Московская кольцевая автомобильная дорога (Moskova Çevre Yolu) adlı daire biçiminde (ring way) karmaşık bir sistemle dizayn edilmiş.(9) Bu durum, trafiğin kilitlemesine yol açtığı gibi, denetim ve kontrolü de zorlaştırıyor. Ring yollarının arasında kestirme yol diye tabir edebileceğimiz birçok yan yol mevcut. Şoförler, bu yolları kullanarak zaman kazanmak istediği için trafik çoğu zaman kilitleniyor. Bir saatlik yolculuğun ardından taksiciye Kızıl Meydan’a yakın bir konumda durmasını söyledim. Güzel sohbeti, şehir hakkında bilgilendirmesi, Türklere karşı olan iyi niyeti ve telkinleri için teşekkür ederek araçtan indik.

Moskova, çarpık kentleşmeye örnek verilebilecek, trafiğinden başka İstanbul’un mimarisine de benzer ve dinamik bir şehir. St. Petersburg’dan farklı olarak insanlar caddelerde daha yoğun ve kalabalık. Gençler siyasetle daha çok ilgileniyorlar. Son dakika haberlerini, sosyal medyadaki muhalif kanalları takip etmeyi, paylaşmayı ve yorum yapmayı seviyorlar. Onların siyasete olan bu yakın ilgisi ilerleyen saatlerde başlaması planlanan protesto eylemlerini görme ve kapasitelerini anlama adına daha da heyecanlı hale getiriyordu.

23 Ocak Olayları: Tiktok’tan Meydanlara

Sosyal medya ve uygulamalarda yapılan paylaşımlarda gösteriler için Moskova’nın Pushkinskaya Meydanı tercih edildi. Bu meydanın tercih edilmesinde iki sebep vardı: (1) hükümetin Kızıl Meydan’ı yaya ve araç trafiğine kapatması ve (2) bu meydanların Kremlin’e yakın bir lokasyonda olmasıydı. Gençler, soğuk havaya aldırış etmeden ellerinde telefonlarla meydanlara gelerek toplandılar. Çocuk diye tabir edeceğimiz ortaokul ve lise çağlarında, yaşları en fazla 13 ile 18 aralığında olan gençler, “Свободу Навальному” (Navalny’ye Özgürlük) sloganları atarak protestoları başlattılar. OMOH adlı güvenlik timi(10) ise, gençlerin etrafında çember oluşturarak eylemleri sonlandırma amacıyla hazır bir şekilde bekliyorlardı.

Protestocu gençler, sloganlarını Navalny’den hükümete çevirince, güvenlik güçleri harekete geçip yakaladıkları gençleri coplayarak polis araçlarına bindirip karakola götürmeye başladılar. Bu durum sosyal medyada paylaşıldıkça gösterilerin şiddeti ve boyutu arttı. Olayları uzaktan takip eden birçok muhalif de gençlerin yanında olma amacıyla sokaklara çıkmaya ve seslerini yükseltmeye başladılar. Bu sırada, Aleksey Navalny’nin eşi Yulia Navalyana’nın da tutuklanması öfkenin boyutunu iki kat daha arttırdı. Öyle ki, ilerleyen saatlerde Moskova merkezli bu protestolar ülkenin her yerine yayıldı.

Zaman geçtikçe kabalığın yükselmesi ve protesto gösterilerinin şiddete dönüşmesi, güvenlik güçlerinin tedbirlerini de arttırmasına neden oldu. Kızıl Meydan’a yakın ana caddede polis araç sayısının vardığımız ilk ana göre en az üç kat arttığını gözlemledik. OMOH adlı güvenlik timleri, kasketleri, ağır otomatik silahları ve coplarıyla meydanlarda dolaşarak kalabalığın oluşmasına ve sloganların atılmasına müsaade etmediler. Zaman zaman polis ve göstericiler arasında hararetli anlar yaşandı. Bu anlarda hem protestocular, hem de güvenlik güçlerinde ağır bir şekilde  yaralanmalar meydana geldi. Bu dakikalarda Kızıl Meydan ve çevresi polis araçları ve ambulans ile dolup taşmıştı.

Hükümet polislerin işini kolaylaştırma adına iletişimi kesmek için interneti yavaşlatma ve Yandex uygulamalarını sınırlandırma yoluna gitti. Yandex taksi uygulamasında protestoların merkezinde olan meydan ve caddeler haritada ulaşılamaz alanlar kapsamına girerek kırmızı alan ilan edildi. Taksiler kullanılamaz hale gelince, metro protestocular için seçenek oldu. Buna istinaden, güvenlik güçleri, her istasyonun giriş ve çıkış kapılarına polisleri yerleştirerek önlem aldılar.

Metroda konuşma fırsatı yakaladığım gençlerin siyasete olan ilgileri dikkatimi çekti. Ülkenin geleceğine yönelik projeleri ve siyasi ideolojileri olmasa da, klasik Rus halkından farklı olarak hükümetin geliştirdiği politikaları sorguluyor ve eleştiriyorlar. Navalny’nin tutuklanmasının yanında onun paylaştığı ve kısa bir zaman içerisinde 100 milyonu aşan “Putin’in Sarayı” başlıklı video(11), onların öfkelerini arttırmış durumda. Gençler gelir adaletsizliğine karşı çıkıyor, yolsuzluğun yaşanmadığı, hak ve eşitliğe dayalı demokratik iradeye sahip bir hükümet ile yönetilmek istiyorlar.

Open Media kuruluşunun yayınladığı verilere göre, 23 Ocak’ta düzenlenen protestoların bilançosu açıklandı. Buna göre; 23 Ocak’ta 123 şehirdeki kitlesel protestolara 250 bin kişinin katıldığı tespit edildi.(12) Protesto gösterilerinin merkezinde ise 40 binin üzerinde katılımcıyla Moskova oldu.(13) Koronavirüs (Covid-19) salgını ve soğuk havaya rağmen sokağa çıkan protestocuların 3512’si gözaltına alındı.(14) Polisin sert müdahalesiyle karşılaşan protestoculardan 300’e yakını yaralanırken, müdahale sırasında 40 güvenlik görevlisinin de ağır bir şekilde yaralandığı bildirildi.(15) Navalny Team’in sosyal medya üzerinden yayınladığı bilgilendirme paylaşımında, 23 Ocak protesto gösterilerinin sona erdiği, ancak bir sonraki hafta, yani 31 Ocak’ta, protesto gösterilerinin kaldığı yerden devam edeceği duyuruldu.

31 Ocak Olayları: Tarihin En Büyük Gözaltıları

23 Ocak olayları sonrası gözaltına alınan protestocular için, gerek ülke içindeki muhaliflerden, gerekse de birçok Batılı ülkeden  tepki geldi. Rus hükümet sözcüleri, kendi işlerine karışılmaması gerektiğini beyan ederken(16), Devlet Başkanı Putin “çocukları protesto gösterilerinde öne koymak teröristlerin işidir, güvenlik güçleri yaşanan olayları bastırma adına gerekenleri yerine getirmeli” açıklamasında bulundu.(17) Bu açıklamalar sonrası 23 Ocak’ta yaşanan olaylara benzer protesto gösterilerinin önüne geçilebilme amacıyla ülke genelinde tedbirlerin artacağı izlenimi hâkimdi. Olaylardan bir gün önce, Ermitaj Müzesi, Isaac Cathedrali, Voskresenia Khristova Kilisesi gibi tarihi yer ve müzelerin kapatıldığı, bazı cadde ve meydanlara girişlerin yasaklandığı açıklandı.

Moskova’da yaşanan protesto gösterilerini yakından takip ettikten sonra, 31 Ocak’ta da St. Petersburg’a geçtik. St. Petersburg, Moskova’ya göre daha entelektüel bir sosyal tabakaya sahip. Halkın günlük yaşantısında siyaset yer almasa da, muhalif duruşları ve demokrasi, özgürlük ve insan hakları bağlamında edindikleri hayat görüşleriyle genel Rus halkına zıt ve Batı’ya yakın ideolojileri benimsiyorlar. Yalnız kitlesel eylemlerde Moskova’ya göre daha pasif durumda olduklarını söylemek gerekiyor. Moskova’ya adım atar atmaz şehrin her yerinde gerginliği derinden hissederken, St. Petersburg’da bunu yalnızca belirli noktaları mesken edinmiş muhalif grupların içerisinde yaşayabilirsiniz.

Genel olarak muhalifler protesto gösterilerinde Nevski Bulvarı’nı tercih ettikleri için, ben de burada gözlem yapma amacıyla yola çıktım. St. Petersburg oto yolları, güvenlik güçleri tarafından kontrol edebilme adına çok uygun. Ana caddelere bağlı yan yollar geniş olduğundan dolayı yeterli sayıda polis ile tüm şehrin yollarını kapatabilirsiniz. Bu nedenle, araba kullanmak tam anlamıyla işkence haline geldi. Her iki kilometrede bir durduruluyor ve açıklama yapılmaksızın geri çevriliyorsunuz. Ben de metro hattını kullanarak Nevski Bulvarı’na ulaştım.

Güvenlik güçleri Nevski’deki yan yollardan birini protestoculara ayırmıştı. Geniş bir çember halinde polis protestocuların yürüyüşünü engelliyordu. Türkiye-Suriye sınır hattından alışık olduğumuz askeri araç konvoy görüntülerini Petersburg’un tarihi yerlerinde, uzun bir kuyruk eşliğinde görmek devletin bu olaya ne kadar ciddi yaklaştığının bir göstergesiydi. Büyük askeri araçlı konvoylar, özel timler ve dronelar protestocuları engelleme amacıyla şehirde devriye geziyorlardı. Ayrıca Moskova’da yaşananlardan farklı olarak, St. Petersburg’da slogan atmak gözaltına alınmak için yeterliydi. “Navalny’ye Özgürlük” sloganı atanlar güvenlik güçleri tarafından yakalanıp polis aracına konulmaya sebep oluyordu. Bu durumun yalnızca St. Petersburg’la sınırlı olduğu izlenimine kapılsak da, ОВД-Инфо (OVD-Info) adlı bağımsız siyasi işkenceyle mücadele kuruluşunun(18) yayınladığı verilerde, tarihi tutuklamaların olduğunu öğrendik. Ülke genelinde, 90 ilde 5658 tutuklama gerçekleşti. Tutuklamaların en fazla yaşandığı il 1871 ile Moskova olurken, onu 1315 tutuklu sayısıyla St. Petersburg, 202 tutuklamayla Nizhny Novgorod izledi.(19) Bu sayı, Rusya tarihinde kitlesel protestolarda yaşanmış en yüksek gözaltı olarak kayıtlara geçti.

2 Şubat Duruşmasında Navalny: “Savaşmaya Devam Edeceğim”

18 Ocak’ta Almanya dönüşü şartlı tahliye koşullarını ihlal ettiği gerekçesiyle tutuklanarak cezaevine konulan ve 30 gün hak mahrumiyeti aldıktan sonra Rusya’daki protesto gösterilerinin mimarı olan Rus muhalif lider Aleksey Navalny, ikinci soruşturma kapsamında 2 Şubat’ta Moskova Şehir Mahkemesi’ne çıkarıldı. Birçok yerel ve yabancı basın mensubunun katıldığı mahkeme yerel saat ile sabah 10:00’da başladı. Duruşma öncesinde daha önce yargıç olarak atanan Yulia Okuneva’nın davadan çıkarıldığı ve yerine Natalia Repnikova’nın atandığı mahkeme görevlilerince basın mensuplarında duyuruldu.

Navalny, rahat ve sakin tavırlarıyla mahkeme salonuna getirildi. İlk olarak eşiyle selamlaşan Navalny, kendisine “Seninle gurur duyuyorum” dedikten sonra, kalp işareti yaparak duruşmadaki yerini aldı.(20) Yargıç Repnikova, ФСИН России – FSIN Rossi yani Rusya Federasyonu Cezaların İnfazı Federal Servisi’nin iddianamesini okutarak duruşmayı açtı.(21) FSIN’in iddianamesinde, Navalny’nin şartlı tahliye kararlarını bozduğu yer almaktaydı. Savcı Ekaterina Sergeevna, Navalny’nin gerekli denetim şartlarını yerine getirmediği için daha önce kararlaştırılan hapis cezasının tutukluluğa dönüştürülmesini talep etti.(22) Bu iddialara karşılık, Navalny ise, 20 Ağustos 2020 tarihinde zehirlendiğini, bilincinin açık olmadığını, komaya girdiğini ve gözünü açtığında kendisini Almanya’da bulunduğu, sağlığına kavuşmasından hemen sonra ise Moskova adliyesine şartlı tahliye koşullarına ilişkin gerekli izin taleplerini yolladığını belirtti.(21) Navalny’nin avukatlarından Olga Mikhailova ise, müvekkilinin Rusya’ya gerekli belgeler ve izin talepleriyle geldiğini, fakat havaalanında apar topar gözaltına alınıp karakola götürüldüğünü, orada kurulan bir mahkemeyle cezaevine konulduğunu, bu süre içinde herhangi bir belge talep edilmediğini ve FSIN iddianamesinde yer alan denetim şartları ihlali gibi durumun olmadığını dile getirdi.(21)

Yargıç Repnikova’nın başsavcılık tarafından görevlendirilen Sergeevna’nın iddialarına yakın bir tavırla Navalny’yi sorgulaması, avukatlar ve muhalif gazeteciler tarafından tepkiyle karşılanırken, Navalny de bu durumun farkına varmış olsa gerek, Moskova Şehir Mahkemesi’nde taraftarlarına manifesto olacak şekilde önemli bir savunma gerçekleştirdi. Sözlerine iddianamedeki sorulara cevap vererek başlayan Navalny, mahkeme salonunda şu savunmayı yaptı(21): “Hayatta kalarak ölümcül, çok büyük bir suç işledim. Hayata tutunmamı sağlayan iyi insanlara, özellikle de pilot ve doktorlara teşekkür ediyorum. Biliyorum ki Almanya’da kalmayıp saklanmayarak ülkeye geri dönmem onu (Putin) çok kızdırdı. Ben bu savaştan ve davadan vazgeçmeyeceğim. Size itaatsizlik etmek ve savaşmak her vatanseverin görevidir. Şu an bile, sizin mahkemenizin önünde, sizin karşınızda söylüyorum; savaşacağım. Mücadele eden ve korkmayan herkesi buradan selamlıyorum. Önemli olan protesto gösterilerinde insanların hapse atılması değil, bu insanların sindirilmeye ve korkutulmaya çalışılmasıdır. Sadece tek bir kişinin iradesi nedeniyle milyonlarca insan hapse atılabilir. Bu duruma sizin son vermeniz gerekiyor. Hükümet yetkilileri şunu anlamalılar, bu korku metoduyla kimseyi yıldıramazsınız. İnsanları tutuklamak zayıflığın göstergesidir. Biz bu durumu aşacağız. Bu dönem gelecek. Tüm zehirlemelere ve sindirme girişimlerine rağmen savaşmaya devam edeceğim. Buradan destekçilerime sesleniyorum, sizinle birlikte savaşmaya devam edeceğim. Sizin için mücadelemden vazgeçmeyeceğim. Şu ana kadar yapılan bütün tutuklamaların hepsi yasalara aykırı. Tutuklanan protestocuların serbest bırakılmalarını talep ediyorum.”

Yargıç Repnikova Navalny’nin savunmasını aldıktan sonra, duruşmaya ara verip kararın akşam saat 20:00’de verileceğini duyurdu. Bu sırada ülkenin ikinci büyük partisi, Komünist Partisi’nin lideri Gennady Zyuganov, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda tüm Rus halkını 23 Şubat’ta Devlet Başkanı Putin’e karşı miting yapmaya davet etti. Yapılan açıklamada “İnsana Yakışır Bir Yaşama 12 Adım” şeklinde formüle edilen manifestonun da hazırlandığı belirtildi.(23) Ülkedeki birçok kesim tarafından şaşkınlıkla karşılanan bu karar, Navalny taraftarları tarafından desteklenerek kısa bir zaman içinde Rusya’da sosyal medya paylaşılan konuların başında geldi.

Akşam saatlerine doğru hükümet yetkilileri tarafından St. Petersburg ve Moskova’da birçok cadde ve meydanın yaya ve araç girişlerine yasaklandığı haberi paylaşıldı. Saat 20:00’de Yargıç Repnikova Navalny ve avukatlarını mahkeme salonuna çağırarak kararı açıkladı: Federal Cezaevi Servisi’nin (FSIN) ortaya attığı “şartlı tahliye koşullarının ihlali ve ülkeden kaçma şüphesi” Yargıç tarafından kabul edilerek, Navalny’ye 3,5 yıl hapis cezası verildi.(21) Ancak Navalny’nin daha önce ev hapsi alması yargıç tarafından değerlendirilerek, ceza, 2 yıl 8 aya düşürüldü. Navalny’nin avukatları karara karşı çıkarken “yasalara aykırı davranıldığı” gerekçesiyle karara itiraz edeceklerini belirttiler.

Bugün Rusya’da halk tedirgin bir şekilde yaşanan gelişmeleri takip ediyor. Moskova Şehir Mahkemesi’nin aldığı bu karar sonrası birçok ilde gösteriler yapıldı. Karara tepki gösteren muhalifler sokaklara çıkıp “yalnız değilsin, biz halkız, biz gücüz, yasalara aykırı davranılıyor, Navalny’ye Özgürlük” sloganları atıyorlar. Polis, birçok göstericiyi tutuklayarak gözaltına aldı. Muhaliflere göre, Navalny cezaevinde suikasta kurban gidebilir. Batı’dan ise mahkemenin aldığı karara ve Rus yargısına büyük tepki var. Geleceğin Rusya’sı Partisi’nin lideri Rusya’nın geleceğinde olacak mı onu hep birlikte zaman içerisinde izleyip göreceğiz. Fakat bir gerçek var; Aleksey Navalny, Kremlin tarafından ciddi bir muhalif lider olarak kendisini kabul ettirmiş durumda. Eğer Navalny daha önce sarf ettiği milliyetçi söylemleri yumuşatır ve hatalarıyla yüzleşirse, Rusya ekonomisi başta olmak üzere, sivil haklar ile demokratik özgürlük adına doğru bir siyasi programla muhalefetin gücünü alırsa Rusya’nın geleceğinde söz sahibi olabilir. En azından yakaladığı Z kuşağın umudu olabilir. Rusya’dan sevgilerle…

Sadık ARPACI

Rusya’da kendi çektiğim bazı fotoğraflar:

 

KAYNAKÇA

1) https://www.themoscowtimes.com/2021/01/17/as-it-happened-navalny-returns-to-russia-a72635.

2) https://novayagazeta.ru/news/2021/01/18/167173-navalnyy.

3) https://www.youtube.com/watch?v=oRRnj835SdI.

4) https://shtab.navalny.com/.

5) https://newprospect.ru/news/aktualno-segodnya/v-tik-tok-bolee-1-mlrd-prosmotrov-video-s-kheshtegom-navalnyy-/.

6) https://novayagazeta.ru/news/2021/01/25/167341-25

7) https://www.reuters.com/article/us-nobel-prize-peace-idUSKBN2A007W.

8) https://edition.cnn.com/2020/12/17/europe/putin-annual-press-conference-intl/index.html.

9) https://stroi.mos.ru/road/trunk/53.

10) https://xn--b1aew.xn--p1ai/Fotoarhiv/Sluzhbi/OMON.

11) https://www.youtube.com/watch?v=ipAnwilMncI.

12) https://openmedia.io/news/n2/na-mitingi-za-navalnogo-23-yanvarya-vyshli-bolshe-250-tysyach-chelovek-glava-seti-shtabov-leonid-volkov/.

13) https://www.reuters.com/article/us-russia-politics-navalny-idUSKBN29R10S.

14) https://rusplt.ru/society/na-aktsii-protesta-v-600eb.html.

15) https://meduza.io/news/2021/01/23/ria-novosti-soobschilo-o-39-silovikah-postradavshih-na-aktsii-v-moskve-sk-nachal-proverku.

16) https://tr.sputniknews.com/rusya/202101281043684295-zaharova-bati-rusyaya-demokrasi-dersi-vermesin-kendi-sorunlarini-cozsun/.

17) https://tr.sputniknews.com/rusya/202101251043652956-putin-navalniy-saray-iddialarina-yanit-verdi-montaj-ve-derleme/.

18) https://ovdinfo.org/.

19) https://ovdinfo.org/news/2021/01/31/spisok-zaderzhannyh-na-akcii-v-podderzhku-alekseya-navalnogo-31-yanvarya-2021-goda.

20) https://indianexpress.com/article/trending/trending-globally/russia-alexei-navalny-heart-gesture-for-wife-court-verdict-7172581/.

21) https://novayagazeta.ru/articles/2021/02/02/89003-navalny-court.

22) https://ria.ru/20210202/predstavlenie-1595724989.html.

23) https://www.znak.com/2021-02-02/lider_kprf_gennadiy_zyuganov_anonsiroval_vserossiyskuyu_akciyu_protesta_23_fevralya.

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.