Murat Topçu: Sayın Seyman kendinizden bahseder misiniz? Yaşar Seyman kimdir?
Yaşar Seyman: Yaşar Seyman; yazar, sendikacı, siyasetçi, kadın hakları aktivisti. Uzun yıllar BASİSEN adlı banka, finans ve sigorta işkolunda örgütlü sendikamızın Ankara ve Orta Anadolu bölge başkanlığını yaptım. 26 Nisan 2018’de sendikal uğraşımı isteğimle noktalayıp, yeni uğraşlarım siyaset ve yazarlık çalışmalarına yoğunlaştım. 23 Nisan 2007’de 17 milyon üyeli Uluslararası Sendikalar Ağı – Global Union (UNI) tarafından Avrupa‘nın başarılı kadın sendikacısı seçilerek ödülümü Atina’da aldım. 1998 yılında CHP Parti Meclisi’ne seçildim. 1999-2000 yıllarında CHP’nin ilk kadın Genel Başkan Yardımcısı seçildim. 17 ay Genel Başkan Yardımcılığı ile sendikacılığı birlikte sürdürdüm. Halen CHP PM üyesiyim. Milliyet ve Cumhuriyet‘te yazılarım yayınlandı. BirGün gazetesi kurucularından ve bu gazetede 8 yıl köşeyazarlığı yaptım. İlk kitabım Hüznün Coşkusu Altındağ ile 1986 Akademi Kitapevi ödülünü aldım. Aynı kitap 1993’te oyunlaştırılarak devlet tiyatrolarında sahnelendi. 1993-2005 döneminde müzikal olarak Ankara, Bursa, Antalya ve Van devlet tiyatrosunda sahnelendi. “Hüznün Coşkusu” oyunu ile 1993 yılında Sanat Kurumu tarafından verilen övgüye değer yazar ödülünü, 1995 yılında Kültür Bakanlığı özel ödülünü aldım. 1998’de Cumhuriyet’in 75. yıldönümü nedeniyle 75 kadından biri seçildim. Metin yazarı olduğu “Kadının Türküsü” dünya kadın belgeseli müzikal olarak 2004’te Almanya’da Türkçe-Almanca iki dilden sunularak Oberhausen şehrinde gösterildi. 2007’de Çağdaş Gazeteciler Derneği makale ödülünü aldım. Yazarlar Sendikası, Edebiyatçılar Derneği, Dil Derneği ve PEN üyesiyim. PEN Ankara Temsilciliği görevini 10 yıldır sürdürüyorum. Yangın Yeriydi Yurdum kitabım Bulgarca’ya çevrildi. Benazir kitabım 7. baskı yaptı. Ayrıca Benazir kitabım İngilizce’ye ve Urduca’ya çevrilerek Pakistan’da Benazir Bhutto’nun sevenleriyle buluştu ve yoğun ilgi gördü. Son kitabım Zine 3. baskısını yaptı. 2017 Dil Derneği “Onur Ödülü” ile 2017 Necip Hablemitoğlu “Toplumsal Duyarlılık” ödüllerini aldım. Birleşmiş Milletler – Kadına Yönelik Şiddet Önleme Projesinde STK Sorumlu Kalkınma Uzmanı olarak üç yıl çalıştım (2019-2022 döneminde). Ayrıca şahsıma 28. Hacı Bektaş Veli Dostluk ve Barış Ödülü verildi (13 Ağustos 2021 tarihinde). Siyaset, insan hakları savunuculuğu, yazarlık uğraşlarımla kol kola yürüyorum…
Murat Topçu: Günümüzde, Türkiye, pandemi krizinin yanında Rusya-Ukrayna Savaşı’nın yıkıcı etkilerini yaşıyor. Sizce bu dönemden sonra Türkiye’nin sosyo politik durumu nasıl olur?
Yaşar Seyman: Pandeminin etkilerini tüm dünya yaşadı ve yaşıyor… Savaşlar sınır komşularımızda olsa da, artık küresel savaşlar etkilerini tüm dünya ülkeleri için sürdürüyor. Taraflar anlaşma için masaya otursa da, savaş, tüm hızıyla sürüyor. Ekonomik açıdan bizi ilgilendiren yönü ticaret hacmi, enerji ithalatı nedeniyle Rusya’ya bağımlılık artıyor. Turizm konusunda her iki ülke ile de ilişkiler içindeyiz. Bu savaş sürdükçe turizm gelirlerimiz de kayba uğrayacaktır. Savaşın bitmesi, can kayıplarının olabildiğince az sayıda kalması önümüzdeki süreçte olumsuzlukların sona ermesini, barışın egemen olmasını diliyorum. Bir barışseverim…
Murat Topçu: Önümüdeki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sizin Cumhurbaşkanı adayınız kim? Millet İttifakı bu seçimlerden zaferle çıkacak mı?
Yaşar Seyman: Benim Cumhurbaşkanı adayım CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’dur. Sadece Genel Başkanımız olduğu için değil, devlet deneyimi, siyasi birikimi, dünya ve ülke sorunlarına egemen olması, kadın haklarına duyarlılığı, gençlerle diyaloğu, dürüst, çalışkan ve mütevazı olduğu için Kemal Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanı adayımdır. Millet İttifakı, hatta tüm demokrasi güçlerinin birlikteliği ile bu seçimlerden zaferle çıkmamız yakındır.
Murat Topçu: Kimilerine göre Türkiye’nin en önemli sorunu mülteciler sorunu. Sizce bu sorun nasıl çözülür?
Yaşar Seyman: Mülteciler, sığınmacılar, göçmenler sorunu ne yazık ki dünyanın en önemli sorunlarından biridir. CHP, Göç ve Göçmen Sorunlarını İnceleme Komisyonu Mülteci Raporu’nda mülteciler konusunu; Ekonomik Boyutu, Sağlık Sorunları, Dış Politika, Yerel Yönetimler ve STK’lar ile ilişkiler ve Güvenlik Boyutu gibi tüm başlıklar altında çalışarak ve tartışarak kamuoyuna açıkladı. CHP, kendi iktidarında mülteci sorununu çözecek donanımda tüm hazırlıklarını tamamladı. CHP, barış ve diyalog içinde mülteci sorununu çözecektir. Kişisel düşüncem, kıyıya vuran Aylan bebek milat olur dedim ama ne yazık ki mülteci sorunu gün geçtikçe büyüdü. Yaşamsal olan bu sorunun çözümü dünyanın barış içinde yaşamını sağlayacaktır. Yazarca bir cümlem, mülteci kamplarında bile yankılandı. O da şudur: “Gülüşün mülteci yüreğimin ışığıdır”.
Murat Topçu: En son okuduğunuz kitap? En son izlediğiniz film?
Yaşar Seyman: Birkaç kitabı aynı anda okuyorum. En son okuduğum kitap Dr. Mahfi Eğilmez’in Yapısal Reformlar ve Türkiye’dir. En son izlediğim film Stefan Zweig’ın eserinden sinemaya uyarlanan “Satranç” filmi.
Murat Topçu: Günümüz Türkiye’sinde “Z Kuşağı” diye bir kavram oluştu. Bu Z Kuşağı sizce genel seçimlerde belirleyici olacak mı?
Yaşar Seyman: Ülkemizdeki siyasi partiler ilk kez oy verecek 6 milyona yakın “Z Kuşağı” diye adlandırılan genç seçmene objektifini çevirdi. Seçim 2023’de yapılırsa, Yüksek Seçim Kurulu’nun istatistiklerine göre 6 milyonun üstünde olan bu seçmen kitlesi belirleyici olacaktır. Sosyal medyayı iyi kullanan partilerin şansı daha fazla olabilir. Büyük çoğunluğu Güneydoğu’da yaşayan genç seçmen, kalıp yargıların dışında sahiciliğe önem veriyor. Bu da ailelerinden daha farklı oy kullanacaklarını gösteriyor. Ben kişisel olarak Z kuşağını umut olarak görenlerdenim. Bu seçimlerin kaderini kadınlar ve gençler değiştirecektir.
Murat Topçu: Hayatta keşke dediğiniz bir pişmanlığınız var mı?
Yaşar Seyman: Gençlik yıllarında ısrarla “Hiç keşkem yok” diyenlerdendim. Ne kadar ısrarla böyle desem de, yıllar geçtikçe keşkelerinizin sayısı çoğalmasa bile keşke dedikleriniz oluyor. Yaşam çok büyük bir öğretmen olduğunda sizi eğitiyor, dinginleştiriyor, sadeleştiriyor. Çıktığınız Everest’iniz de küçük de olsa keşkelerinizi görüyorsunuz.
Murat Topçu: Buradan vermek istediğiniz mesaj nedir?
Yaşar Seyman: Örgütlü yapılarda biçimlendiğim için örgütlülüğü çok önemsiyorum. Örgütlü bireylerin sorunlarını örgütleri kanalıyla çözdüğüne, mutluluğuna tanık oldum. 21. yüzyılda madem insan düşünen, konuşan, örgütlü birey, ben de diyorum ki: “Bir kelebek kadar ömrüm olsa örgütlü yapılarda tüketirim”.
Murat Topçu: Bizi kırmayıp, bize zaman ayırdığınız için size teşekkür ederim.
Yaşar Seyman: Teşekkürler, sevgiler…
Röportaj: Murat TOPÇU
Tarih: 25.05.2022