Yunanistan’da yapılan erken genel seçimleri, Ağustos ayında Başbakanlık görevinden istifa eden Aleksis Çipras liderliğindeki Syriza kazandı. Oyların tamamına yakını sayıldı. Buna göre; Radikal Sol Koalisyon (Syriza) yüzde 35 ile birinci, muhafazakâr Yeni Demokrasi ise yüzde 28 oy oranıyla ikinci. Bu oranlar Syriza’nın tek başına hükümet kurmasına yetmiyor. Seçimlere katılım oranı yüzde 56 gibi düşük bir oranda kaldı.
19 partinin katıldığı genel seçimlerde yarış öngörüldüğü gibi, Ağustos ayında başbakanlıktan istifa eden solcu Çipras’ın (41) liderliğindeki Syriza ile muhafazakâr Vangelis Meimarakis’in yönetimindeki Yeni Demokrasi Partisi (ND) arasında geçti. Anadolu Ajansı’nın haberine göre, İçişleri Bakanlığı, sandıkların yüzde 99,32’sinin açıldığını duyurdu. Syriza, yüzde 35,47 ile mecliste 145 sandalye kazanırken, Yeni Demokrasi Partisi yüzde 28,09 oyla 75 sandalyeye sahip oldu.
Seçimlerde, ırkçı Altın Şafak Partisi (Hrisi Avgi) yüzde 6,99 ile üçüncü parti oldu ve mecliste 18 sandalye kazandı. Pasok-Dimar, yüzde 6,28 ile 17 milletvekili, Yunanistan Komünist Partisi (KKE) yüzde 5,55 ile 15 milletvekili, AB yanlısı merkez sol To Potami yüzde 4,09 ile 11 milletvekili, Bağımsız Yunanlılar Partisi (ANEL) yüzde 3,69 ile 10 milletvekili, Merkez Birliği de yüzde 3,43 ile 9 milletvekili çıkardı. Syriza’dan ayrılanların kurduğu Laiki Enotita (Halk Birliği) Partisi ise yüzde 2,86 ile yüzde 3’lük seçim barajını aşamadı.
Son altı yılda beşinci seçimin gerçekleştiği Yunanistan’da, Ağustos ayında Syriza’nın mecliste çoğunluğu kaybetmesiyle erken seçim kaçınılmaz hale gelmişti. Çipras’ın Avrupa Birliği (AB) ve IMF ile yeni bir kurtarma paketi üzerinde anlaşmasının ardından hem parti içinden muhalif sesler yükselmiş, hem de Syriza’ya olan destek önemli ölçüde azalmıştı. Ancak dünkü seçimler, seçmenlerin Syriza’ya desteğinin devam ettiğini gösterdi.
ÇİPRAS’TAN ZAFER KONUŞMASI
Seçim sonuçlarını “halkın zaferi” olarak niteleyen Çipras, Yunan halkının önünde zorlu bir yol olduğunu ancak çok çalışarak yeniden düzlüğe çıkacaklarını söyledi. Yeni Demokrasi Partisi lideri Meimarakis ise yenilgiyi kabul ederek, ulusal birlik hükümeti çağrısı yaptı.
ÇOK DÜŞÜK KATILIM
Son sekiz ayda üç kez sandık kurulan Yunanistan’da oy kullanma işlemi TSİ ile 19:00 itibarıyla sona ermişti. Reuters’ın haberine göre, seçimlere katılım oranı yüzde 56,5’te kaldı. Ocak ayındaki seçimlerde ise katılım yüzde 63,6’ydı. Yaklaşık 9 milyon 800 bin kayıtlı seçmenin bulunduğu Komşu’da sandık çıkış anketlerine göre; Syriza’nın yüzde 30 ila 34, muhafazakâr Yeni Demokrasi Partisi’nin ise 28,5 ila 32,5 arasında oy alması bekleniyordu.
KOALİSYON HÜKÜMETİ KURULACAK
Yunanistan’da bir partinin tek başına iktidar olabilmesi için parlamentodaki 300 sandalyeden 151’ini kazanması gerekiyor. Bu da partilerin, oyların en az yüzde 40’ını alması gerektiği anlamına geliyor. Yunanistan’da, hiçbir siyasisi partinin tek başına hükümet kurmak için yeterli oy oranına ulaşamadığı seçimler sonrası Syriza lideri Çipras, Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos’tan hükümet kurma yetkisini alarak koalisyon görüşmelerine başlayacak. Çipras, seçim sonrası yaptığı zafer konuşmasında kendisine eşlik eden ANEL lideri Panos Kammenos ile koalisyon hükümeti kurma sinyali verdi.
DÖRT TÜRK KÖKENLİ VEKİL
AA’nın haberine göre, Rodop kentinde Syriza adayı Mustafa Mustafa ve Ayhan Karayusuf ile To Potami partisinden İlhan Ahmet, İskeçe’de de Syriza adayı Hüseyin Zeybek milletvekili seçildi. Mustafa, Karayusuf ve Zeybek, 25 Ocak’taki seçimlerde de aynı parti listelerinde milletvekili seçilmişlerdi. Ahmet, 2004’te Yeni Demokrasi Partisi’nden bir dönem milletvekilliği yapmıştı.
İKİ SANDALYE İLE KAÇIRMIŞTI
25 Ocak’taki seçimlerde, Syriza oyların yüzde 36,6’sını alarak, 300 üyeli Yunan parlamentosunda 149 sandalyenin sahibi olmuştu. Çipras liderliğindeki Syriza, 2009 yılında yüzde 6,4 olan oy oranını beş buçuk yılda 6’ya katlamıştı. Tek başına iktidar olma şansını sadece iki sandalye ile kaçıran Syriza, Avrupa Birliği’nin kemer sıkma önlemlerine karşı çıkan Kammenos liderliğindeki sağcı Bağımsız Yunanlar Partisi (ANEL) ile koalisyon hükümeti kurmuştu. Ülkede iki buçuk yıl iktidarda kalan Andonis Samaras’ın partisi merkez sağcı Yeni Demokrasi Partisi ise oyların yüzde 28,4’ünü almıştı.
5 TEMMUZ’DA HALK ANLAŞMAYA ‘HAYIR’ DEDİ
Yunanistan’da halk, 5 Temmuz’da kreditörlerin nakit akışının yeniden sağlanması karşılığında öne sürdüğü koşulları hükümetin kabul edip etmemesi konusunda karar vermek üzere sandığa gitmişti. Halkın kararı sandıklara, yüzde 61,31 hayır, yüzde 38,69 evet olarak yansımıştı. Çipras, 7 aylık iktidarı döneminde vaatlerini yerine getiremedi. Üstelik kreditörler ile 12 milyar euro’luk kemer sıkma içeren anlaşma imzaladı.
NÂZIM HİKMET ŞİİRİYLE İSTİFA ETTİ
AB ile imzaladığı 86 milyar euro’luk 3’üncü Kurtarma Anlaşması’nın yürürlüğe girmesinin ardından kameraların karşına geçen Çipras, istifasını Nâzım Hikmet’in “En güzel günlerimiz, henüz yaşamadıklarımız” dizesiyle açıklamıştı.
Kaynak: Hürriyet