VENEZUELA’DA SOSYALİZM DÖNEMİ SONA MI ERİYOR?

upa-admin 09 Aralık 2015 1.896 Okunma 0
VENEZUELA’DA SOSYALİZM DÖNEMİ SONA MI ERİYOR?

Venezuela’da gerçekleşen parlamento seçimlerini 17 yıldır iktidarda olan PSUV partisi kaybetti. Karizmatik lider Hugo Chavez’in kurduğu ve vefatının ardından Nicolas Maduro’nun başkanlık görevini sürdürdüğü PSUV, bu seçimlerde ağır bir yenilgi aldı. % 74 gibi yüksek bir katılım oranının gerçekleştiği seçimlerde, muhalefetteki Demokratik Birlik Masası (Mesa de Unidad Democratica) meclisteki 167 sandalyeden 110’unu alırken PSUV’nin milletvekili sayısı 55’de kaldı. Böylece MUD, nitelikli çoğunluğu sağlayarak bundan böyle parlamentoda kontrolü elinde bulunduran taraf oldu.

MUD Nedir?

Açılımı Mesa de Unidad Democratica (Demokratik Birlik Masası) olan MUD, Chavizm’e muhalif partilerin bir araya gelerek oluşturduğu bir koalisyon. Birliğin içinde dört büyük partinin yanında küçük gruplar ve bireysel siyasetçiler var.

Primero Justicia (Önce Adalet): Geçtiğimiz başkanlık seçimlerinde Maduro’ya karşı aday olan Henrique Capriles’in partisi PJ, 33 milletvekili kazanarak meclisteki en güçlü muhalif parti oldu.

Accion Democratica (Demokratik Hareket): Sosyal demokrat bir parti olan AD, Venezuela’nın köklü partilerinden. PSUV’nin 1998’de iktidara gelmesine kadar Venezuela’yı yöneten ve 4 Devlet Başkanı çıkartan Accion Democratica, bu seçimlerde 25 sandalye kazandı.

Un Nuevo Tiempo (Yeni Bir Dönem): 21 sandalye elde eden UNT partisi, özellikle petrol kaynaklarının bulunduğu Zulia eyaletinde güçlü. Şu anda tutuklu bulunan parti başkanı Manuel Rosales, 2006 devlet başkanlığı seçimlerinde Hugo Chavez’e karşı muhalefet bloğunun adayı olmuştu.

Voluntad Popular (Halk İradesi): AD ve UNT ile beraber Sosyalist Enternasyonal üyesi olan Voluntad Popular, bu seçimlerde 14 milletvekili elde etti. Ancak başkanları Leopoldo Lopez de dahil olmak üzere, partinin pek çok üyesi tutuklu veya sürgünde bulunuyor.

venezuela 2015 parliament

2015 Seçimleri

venezuela 2010 parliament

2010 Seçimleri

Venezuela’da neler değişebilir?

Muhalefet, bu aldığı oyla devlet başkanı ve bakanları yargıya götürebilecek, bütçe üzerinde söz sahibi olabilecek ve anayasa düzenlemesini onaylayabilecek. MUD, ayrıca nitelikli çoğunluk sayesinde Seçim Kurulu ve Yüksek Adalet Mahkemesi üyelerini görevden alabilecek ve bakanları da veto edebilecek.

Muhalefetin öncelikli saydığı iki konu var. Birincisi tutuklu bulunan siyasilerin serbest bırakılması. Bir diğeriyse, ülkede üretimi yeniden canlandıracak kanunların çıkartılması.

Ortak rakipleri sayesinde bir araya gelen MUD koalisyonunda tek bir sesin mevcut olduğunu ise söyleyemeyiz. Zira içerisinde sağ ve sol partiler de mevcut. Bunların nasıl bir uyum içerisinde çalışacağı zaman içerisinde görülecek

Devlet Başkanı Nicolas Maduro, seçim sonuçlarını ‘demokrasinin zaferi’ olarak kabul ederken, bundan sonra Devlet Başkanlığı ile Parlamento’nun nasıl bir ilişki sürdüreceği merak konusu.

Seçimler öncesinde yaptığımız ve doğru çıkan analizimiz için: http://politikaakademisi.org/2015/12/02/venezuelada-parlamento-secimleri/

Kıvanç SAĞIR

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.