Burma (Myanmar) Devlet Başkanı Thein Sein, Bangladeş sınırındaki Arakan eyaletinde bir süredir Müslümanlarla Budistler arasında devam şiddet olaylarının “dini ya da ırksal gerekçe taşımadığını” açıkladı. Thein Sein, Arakan Müslümanlarını ziyaret etmek amacıyla Burma’da bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nu kabul etti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’la bölgeyi ziyaret eden Davutoğlu, Arakan’da çatışmalar yüzünden evlerinden kaçan onbinlerce kişiye insani yardım ulaştırılması amacıyla Burma’da bulunuyor.
Devlet Başkanı Thein Sein, çatışmaları başlatan nedenin bir genç kızın vahşi bir cinayete kurban gitmesi ve bu olayın bir kan davasına dönüşmesi olduğunu söyledi. Mayıs ayından bu yana Rohingya Müslümanları ve Arakan Budistleri arasında devam eden çatışmalarda çok sayıda kişi hayatını kaybetti. İnsan hakları örgütleri ve basın kuruluşları, ölü sayısının 77 olarak bildirilen resmi rakamın üzerinde olabileceğine dikkati çekiyor. Burma’ya yola çıkmadan önce açıklama yapan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Arakan’daki ölü sayısıyla ilgili çelişkili bilgiler aldığını açıklamış, konuştuğu dini liderlerin kendisine “binlerce ölüden” söz ettiğini söylemişti. Anadolu Ajansı, Dışişleri Bakanı Davutoğlu ve Emine Erdoğan’ın Rohingya Müslümanlarının kaldığı Banduba Kampı’nı ziyaret ettiğini bildirdi. İnsani yardım malzemeleri Türk Kızılayı aracılığıyla dağıtılıyor. Ajansın haberine göre Ahmet Davutoğlu ve Emine Erdoğan, Budist mağdurların bulunduğu kampı da ziyaret etti. Mayıs ayı sonlarında çıkan şiddet olaylarında önce üç Müslüman, genç bir Budist kıza tecavüz edip öldürmekle suçlanmış, ardından misilleme amacıyla yapılan bir saldırıda on Müslüman öldürülmüştü.
Arakan’daki olaylar başta Türkiye olmak üzere, nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan birçok ülkenin tepkisine yol açtı. Eleştiriler arasında Burma hükümetinin Rohingya Müslümanları’na kötü muamele ettiği iddiaları da var. İnsan hakları örgütleri de Burma hükümetine, büyük çoğunluğuna vatandaşlık hakkı vermediği Rohingya Müslümanları’nı korumak için daha fazla çaba göstermesi çağrısında bulundu. İnsan Hakları Gözlem örgütü, Budistlerle çatışmaların başlamasının ardından Burma güvenlik kuvvetlerinin Rohingya Müslümanları’na yönelik katliam, tecavüz ve toplu tutuklamalara giriştiğine dikkati çekiyor. İddiaları yalanlayan Burma hükümeti güvenlik kuvvetlerinin itidalli davrandığını, çatışmaları durdurmak için derhal müdahalede bulunduğunu savunuyor. Hükümet, çatışmalarda evlerinden kaçmak zorunda kalan 60 bin kişiye yardımcı olmaya çalıştığını belirtti. Türkiye’nin verdiği 50 milyon dolarlık yardımı “memnunlukla karşıladığını” açıklayan Burma Devlet Başkanı Thein Sein, İslam İşbirliği Örgütü’ne bağlı diğer ülkelerin liderlerini de “Arakan’daki gerçeklere tanıklık etmeleri” için ülkesine davet etti. Arakan Haziran ayından bu yana sıkıyönetimle idare ediliyor. Bazı insan hakları örgütleri, Arakan’daki şiddet olaylarının sözde sivil yönetime geçen Burma hükümetinin vadettiği siyasi ve ekonomik reformları aksatabileceği uyarısında bulunuyor.
Kaynak: Amerika’nın Sesi