Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras ile 25 belgeye imza koyduklarını söyledi ve “Atina’da da 22 belge imzalamıştık. Kazan-kazan esasına dayalı olarak ‘ortak ekonomik bölgeler’ konusunda Doğu Akdeniz’de adımlar atabileceğimizi gördük” dedi.
Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras’ın Türkiye ziyareti siyasi olduğu kadar ekonomi açısından da önemli bir zirveye dönüştü. Samaras beraberinde 12 bakan ve 100 işadamından oluşan heyetle birlikte dün Türk-Yunan İş Forumu’na katıldı. Forumda konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ticaret hacminin son 10 yılda yüzde 100’den fazla arttığını belirterek, “Geçmişte yaşananların üzerine gelecek kurmak mümkün değildir. Yunanistan’da nasıl aşırı uçlar varsa, aynı şekilde Türkiye’de de var. Türk ve Yunan iş dünyası nasıl bir araya gelir diyenler var. Ancak bizler ülkelerimizi geleceği için, bunlara kulak asmamalıyız. Elbirliği ile işbirliğimizi artırmalıyız” dedi. Son 10 yılda Yunanistan ve Türkiye arasındaki ilişkilerde büyük ilerleme kaydedildiğini kaydeden Başbakan Erdoğan, “Sanal sorunları bir bir aşarak ilerliyoruz. Ama 10 yıldır olanlar yetmez, bunları daha da ileri taşımalıyız” diye konuştu.
25 ANLAŞMA İMZALANDI
Başbakan Erdoğan, Ekonomi Bakanlığı koordinasyonu ile Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) işbirliğinde gerçekleştirilen ve Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras’ın da katıldığı Türk-Yunan İş Forumu’nda yaptığı konuşmada, Türkiye-Yunanistan 2. Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısında çeşitli alanlarda 25 belgenin imzalandığını hatırlattı. Atina’da daha önce 22 belge imzalandığına değinen Erdoğan, “Böylece 47 belge, değişik alanlarda Türkiye ile Yunanistan arasında attığımız ve atacağımız adımların kayıt altına alınması oldu” ifadesini kullandı.
10 MİLYAR DOLAR HEDEFİ
Türk-Yunan İş Forumu’nun ilkinde, ‘En kısa zamanda ticaret hacmini 10 milyar dolar seviyesine çıkarmalıyız’ şeklinde hedef belirlediklerini hatırlatan Erdoğan, şunları söyledi: “2015 sonu itibariyle kararlılığımızı ortaya koyalım ve 10 milyar dolar seviyesini gerçekleştirelim” dedi. Erdoğan, Türkiye ile Yunanistan’ın ilişkilerini örnek bir seviyede ilerlettiğini vurgulayarak, “2011 yılında Türkiye ile Yunanistan’ın ticaret hacmi 4 milyar dolar civarındaydı. 2012 yılında krizin artmasına rağmen bu rakam, 5 milyar dolara ulaştı.
YUNANİSTAN YATIRIMDA 5. ÜLKE
Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Türkiye ile Yunanistan arasında ticari ilişkiler her yıl yeni bir rekora doğru koşuyor. 2012 yılında ikili ticaret hacmimiz 5 milyar dolara ulaşmıştır. 1.5 milyar dolar ihracatımız var. Ve 3.5 milyar dolar Yunanistan’ın bize ihracatı söz konusu. Ülkemizdeki doğrudan Yunanistan yatırımları 2002-2011 arası toplamda 6.5 milyar dolar düzeyine yükselmiştir. Yunanistan bu suretle söz konusu dönemde ülkemize en fazla yatırım yapan 5. Ülke konumundadır. Bunu da önemsiyoruz. Türkiye’den Yunanistan’a yapılan yatırımları da arttırmanın gayreti içindeyiz. Mevcut yapıcı atmosferin karşılıklı anlayış ve iyi komşuluk ilişkilerimizi daha da güçlendireceğine inanıyoruz.
Milli Piyango ile ilgileniyoruz
INTRALOT Üst Yöneticisi Constantinos Antonopoulos, Milli Piyango’nun özelleştirilmesine ilişkin, süreçle çok yakından ilgilendiklerini söyledi. Antonopoulos, Türk-Yunan İş Forumu’nda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin son 10 yılda hızlı bir büyüme kaydettiğini belirterek, Yunanistan’ın kriz öncesinde Türkiye’nin en büyük yatırımcıları arasında olduğunu kaydetti. Yunan şirketlerin Türkiye’ye yaptığı ihracatın arttığını ifade eden Antonopoulos, şunları söyledi: “Intralot oyun sektöründe lider şirketlerden. 55 ülkede operasyonumuz, 5 bin 500 çalışanımız var. Ciromuz 1.2 milyar euro. Intralot için Türkiye çok önemli. 2001 yılında Türkiye’de çalışmaya başladık. Türkiye bankacılık krizinin ortasındaydı. O zaman bizim yatırımımız Türkiye’ye yapılan en büyük yatırımdı. Yunan şirketlerinin Türkiye’ye girmesi için yolu biz açtık.”
Türkiye ile işbirliğinin tam zamanı
YUNANİSTAN Başbakanı Antonis Samaras, Yunanistan’ın yavaş yavaş istikrar sağladığına inandığını ve Türkiye’nin de bir kalkınma yörüngesinde olduğunu belirterek, “Dolayısıyla ikili girişimcilik için işbirliği yapmanın tam zamanıdır, konjonktür uygundur” dedi. Forumda çok sayıda işadamının olmasının Türk tarafının olduğu kadar Yunan tarafının da girişimcilerinin ilgisini gösterdiğini belirterek, iki ülke arasındaki bu işbirliğinin desteklenmesin herkesin ortak hedefi olduğunu kaydetti. Samaras, Yunanistan’dan Türkiye’ye çok sayıda turist gittiğini belirterek, “Türkiye’den de Yunanistan’a çok sayıda turist gelmesini bekliyoruz. Bu nedenle yerinde vize verilmesi olayını daha genişletiyoruz ve bunu kurumsallaştırıyoruz” dedi.
12 bakanla geldi protokol zorlandı
ANTONIS Samaras, aralarında Yunanistan Dışişleri Bakanı Dimitris Avramopulos’un da bulunduğu 12 bakan ile birlikte 09.00’da özel bir uçakla İstanbul’a geldi. Samaras, Erdoğan ile görüşmek üzere Dolmabahçe’deki Başbakanlık Çalışma Ofisi’ne geldi. Erdoğan konuğunu bahçede karşılarken görüşme saat 11.15’de başladı. Erodoğan ve Samaras 1.5 saatlik başbaşa görüşmesin ardından teknik heyetler biraraya geldi. Öğleden sonra Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nunu (DEİK) düzenlediği iş forumuna katılan Yunan heyetine Başbakanların yanı sıra Türk bakanlar da katılınca protokol için oturma düzenini ayarlayan DEİK yetkilire, kimi nereye oturtacağını şaşırdı.
Erdoğan ve Samaras Monopol oynadı
Yunanistan’ın en yüksek tirajlı gazetesi Ta Nea dünkü (pazartesi) sayısında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras arasında İstanbul’daki görüşmeyi ilginç bir karikatürle duyurdu. Gazetenin birinci sayfasında “Erdoğan’dan Samaras’a: Gel iş yapalım” başlığı altında iki başbakanı Monopol oynarken çizilmiş karikatürleri yer aldı.
Doğuş, turizm yatırımı yapacak
Doğuş Grubu Yatırımlar Bölüm Başkanı Eryiğit Umur, Yunanistan’da turizm alanında yatırım potansiyelini incelediklerini belirterek, şunları kaydetti: “Çalışma tarzı olarak birbirimize çok benziyoruz. Biz ülkeye, turizm potansiyeline inanıyoruz. Doğuş Grubu olarak 4 marinada ortaklığımız bulunuyor. Bu Grubumuzun turizm girişiminin bir göstergesidir. Yunanistan’ın bu konuda kilit ülke olduğuna inanıyoruz. Güvene dayalı ortaklık kavramı anlamında uluslararası alanda çok iyi anlaşma yaptık. Ülkeye istihdam sağlamaktayız. Yunanistan’ın iş ortamı, bürokrasi, izinleri alma çalışmaları son 1 yıl içinde çok olumlu oldu. Türk firmaların operasyonlarını Yunanistan’da yapmasını tavsiye ederiz.”.
Kaynak: Hürriyet