Murat Topçu: Sayın Doğru kendinizden bahseder misiniz? Sedat Doğru kimdir?
Sedat Doğru: 1971 Yozgat doğumluyum. 1 yaşımda ailem İsveç Stockholm’e göç etmiştir. Haninge’de oturuyorum. Evliyim ve iki çocuğum var.
Murat Topçu: İsveç Parlamentosu’ndaki bir milletvekilinin istifası sonucu, yedek listeden milletvekili seçildiniz. Bu konuyu okurlarımız için açıklayabilir misiniz?
Sedat Doğru: İsveç’te ara sıra milletvekilleri görevlerini bırakıp başka görevler alıyorlar. Benim milletvekili olmam da böyle oldu. Mecliste bir arkadaş, görevini bırakıp Belediye Başkanı oldu. Ben de sıralamada yedekte beklemekteydim ve bu sayede milletvekili oldum.
Murat Topçu: İsveç Parlamentosunda, Türk kökenli iki milletvekilinden birisiniz. Bu durumun taşıdığı sorumluluklar nelerdir?
Sedat Doğru: Milletvekili olmanın getirdiği büyük bir sorumluluk vardır ve özellikle benim ve Mehmet Kaplan beyin sorumluluğumuz daha da çoktur, bilhassa buradaki Türk toplumuna karşı.
Murat Topçu: Türkiye’den gelen vatandaşlarımızın İsveç’teki konumları hakkında düşünceleriniz nelerdir?
Sedat Doğru: Burada Türklerin çoğunluğu işçi göçmeni olarak gelmiştir. Kendi düşünceme göre halkımız burada gün geçtikçe daha aktif olmakta ve toplumsal yaşamdaki yerlerini sağlamlaştırmaktadır.
Murat Topçu: Bizler statü olarak “göçmen” oluyoruz. Göçmen gençlerimiz hakkında ne düşünüyorsunuz?
Sedat Doğru: Üç nesil geçti ve burada doğan ve büyüyen gençlerimiz statü olarak halen göçmen sayılıyor. Bunu bence aşmamız ve geçmemiz gerek. Ancak o zaman bu toplumun bir parçası oluruz ve topluma daha faydalı olabiliriz.
Murat Topçu: Tüm dünyada etkisini şiddetle gösteren ekonomik krizden İsveç de nasibini aldı. Önümüzdeki yıllarda İsveç’te sosyo-ekonomik koşullar nasıl olacak?
Sedat Doğru: Önümüzdeki yıllar, küresel ekonominin de gösterdiği gibi bayağı gergin geçecek. Ancak İsveç diğer ülkelere göre krizden fazla etkilenmedi. İşsizlik ve yaşlıların bakımı geleceğin büyük sorunları. İsveç halkı yaşlanıyor ve daha uzun süre yaşıyorlar.
Murat Topçu: Her geçen yıl, İsveç’te işsizlik artıyor. Bununla ilgili hükümetin çözüm yolları noktasında çalışmaları nelerdir?
Sedat Doğru: 2006 yılına göre 2012 yılında 200.000 kişi fazla çalışan vardır. İşsizlik problemi daha çok yabancı kökenlilerde ve gençlerde olmaktadır. Bu konunun basit bir çözümü yoktur. Birkaç önemli reform lazım; bir tanesi işçi vergisini düşürmektir ve hükümet bunu yapmaya çalışmaktadır. Bir başkası, 23 yaş ve aşağı olanların işçi vergisini ve şirket vergilerini düşürmektir. Ayrıca şirketlere işçi alımlarını teşvik etmek ve kolaylaştırmak gerekir. Önceden dediğim gibi, İsveç küresel ekonomide çok büyük bir ülke olmasa da, dünyada ne olursa buraya da yansıyor. Umarız ki Avrupa Birliği ve diğer ülkeler de bu 6 yıllık krizi atlatır ve kalkınma yeniden hızlanır.
Röportaj: Murat TOPÇU
Tarih: 03.04.2014