KÜRESEL ARENA VE İKTİSAT

upa-admin 15 Nisan 2012 2.617 Okunma 0
KÜRESEL ARENA VE İKTİSAT

İktisat teorisi; herhangi bir ekonomik olayın unsurlarını ve bunlar arasındaki ilişkileri ortaya koyar ve bu ilişkiler nedeniyle ne gibi ekonomik sonuçların ortaya çıkacağını bilmemize imkân tanır. Dolayısıyla ekonomide nerede ve ne gibi koşullar içinde olduğumuzu bilmek ve nasıl hareket etmemiz gerektiğini kestirebilmek için, ekonomik ortamı iyi şekilde tanımayı sağlayan iktisat teorisinin bilinmesi gerekir.

İktisat teorisini özümseyen bir karar vericinin, sebep ve sonuçlar arasındaki bağlantıdan hareketle ve ekonomik amaçlarla kararlar alarak, kararların uygulanmasına yönelik politikalar oluşturması ise iktisat politikası kapsamında değerlendirilmektedir. Bu doğrultuda, ister mikro düzeyde ister makro düzeyde olsun ekonominin ele alınması ve ekonomiye dair değerlendirmeler yapılması aşamasında iktisat politikasından yararlanılmaktadır.

Günümüzde bilgi ve iletişim teknolojilerinin gelişmesi başta olmak üzere pek çok ilerlemenin ortaya çıkardığı bir olgu olan küreselleşmenin ekonomi üzerindeki etkisi, ekonomideki tüm birimlerin uluslararası arenada yer alarak, tüm gelişmelerden etkilenir hale gelmesine yol açmıştır. Bu bağlamda, etrafı suyla çevrili gözlerden uzak bir şatoda oluşturan ekonomik bir teorinin günümüz dünyasında işlerlik göstermesinin güçlüğü ortadadır. Bu nedenle, küresel arenanın uçsuz bucaksız sınırları içerisindeki ekonomik gelişmeleri takip edip, çıkarsamalar yapabilmek, hem daha fazla bilgi elde edebilmeyi hem de çok yönlü değerlendirmeler yapabilmeyi gerektirmektedir.

İnsan yaşamının diğer alanlarında olduğu gibi ekonominin de uluslararasılaşması, Uluslararası Politika Akademisi’nin “küresel düşün, yerel hareket et” prensibini tüm ekonomik birimler için günümüz koşullarında mücadele edebilmenin bir reçetesi haline getirmiştir. Bu kapsamda, Türkiye’nin uluslararası arenada daha etkin bir rol alarak, yüksek refah seviyelerine ulaşabilmesine hizmet edecek bilimsel nitelikte geniş yelpazedeki bilginin üretilmesine Uluslararası Politika Akademisi aracılığıyla katkı sağlayabilmeyi umuyorum.

Oytun MEÇİK

 

 

KAYNAKLAR

–          Eğilmez, Mahfi (2009), Makroekonomi, Remzi Kitabevi, İstanbul.

–          Savaş, Vural (2005), Politik İktisat, Beta Basım Yayım Dağıtım, İstanbul.

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.