UPA YAZARI FURKAN KAYA BAŞKANLIK SİSTEMİ YUVARLAK MASA TOPLANTISINA KATILDI

upa-admin 02 Temmuz 2012 2.525 Okunma 0
UPA YAZARI FURKAN KAYA BAŞKANLIK SİSTEMİ YUVARLAK MASA TOPLANTISINA KATILDI

Son dönemde gündemi oldukça meşgul etmeye başlayan Başkanlık modelinin mi, yoksa mevcut Parlamenter sistemin mi Türk siyasal sistemine uygun olacağı tartışmalarından birisi de, geçtiğimiz gün Avrupa Birliği Enstitüsü bünyesinde Yalova Termal Otel’de gerçekleştirilen yuvarlak masa toplantısında yapıldı. Dört saate yakın süren toplantının moderatörlüğünü,  AB Enstitüsü Başkanı Sayın Hasan Soygüzel üstlenirken, konuşmacılar arasında Demokrat Parti eski Genel Başkanı Süleyman Soylu, Kamu Politikaları Enstitüsü Başkanı Tahsin Bulut, Sosyal Araştırmalar Merkezi Başkanı Enes Battal Keskin, Yalova Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Seyithan Karaduman, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Faruk Gençkaya, Uludağ Üniversitesi Kamu Yönetimi bölümünden Prof. Dr. Bekir Parlak ile Uluslararası İlişkiler Bölümünden Prof. Dr. Tayyar Arı ve Uluslararası Politika Akademisi’nden Furkan Kaya yer aldı.

Furkan Kaya konuşmasında Türk siyasal yaşamında birçok sorunlar olduğunu, bunlar arasında; siyasal istikrarsızlık, hükümet ömürlerinin kısalığı, siyasal parti sisteminde görülen sürekli değişim ve parçalanma ile temsil krizinin bulunduğundan bahsederken, bu sorunların çözümü doğrultusunda genel olarak seçim sisteminin değişimine yönelik tekliflerin sunulduğunu söyledi. Kaya’ya göre seçim sistemleri Türkiye’de istikrarı tesis etmede büyük öneme sahip olsa da, bunun birincil neden olarak gösterilmemesi gerekmektedir. Çünkü ideolojik nedenler, etnik ve dinsel unsurların vaziyeti gibi faktörlerde sürekliliği sağlamada önemli paya sahiptir.

Ayrıca Furkan Kaya, Türk siyasal tarihinde son döneme kadar hükümet ömürleri hep kısa olduğunu, kısa süre görevde kalan hükümetlerde her an gerçekleşebilecek seçim kaygısıyla ülke adına hiçbir projeyi hayata geçiremezken, ülke problemlerini çözmede yetersiz kaldığını söyledi.  Kaya, basit bir matematik işlemiyle Parlamenter sistemin Türkiye’de oluşturduğu istikrarsızlık ortamını daha net anlaşılır kıldı ve “Parlamenter sistemin sorunsuz işlediğini düşünürsek, her 4 yılda bir genel seçim yapılması gerekirken Türkiye, Cumhuriyetin 89. yılını kutlayacağımız 2012 yılı içerisinde 61. hükümete sahiptir. Demek oluyor ki Türkiye’de, 61 hükümet ile 4’ü çarptığımızda Cumhuriyetin 244. yılını kutladığımızda 61. hükümetin işbaşında olması gerekmektedir. Dolayısıyla , Türkiye’de hükümet ömürleri ortalama olarak 12 aydan az olmuştur” şeklinde konuştu.

Furkan Kaya son sözlerinde istikrarsız koalisyon ve kısa ömürlü hükümetlerin olumsuzluklarını ortadan kaldırmak, güçlü icra ve dünyada gelişime ayak uydurabilmek için Başkanlık sisteminin mevcut sisteme alternatif oluşturabileceğini, bunu sağlamada Türk devlet geleneğinin de uygun şartları sağlayabileceğini belirtmiştir. Toplantının sonunda Furkan Kaya, Süleyman Soylu ve Prof. Dr. Tayyar Arı ile bir süre sohbet etti.

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.