Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya’nın üyesi olduğu Şangay İşbirliği Teşkilatı’na Türkiye’nin de alınmasını istedi. Basın toplantısında Putin’e doğru dönerek konuşan Erdoğan, “Şangay İşbirliği Teşkilatı’na Türkiye’yi alın ve bizi bu sıkıntıdan kurtarın” dedi.
Türkiye’nin Şangay İşbirliği Teşkilatı’na katılma isteğini yineleyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Bunun yanında Avrasya’daki ülkelerle serbest ticaret anlaşmasına da varız” dedi.
Şangay İşbirliği Teşkilatı’nda Türkiye diyalog partneri olarak yer alıyor. Teşkilata üye ülkeler ise, Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan. Teşkilatın gözlemci üyeleri ise, Hindistan, İran, Pakistan, Afganistan ve Moğolistan.
100 MİLYAR DOLAR TİCARET
Rusya Devlet Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, St. Petersburg’da ortak basın toplantısı düzenledi. Putin ve Erdoğan, gelişen ticari ilişkilerde 2020 hedefinin 100 milyar dolar olduğunu belirtti. İki lider, Suriye ve Ortadoğu’da barışın sağlanması için çalışmaların devam edeceğini ifade etti. Erdoğan, BM’nin gerekli adımları atmakta geç kaldığını belirterek, ‘kaybedecek vakit yok’ ifadesini kullandı.
İki lider, Türkiye-Rusya ilişkilerinin her alanda geliştiğini belirtirken, enerji ve finans alanında yatırımların arttığı vurgulandı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye ile Suriye’deki iç savaşın sona erdirilmesi için görüşmelere devam edildiğini belirtti. Putin, Türk firmaların özellikle Rusya’daki inşaat sektöründe oynadıkları role dikkat çekerek, yatırımın 50 milyar dolara çıktığını belirtti ve kurulacak nükleer santral için standart tüm güvenlik önlemlerin alınacağını söyledi: “Türkiye’de gelecek dönemde kurulacak nükleer ağ için kadro ve personel eğitimi verilmektedir. Bu projeler tüm ekoloji ve güvenlik standartlarına uyumlu olacaktır. Sanayi ve yüksek teknoloji alanlarında işbirliği gelişmeye devam ediyor. Özellikle İskenderun’da demir çelik fabrikasının yenilenmesinde büyük yatırım yapıldı. Türkiye’deki enerji alanındaki projeleri gerçekleştirmeye de devam ediyoruz. Türkiye’de otomobil üretilmesi konusunda da işbirliğimiz var. Türk şirketler Rusya’nın inşaat sektöründe faaliyet gösteriyor. Soçi Olimpiyat tesislerinin inşasında da yer aldılar. Bu konuda özellikle Türk şirketlere çalışmalarından dolayı teşekkür etmek isterim. Çok ilginç bir rakam paylaşırsam, Rusya genelinde Türk müteahitlerin yaptıkları projelerin bedeli 50 milyar doları aştı. Bugün Sayın Erdoğan ile bankalar arası işbirliğini de konuştuk. Önde gelen bankamız Sberbak, Türkiye sektörüne girdi ve 3.6 milyar dolar tutarında yatırım yapıldı. Turizmin geliştirilmesi adına da konuşmalar yaptık. Geçtiğimiz günlerde Kazan’da Türk-Rus işbirliği toplantısı yapıldı. 2012 yılında Türkiye’den 3.6 milyon turist geldi. Öyle görünüyor ki bu yıl bu sayı 4 milyonu aşacak. Türkiye’den ziyaret yapan turistlerin sayısı da artmaktadır.”
Putin, Erdoğan ile Ortadoğu ve özellikle Suriye’yi konuştuklarını belirterek, “Bazı farklı noktalarımız olabilir ancak güncel sorunların çözülmesi için görüşmelere devam ediyoruz. Sonuçta Sayın Erdoğan’a ve tüm Türk dostlarımıza çalışmaları için teşekkür etmek isterim” dedi.
‘HEDEF 100 MİLYAR DOLAR’
Başbakan Erdoğan, Rusya’nın enerji alanında Türkiye’nin en büyük ortağı olduğuna dikkat çekerek işbirliği yapılan alanların artacağını belirtti. Erdoğan, 2020’de ticari hedefin 100 milyar dolar olduğunu söyledi: “Türkiye-Rusya ilişkilerinde her alanda gelişme kaydediyoruz. Dördüncü üst düzey işbirliği görüşmeleri için bir aradayız. Tüm alanlarda, bir yıl öncesine göre ilişkilerimiz çok daha güçlenmiş durumda. 2012 itibariyle 35 milyar dolara yaklaşan bir ticaret hacmi söz konusu. 2020 için 100 milyar dolarlık bir hedef belirlemiş bulunuyoruz. Sayın Putin’in de ifade ettiği gibi, farklı adımlarda atacağımız adımlarla bu hedefe ulaşmamak için bir engel görmüyorum. Türk müteahhit firmaların, Rusya’da gurur duyacağımız birçok yatırıma imza attığını biliyoruz. Bu yatırımlar Sayın Putin’in ifade ettiği gibi 50 milyar dolara ulaştı. Soçi Kış Olimpiyatları kapsamındaki ve St. Petersburg havaalanının dönüşümündeki çalışmalarda gösterilen katkı bizi mennun etti. Turizm alanında, Rusya’dan gelen ziyartler ve Türkiye’yi önemli bir yer olarak görmeleri bizi memnun etmektedir. 2012 sonu itibariyle Rusya’dan 4 milyon turist gelmiş bulunuyor. Rus turistlere verilen hizmetin daha da geliştirilmesi ve kültürel etkileşimin artması için çalışmalarda bulunacağız. Ankara’da Rusya’ya ait bir vakfın, Moskova’da ise Türkiye’ye ait Yunus Emre Vakfı’nın kurulmasını düşünüyoruz. Enerji alanındaki yatırımlarımızda, ilk nükleer enerji projemizi 20 milyar dolarlık yatırımla Rusya ile yapıyoruz. Projenin tüm teknik yönlerini Rus tarafıyla yetkilerimiz değerlendirdiler. Diğer enerji alanlarında ne yapabileceğimizi de düşündük. Enerjide en büyük ortağımız Rusya olduğu gibi, Denizbank’ı alarak Türkiye’deki bankacılık sektörüne giren Sberbank’ta bu alanda önemli bir adım atmış durumda. Bir diğer önemli adım da müşterek otomobil üretimi konusu. Bölgesel sorunları ele almak üzere bu konuları titizce değerlendirdik.”
Erdoğan, Ortadoğu barışını da ele aldıklarını ifade etti: “Öncelikle Azerbaycan-Ermenistan arasındaki sorunu ve Suriye, Irak, Mısır’ın dahil olduğu bölgelerdeki sorunları ele aldık. Demokrasiye dayalı, özellikle halkın iradesini yansıtacak ortama nasıl müşterek çalışmayla zemin hazırlayabileceğimizi konuştuk. Bugün Suriye’de insan kaybı 150 bine yaklaştı. Kimyasal silahlarla öldürülen yaklaşık 1600 kişinin incelendiği bir dünyada, konvensiyonel silahlarla öldürülen yüzbinlerce insanın araştırılmaması manidardır. Temennimiz, kalıcı barışın dünyada tesisi için siyasi liderler arasında anlayışın kurulmasıdır.”
‘LAHEY’DE YARGILANMASI GEREKİYOR’
Erdoğan, Suriye’deki iç savaş konusunda yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler’in (BM) halen gerekli adımları atamadığını belirtti. Erdoğan, isyancıların kimyasal silah kullandığına inanmadığını belirtirken, buna rağmen rejim kuvvetlerinin kimsenin gözünün yaşına bakmadığını belirtti.
Erdoğan, “Kimyasal silahlarla 1500’den fazla insan öldürülmüştür. İsyancıların elinde en fazla uzun namlulu silahlar olduğunu düşünüyoruz. Ancak rejim kuvvetleri ellerindeki her güçle saldırıyor” dedi. Beşar Esad rejiminin işlediği suçların Lahey Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde görüşülmesi gerektiğini belirten Erdoğan, BM’nin gerekli adımı atmakta geri kaldığını belirtti. Erdoğan, “Şu an Türkiye’de 600 bin Suriyeli göçmen yaşıyor. Bu insanlar sebepsiz yere gelmediler. Maalesef ilk barış görüşmelerinden sonuç alınamadı. Ancak Türkiye Cenevre 2 konferansını sonuna kadar destekliyor. Artık kaybedecek vakit yok. Gecikilen her an rejimin lehine işliyor” dedi.
‘KEFALETLE SERBEST BIRAKILMASI ÖNEMLİ’
Başbakan Erdoğan, dün St. Petersburg’da çıkarıldığı mahkemde kefaletle serbest bırakılan Greenpeace üyesi Gizem Akhan hakkında da açıklamada bulundu. Erdoğan, “Demir parmaklıkların ardından çıkmak çok önemlidir. Kefaletle serbest kalmış olması önemli bir gelişme” dedi.
Putin ise Gizme Akhan’ın yargılanması hakkında, ‘siyasi bir durumun söz konusu olmadığını ancak yargı hususuna karışamayacaklarını’ belirtti. Putin, kimseyi tutuklama isteklerinin bulunmadığını söyledi ve Greenpeace üyelerinin Türkiye’de devam eden projeler hakkında da çalışacaklarını öne sürdü.
Kaynak: Ntvmsnbc