KKTC, altı aydır süren müzakerelerin halk oylaması ile sonuçlanması için Rum kesimine 5 aşamalı bir paket önerdi.
Kıbrıs’ta Türk tarafı önemli bir açılımda bulunarak müzakerelerin yıl sonuna kadar referandumla sonuçlanmasını öngören 5 aşamalı bir öneri paketi sundu.
Altı aydan bu yana verimsiz ve ucu açık devam eden müzakerelerin sonuç alıcı bir takvime bağlanmasını öngören pakette, iskana kapalı Maraş’ın açılması konusu da yer alıyor.
Türk tarafınca sunulan takvimde, çözümün halkların onayına sunulacağı referandum tarihinin belirlenmesine karşılık, 40 yıldır yerleşime kapalı tutulan Maraş kentinin, fizibilite çalışmaları için uzman heyetlere açılması teklif ediliyor.
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, 5 adımdan oluşan yol haritasının müzakereler için bir takvim oluşturduğunu belirterek Rumların önerileri değerlendirerek bir yanıt vereceğini söyledi. Rumların Türk tarafının önerilerine gelecek hafta yanıt vermesi bekleniyor.
NTV’nin ulaştığı 5 aşamalı öneri paketi şunları içeriyor:
1) Müzakereler yaz tatiline girmeden önce karşılıklı olarak pozisyonların belirlendiği, ikinci safha özlü müzakereler tamamlanacak.
2) Al-ver süreci olan son safha Ağustos ayı sonunda başlayacak. Bu süreçte harita, güvenlik ve garantiler sonraki aşamaya bırakılacak.
3) Liderler Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon’u Eylül ayında New York’ta Genel Kurul çalışmaları sırasında ziyaret edecek. Bu zirvede anlaşmazlıklar, bu kez Genel Sekreter’in himayesinde bir kez daha masaya yatırılacak. Liderler Genel Sekreter’le birlikte son adımları tasarlayacak.
4) Kıbrıs’taki tarafların yanı sıra garantör ülkeler Türkiye ve Yunanistan’ın da yer alacağı dörtlü konferans düzenlenecek. Müzakere sürecinin en önemli aşamasını oluşturacak konferansta toprak, harita, güvenlik ve garantiler karara bağlanacak. Konferansta garantörler görüşürken diğer yanda da Kıbrıslı liderler müzakereleri sürdürecek. Zirvede liderler uzlaşı sağlarsa, çözümün iki halkın ayrı ayrı ancak eşzamanlı onayına sunulacağı referandumun tarihi de kesinleşecek. Referandum tarihine kadar geçecek sürede uzman heyetler kapalı Maraş’a girecek ve kentin yeniden iskana açılması için çalışmalar resmen başlatılacak.
5) Beşinci ve son aşamada, Kıbrıs’ta 10 yıl aradan sonra referandum yapılacak. Referandumda liderlerin ve garantörlerin uzlaştığı çözüme iki taraftan da “evet” çıkarsa yeni ortaklık devletinin kuruluşu ilan edilecek. Ancak referandumdan “hayır” yanıtı çıkarsa, bu sürecin de başarısız olduğu ve Kıbrıs’ta artık çözüm bulunamadığı dünyaya duyurulacak. Sürecin başarısız olması halinde Kıbrıs sorunuyla ilgili tüm tarafların biraraya geleceği geniş bir konferans düzenlenecek burada sorunun çözümü için ne yapılması gerektiği tartışılacak.
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, önerilerin yeni bir geçiş dönemi oluşturabileceğini söyledi. Eroğlu müzakere sürecinin bir referandumla sonuçlanabileceğini ve yeni bir ortaklık devleti için geçiş döneminin başlayabileceğini kaydetti. Eroğlu geçiş döneminde Türk ve Rum önerilerinin yeniden müzakere edilmesine de açık olduklarını söyledi.
Kaynak: Ntvmsnbc