TWIPLOMACY 2015 RAPORU

upa-admin 10 Ağustos 2015 2.182 Okunma 0
TWIPLOMACY 2015 RAPORU

ABD merkezli ünlü Halkla İlişkiler firması Burson Marsteller’in hazırladığı ve Twitter verilerine dayanarak dünya siyasetine damga vuran siyasetçi ve dini liderlerin etkinliklerini ölçmeyi amaçlayan Twiplomacy 2015 raporu, geçtiğimiz günlerde açıklandı.[1] 2012 yılından beri yayınlanan rapor, 166 ülkedeki 669 Devlet ve Hükümet Başkanları ile Dışişleri Bakanlarının tweetleri inceleyerek hazırlandı. 21. yüzyılın en önemli iletişim araçlarından biri olarak kabul edilen Twitter’ı merkeze alan bu rapor, bu nedenle dikkatli bir incelemeyi hak ediyor.[2]

most followed leaders

En çok takip edilen liderler sıralaması

En Çok Takip Edilen Liderler

Rapordaki ilk kategori olan en çok takip edilen liderler listesine, beklendiği şekilde Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama damgasını vurdu. Rapor hazırlandığında 60 milyona yakın sayıdaki takipçisiyle (şimdi bu sayı aşılmış) rakiplerine büyük fark atan Obama, bu şekilde dünyada ne denli etkili bir siyasi lider olduğunu ispatladı.[3] Obama’nın ardından ikinci sırada, 20 milyona yakın takipçisiyle Katolik dünyasının dini lideri Papa Franciscus yer alırken, Hindistan Başbakanı Narendra Modi üçüncü, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise dördüncü sırada yer aldılar. Listede beşinci sıraya ise, ABD Başkanlığı Beyaz Saray’ın resmi hesabı oturdu. Bu sıralamada kuşkusuz nüfus oranı ve teknoloji altyapısı liderler açısından önemli bir avantaj sağladı. Örneğin, Çin Halk Cumhuriyeti, devasa nüfusuna rağmen internet kısıtlamaları nedeniyle bu alanda arka planda kalırken, Hindistan yoğun nüfusunu teknolojiyle tanıştırabildiği için Çin’e kıyasla listede çok daha ön sıralarda yer aldı. Yine Türkiye, nüfusu kendisi gibi yoğun bir ülke olan İran İslam Cumhuriyeti’nin önünde yer alarak, teknolojiye yaptığı yatırımların meyvelerini topladı.

most effective leaders

En etkili liderler sıralaması

En Etkili Liderler

Liderlerin aldıkları retweetlere dayalı olarak geliştirilen en etkili liderler sıralamasında ise, ilk sırayı Papa Franciscus aldı.[4] İspanyolca hesabından gönderdiği her mesajda ortalama 10.000 retweet alan Papa, İngilizce hesabından da 7500 civarında retweet almayı başararak etkisini ortaya koydu. Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdülaziz, ortalama 4500 retweetle bu alanda ikinci sırayı alırken, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro üçüncü, ABD Başkanı Barack Obama dördüncü ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi beşinci oldular.

En Etkili Dışişleri Bakanları

Dışişleri Bakanları arasında, diğer ülke Dışişleri Bakanları ile karşılıklı takipleşme bazında bir sıralama yapıldığında ise, ilk sırayı Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius aldı. Bu listede ikinci sırada Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı, üçüncü sırada Fransa Dışişleri Bakanlığı, dördüncü sırada Avrupa Birliği Dış Eylem Birimi ve beşinci sırada ise Norveç Dışişleri Bakanlığı yer aldılar.

 

Yrd. Doç. Dr. Ozan ÖRMECİ

[1] Bu konuda bir haber için; http://tr.sputniknews.com/yasam/20150428/1015218430.html.

[2] Rapora buradan ulaşılabilir; http://twiplomacy.com/blog/twiplomacy-study-2015/.

[3] Barack Obama’nın resmi Twitter hesabı için; https://twitter.com/barackobama.

[4] Papa Franciscus’un resmi Twitter hesabı için; https://twitter.com/pontifex_ln.

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.