BİR SOSYAL LİBERALİN PROFİLİ: EMMANUEL MACRON

upa-admin 23 Şubat 2017 2.149 Okunma 0
BİR SOSYAL LİBERALİN PROFİLİ: EMMANUEL MACRON

Emmanuel Macron, Fransa basınında son zamanlarda adı çokça telaffuz edilen isimlerden biri. Paris Ouest Nanterre La Défense’da Felsefe eğitimi almış olan Macron, daha sonra İşletme eğitimini de bitirip bankacı olarak çalışma hayatına başlamıştır. Genç yaşta Sosyalist Parti’ye (PS) girmiş ve üst düzey sosyalist siyasetçilerin dikkatini çekmiştir. Macron, Cumhurbaşkanı François Hollande’ın Genel Sekreter Yardımcısı ve Manuel Valls’ın 2. hükümetinde Ekonomi, Sanayi ve Dijital Veri Bakanı olduysa da, aslında kendini hiçbir zaman bir sosyalist olarak görmemiştir. Araştırmacılara göre, partideki sağ liberal kesime dahil olan Macron, kendini daha çok liberal bir kişi olarak adlandırmaktadır. 30 Ağustos 2016’da daha önce üyeliğinden ayrıldığı PS’nin hükümetinden ayrılıp, İleri (En Marche!) adlı bir hareket kurmuştur. Her ne kadar bu hareketin önceliğinin 2017’de yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimi olmadığını belirtse de, Macron, Kasım 2016’da Cumhurbaşkanlığı seçimi için adaylığını koymuştur. Kendisinin hem sol, hem de sağ oyları alacağını düşünen 39 yaşındaki iş dünyasına yakın duran siyasetçi, liberal ideolojideki bir kampanyayı memleketi Amiens’te başlatmıştır. Kampanyasında sıkça dile getirdiği anahtar sözcükler ise; sosyal liberalizm, demokratik devrim ve toplumcu dayanışma gibi ne sağa ne sola oturtabileceğimiz şeyler.

PS’de Manuel Valls’ın öncülüğünü yaptığı muhafazakar kanatta yer aldığı zamanları ülkenin ihtiyacı olarak değerlendiren Macron, yeni kurduğu hareket ile sol-sağ ayrımını bitirmek istiyor. Kendi yazdığı kitapta da belirttiği üzere, ülkede sağcı-solcu değil de, ilerici-muhafazakar ayrımının daha gerçekçi olduğundan dem vuruyor. Kurduğu hareketin söylemleri ve diğer partilere karşıt duruşuyla özellikle eski Başbakanı Vals tarafından “popülist” olmakla suçlansa da, Macron’un hareketine ve Macron’a desteğini Fransız sağ siyasetinin önderlerinden François Bayrou da açıklamış durumda.

Macron, AB’nin daha fazla entegrasyonunu savunan bir federalist olarak gözlemlense de, aslında pek de bu yaftayı kabul etmiyor. Ama yine de, kendi liderliğindeki hareketin AB yanlısı olduğunun altını çiziyor. Dış politikada 2011 sonrası Sosyalist hükümetin çizgisinden farklı bir çizgisi olmamakla birlikte, ekonomide daha işveren yanlısı ve rekabetten yana. Çevreye duyarlı olduğunu belirtirken, ekonomik gereksinim ve çevresel koşulların dengelenmesi gerektiğini düşünüyor, ancak, bir yandan da nükleer enerjiyi Fransa’nın geleceği olarak görüyor. Göç konusunda ise Angela Merkel’in açık kapı politikasına sıcak bakan bir özgürlükçü kıvamında. Hatta mültecilerin uzun vadede Avrupa ekonomisine katkı yapacağı görüşünde.

Geçtiğimiz gün İngiltere Başbakanı Theresa May ile görüşen Macron, Brexit sonrası Fransa’nın çıkarların nasıl gerektirirse öyle davranacağını söyledi. Özellikle Bakan olarak görev yaparken, Londra’daki finans kuruluşlarının Paris’e taşınabileceğini belirtmesi bu noktada dikkat çekici. Macron’un Londra’yı ziyaretinde önemli olan bir başka husus ise, bahsi geçen şehirde yaşayan 200.000 Fransız vatandaşıydı. Takdir etmek gerekir ki, bu sayı Cumhurbaşkanlığı seçimi için önemli bir oy kapasitesi de oluşturuyor.

Aşırı sağın yükselişte olduğu bir dönemde, Avrupa’nın geleceği dünyada merak edilmekte. Avusturya’da Cumhurbaşkanlığı seçimini Yeşiller adayının kazanması sonrası, Avrupa’da liberal sağı bir kurtarıcı gibi görme eğilimi başlamış durumda. Fransa’da aşırı sağcı lider Marine Le Pen’e karşı Bayrou’nun yaptığı gibi diğer adaylar da yarıştan çekilip anketlerde önde görünen figüre desteğini açıklarlar mı belirsiz, ama şu bir gerçek ki, Macron, gerek dinamizmi, gerekse yeni retoriğiyle şimdiden dikkatleri üzerine çekmiş durumda. Anketlere göre, Macron, merkez sağ adayı François Fillon’un ensesinde ikinci durumda. İkinci tura kalması durumunda, Macron’un Le Pen ve Fillon karşısında şansı epey yüksek gözüküyor.

Basri Alp AKINCI

KAYNAKÇA

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.