REPUTATION INSTITUTE SAYGINLIK ENDEKSİ

upa-admin 29 Mayıs 2017 6.024 Okunma 0
REPUTATION INSTITUTE SAYGINLIK ENDEKSİ

1997 yılında kurulan Reputation Institute (Saygınlık Enstitüsü), ülkeler ve firmalar hakkında son yıllarda yaptığı araştırmalarla adından söz ettiren bir kuruluştur.[1] Zira Reputation Institute, geliştirdiği bilimsel kriterler doğrultusunda dünyadaki farklı ülkeler ve firmaların saygınlıklarını ölçmeyi amaçlayan araştırmalar yapmakta ve bunları kamuoyuyla paylaşmaktadır. Bu yazıda, Reputation Institute’ün 2016 yılında ülkeler için ve 2017 yılında ise firmalar için yaptığı araştırmaların sonuçları özetlenecektir.

Reputation Institute 2016 Yılı En Saygın Ülkeler Endeksi[2]

Sonuçlara göre; 2016 yılında 16 faktör göz önünde bulundurularak (güvenlik, güzellik, insanlara yaklaşım vs.) G8 ülkelerinden 48.000 kişiyle yapılan detaylı anket ve mülakatlar sonucunda hazırlanan araştırmada, İsveç, dünyanın en saygın ülkesi olarak ilan edilmiştir.[3] İsveç’in ardından ilk 10 sırayı alan ülkeler ise şöyle sıralanmışlardır: (2) Kanada, (3) İsviçre, (4) Avustralya, (5) Norveç, (6) Finlandiya, (7) Yeni Zelanda, (8) Danimarka, (9) İrlanda ve (10) Hollanda. İlk 10 ülkeye bakıldığında; bunlardan 7 tanesinin Avrupa, 2 tanesinin Okyanusya ve 1 tanesinin Kuzey Amerika’da olduğu görülmektedir. İlk 25 listesine bakıldığında ise, 16 ülkenin Avrupa’dan (ilk 10’daki 7 ülkeye ek olarak Avusturya, İtalya, Birleşik Krallık, Fransa, Belçika, İspanya, Almanya, Portekiz, Çek Cumhuriyeti), 3 ülkenin Asya (Japonya, Singapur, Tayvan), 3 ülkenin Orta ve Güney Amerika (Kosta Rika, Peru, Brezilya) 2 ülkenin Okyanusya (ilk 10’daki Avustralya ve Yeni Zelanda) ve 1 ülkenin Kuzey Amerika (ilk 10’daki Kanada) kıtasından olduğu görülmektedir.

 reputation institute top 10 countries

2016 yılı en saygın 10 ülke listesi

Yine 2016 yılı sonuçları incelendiğinde, Türkiye, Suudi Arabistan ve Belçika’nın saygınlıklarında ciddi oranda azalma, Fransa ve Rusya’da ise hızlı bir yükselme olduğu görülmektedir. Ayrıca ilginç bir tespit, Türkiye, Rusya, Çin ve Hindistan gibi ülkelerin dışarıdaki saygınlıkları ortalama düzeyde olmasına karşın, kendi ülkelerinde çok büyük saygı gördüklerine dair halkın kuvvetli bir inancının olmasıdır.

Reputation Institute 2017 Yılı En Saygın Firmalar Endeksi[4]

Kuruluşun 2017 yılının en saygın olarak algılanan firmalarını belirlemek için yaptığı araştırma incelendiğindeyse, karşımıza şöyle bir ilk 10 listesi çıkmaktadır:

ilk 10 firma reputation institute

2017 yılının en saygın 10 firması

İlk 10’da yer alan firmalar içerisinde 3 Amerikan (Walt Disney, Google, Intel), 2 Japon (Canon, Sony), 2 Alman (Bosch, Adidas), 1 İsviçre (birinci olan Rolex), 1 Danimarka (Lego) ve 1 Birleşik Krallık (Rolls-Royce) markasının olduğu görülmektedir. Rolex, özellikle 7 konuda (yüksek kalitede ürün ve hizmet sunmak, kalitesine uygun düşen fiyatlar sunmak, tüketicilerin ihtiyaçlarına karşılık vermek, ürün ve hizmetlerinin arkasında durmak, toplum üzerinde olumlu etki yaratmak, etik davranmak ve dürüst iş yürütmek) yarattığı müthiş algılama sayesinde ankette tüm dünyada en çok güven veren ve saygın olarak görülen firma olmayı başarmıştır.

Bu tarz araştırmaların elbette ürünlerin ve hizmetlerin kalitesi ya da bir ülkedeki yaşam standartlarının yüksekliğinden çok, bu ülke ve firmaların dışarıda algılanmalarını ölçen yapıda olduğunu unutmamak gerekir. Zira aslında dünyanın her ülkesinde finansal durumlarına göre iyi veya kötü halde yaşayan insanlar vardır. Ancak algının da günümüzde çok önemli hale geldiği, zira turizm başta olmak üzere birçok sektörün gelişiminde algıların önemli rolünün olduğu unutulmamalıdır.

 

Yrd. Doç. Dr. Ozan ÖRMECİ

[1] Web sitesi için; https://www.reputationinstitute.com/.

[2] https://www.reputationinstitute.com/Most-Reputable-Countries-2016.aspx.

[3] Bu konuda bir haber için; http://www.bbc.com/travel/story/20160801-living-in-the-worlds-most-reputable-countries.

[4] https://www.reputationinstitute.com/Resources/Registered/PDF-Resources/2017-Global-RepTrak-Most-Reputable-Companies-in.aspx.

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.