BORİS JOHNSON’IN YENİ KABİNESİ

upa-admin 10 Ocak 2020 2.868 Okunma 0
BORİS JOHNSON’IN YENİ KABİNESİ

2019 Aralık seçimlerinden büyük bir zaferle çıkan Muhafazakâr Parti lideri ve Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson, seçimin ardından Brexit’i gerçekleştirmek ve post-Brexit (Brexit sonrası) sürecini yönetmek için yeni bir kabine kurdu. Johnson, seçim öncesindeki kabinesine kıyasla bazı değişiklikler gözlemlenen kabinesinde bir yeni isme (Alun Cairns yerine atanan yeni Galler Bakanı Simon Hart) ve 8 kadın siyasetçiye (İçişleri Bakanı Priti Patel, Uluslararası Ticaret Bakanı Liz Truss, Çevre Bakanı Theresa Villiers, Kültür Bakanı Nicky Morgan, İş Bakanı Andrea Leadsom, Çalışma ve Emeklilik Bakanı Therese Coffey, Lordlar Kamarası Başkanı Baroness Evans ve Konut, Topluluklar ve Yerel Yönetim Bakanı Esther McVey) yer verdi.[1] Kabinede bir Bakan dışında değişiklik yapılmaması, Johnson’ın ekibine güvendiğini ve istikrarı tercih ettiğini göstermesi bakımından önemliydi.

Genç ve enerjik Dışişleri Bakanı Dominic Raab, bu zor dönemde fark yaratmaya çalışacak

Kabinedeki önemli Bakanlıklara yakından bakmak gerekirse; Boris Johnson, Maliye Bakanı ve İkinci Hazine Lordu (Chancellor of the Exchequer) pozisyonu için Pakistan asıllı Sajid Javid’i (ilk Johnson kabinesinde de aynı görevdeydi), Dışişleri Bakanlığı için 1974 doğumlu genç siyasetçi Dominic Raab’ı (ilk Johnson kabinesinde de Jeremy Hunt’ın yerine geçerek bu göreve atanmıştı), Lancaster Düklüğü Şövalyesi ve (Chancellor of the Duchy of Lancaster) olarak Michael Gove’u (ilk kabinesinde de bu görevdeydi), İçişleri Bakanı olarak Hindistan kökenli ve 1972 doğumlu genç bir kadın siyasetçi olan Priti Patel’i, Brexit Bakanı olarak Stephen Barclay’i (ki 16 Kasım 2018’den -Theresa May döneminden- beri bu görevdedir), Savunma Bakanı olarak Ben Wallace’ı (ilk Johnson kabinesinde de aynı görevdeydi) ve Uluslararası Ticaret Bakanı olarak 1975 doğumlu bir diğer genç kadın siyasetçi olan Liz Truss’ı (ki ilk Johnson kabinesinde de bu görevdeydi) atamıştır.

Birleşik Krallık’ın iç güvenliği bir göçmen torunu olan Hint asıllı Priti Patel’in sorumluluğunda

Kabinede kadın Bakanların çokluğu dikkat çekerken, BAME (Black, Asian and Minority Ethnic-Siyahi, Asyalı ve Azınlık Grubu mensubu) profiline uygun 6 Bakan’ın (Sajid Javid ve Priti Patel’in dışında Uluslararası Kalkınma Bakanı Alok Sharma, Muhafazakâr Parti eşbaşkanı James Cleverly, Hazine Başsekreteri Rishi Sunak ve İş, Enerji ve Sanayi Stratejisi Bakanı Kwasi Kwarteng) olması da, Muhafazakâr Parti’nin klasik bir AB karşıtı aşırı sağ/faşist parti olmadığının anlaşılması açısından bilinçli ve doğru bir seçim gibi duruyor.

Kabinenin ilk, en önemli ve en zorlu görevi, kuşkusuz, 31 Ocak 2020’de gerçekleşecek, ama tüm anlaşmaları ve uygulamalarının kararlaştırılmasının en az bir yıl kadar daha sürmesi beklenen Brexit sürecini yönetmek olacak. Bu süreçte Birleşik Krallık’ın ekonomik kayıplara uğrayacağı düşünüldüğü için, ekonomi ve dış politika yönetimi de en önemli meselelerden biri haline gelecek. Bu zorlu dönemde, Başbakan Boris Johnson ve ekibinin, dünyadan izole bir hale geldikleri korkusunu aşabilmeleri için birçok ülkeyle serbest ticaret anlaşmaları imzalaması bekleniyor. Bu ülkeler arasında en başta ABD ve Avrupa ülkeleri (Avrupa Birliği) gelirken, Avustralya, Yeni Zelanda, Kanada, Hindistan, eski bazı İngiliz kolonileri ve hatta Çin Halk Cumhuriyeti gibi ülkeler de gündeme gelebilir. Ayrıca AB’den çıkış sürecini salt bir milliyetçi popülizm ekseninde sürdürmesi zor gözüken Muhafazakâr Parti’nin, siyaseten de bir başarı hikâyesine ihtiyacı var. Bu, dış politikada daha atak ve sorun çözen bir Britanya görüntüsüyle pekâlâ mümkün olabilir. Bu nedenle, yeni dönemde Dışişleri Bakanı Dominic Raab’ı yakından takip etmek gerek.

Doç. Dr. Ozan ÖRMECİ

[1] Kabine bilgileri, BBC’nin https://www.bbc.com/news/amp/uk-politics-49043973 adresindeki haberinden alınmıştır.

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.