UMUDA DOĞAN GÜNEŞ: İYİ PARTİ

upa-admin 27 Ocak 2020 2.428 Okunma 0
UMUDA DOĞAN GÜNEŞ: İYİ PARTİ

“En karanlık gece bile sona erer ve güneş tekrar doğar.” – Victor Hugo

1 Kasım 2015 Türkiye genel seçimleri sonrasında Milliyetçi Hareket Partisi bünyesinde bulunan bazı milletvekilleri ve parti üyeleri genel başkan Devlet Bahçeli’nin seçim başarısızlığını eleştirerek parti içerisinde sert bir muhalefet gösterdiler. Başta Meral Akşener, Ümit Özdağ ve Sinan Oğan gibi isimler MHP’yi olağanüstü kongreye götürmek için delege imzaları toplamaya başladı. Ancak hukuki nedenlerle olağanüstü kongreye gidemeyen Milliyetçi Hareket Partisi, Disiplin Kurulu’nun aldığı karar sonrasında Meral Akşener, Yusuf Halaçoğlu ve Ümit Özdağ gibi isimleri partiden ihraç etti. Bunun üzerine başta kurucu üye olarak Meral Akşener, Koray Aydın; Milliyetçi Hareket Partisi’nden ihraç edilen 4 milletvekili Yusuf Halaçoğlu, Nuri Okutan, Ümit Özdağ, İsmail Ok; Cumhuriyet Halk Partisi’nden istifa eden merkez sağ kökenli İzmir milletvekili Aytun Çıray ve 200 kişilik kurucu üye ile 25 Ekim 2017 tarihinde İYİ Parti kuruldu. Kurucu üye listesinde ağırlıklı olarak Milliyetçi Hareket Partisi ve ülkücü kökenli kimseler bulunsa da, Refah Partisi, Anavatan Partisi, Doğru Yol Partisi ve Demokratik Sol Parti’de görev yapmış kişiler de bulunmaktadır. “Türkiye İYİ Olacak!”, “Yüzünü Güneşe Dön Türkiye” sloganları ile siyasi arenada faaliyet yürütmekte olan İYİ Parti, siyasi ilkeleri olarak; Sosyal Adaletçilik, Türk Milliyetçiliği, Atatürkçülük, Parlamentarizm, Sekülerizm, Kalkınmacılık ve Demokrasi’yi benimsemiştir. Partinin amaç ve ilkeleri ise şu şekilde tanımlanmıştır:

İYİ Parti resmi logosu

“Türk Milletinin ülkesi ve devleti ile bölünmez bütünlüğünü korumayı; Kurtuluş Savaşı’mızın eşsiz kahraman başkomutanı, Cumhuriyetimizin kurucusu büyük önder Atatürk’ün ilke ve inkılâplarını esas almayı; Türkiye Cumhuriyeti’ni milletler topluluğunun bağımsız, egemen, şerefli ve itibarlı bir üyesi olarak etkin bir bölgesel güç ve lider ülke yapmayı; böylece, bölge ve dünya barışına katkıda bulunmayı amaç edinir. Cumhuriyetimizin kurucu iradesine bağlı olarak, Anayasa’nın ilk dört maddesinde yer alan; temel niteliklerin varlığını, devletimizin bekasının teminatı olarak kabul eder. Demokrasi, insan hakları, adalet, eşitlik, özgür düşünce, hür irade, liyakat, bağımsız ve tarafsız yargı, denge ve denetim sistemleri gibi demokratik hukuk devletlerinin temel kavram ve ilkelerini benimser. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinde belirtilen ölçütlerin, bireysel hak ve hürriyetlerin gerçek manasıyla ve evrensel değerler kapsamında uygulanmasını sağlamayı amaç edinir. Egemenliğin kayıtsız şartsız Türk Milletine ait olduğu, kuvvetler ayrılığının tesis edildiği, hukukun üstünlüğü ilkesinin özümsendiği bir devlet yapılanmasını zaruri görür. Bunun için çok partili demokratik parlamenter sistemin geliştirilerek uygulanması gerektiğine inanır. Türk tarihinin ve kültürünün geçmişten günümüze taşınmış bütün değerleri ile bu değerleri temsil eden Ahmet Yesevî, Hacı Bektaş-ı Veli, Mevlana ve Yunus Emre gibi düşünürlerin anlayış ve felsefesini kılavuz edinir. Düşünce, inanç ve din hürriyetini vazgeçilmez ilkeler olarak kabul ederken, laikliği din ve vicdan hürriyetinin teminatı olarak görür. Milli geliri artırarak refah seviyesini yükseltmeyi, gelir dağılımındaki dengesizliği ortadan kaldırarak adil paylaşımı ve toplumsal huzuru sağlamayı hedefler. İktisadi değer ve kaynaklarımıza sahip çıkarak, bu değer ve kaynakların en verimli şekilde değerlendirilmesini sağlar. Milli ve manevi değerlerimizi yaşatmayı, evrensel değerlere katkıda bulunmayı, bilim, sanat, estetik gibi medeni değerleri geliştirmeyi, milli eğitim sistemini nitelik ve nicelik yönünden en ileri seviyeye taşımayı, siyaseti ahlak kuralları çerçevesinde yapmayı, devletin temeli olan adaleti sağlamayı ve bu ilkelerle ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkararak insanların daha mutlu, huzurlu ve özgür yaşamasını temin etmeyi hedefler.”   

İYİ Parti’nin “Güneş” Sembolü Ne Anlama Gelmektedir?

Selçuklu Yıldızı

Bu konuda parti lideri Meral Akşener şu ifadelerde bulunmuştur: “Evvel zaman ola ki, Ege Denizi’nin öteki kıyısındakiler, bu suların üstüne düşen göz alıcı Güneş ışınlarına baktıklarında bu topraklara bir isim vermişler: Anatolia; Güneş’in doğuşu demişler. Anadolu… Güneş’in doğduğu yer… Güneş’in ülkesi… Medeniyetin beşiği… Ve Güneş’in ülkesi bu bereketli topraklar, 1071’de bize vatan, yâr olmuş. Atalarımızın efsaneleri anlatagelir ki “Kainat evvelce kaos halinde bir karanlık imiş, Güneş oradan doğmakla onu ikiye parçalamış.” Ve o Güneş ki kimi zaman Oğuz’un hanımı olarak çıkmış karşına, Orta Asya’da hüküm süren o büyük Hakan’ları doğurmuş, kimi zaman da ona yön vermek için aslan, kurt kılığına girmiş Oğuz’un çadırına. Ve böyle başlamış ecdadımızın anlı, şanlı tarihi. Biz Güneş’e ana, Ay’a da dede deriz. Çünkü Güneş çoğaltandır, üretendir, berekettir, doğurandır… Güneş sıcaktır; bir ana eli kadar sıcak, bir ana yüreği kadar da yüce… Güneş kimi zaman ulu Saka kraliçesi Tomris Hatun olmuş, geçmiş ordusunun başına. Tarihin gördüğü ilk kadın hükümdar olmuş. Vatanı için evlat vermiş Tomris ama yılmamış; Güneş gibi doğmuş ülkesinin üstüne, yüce bir hükümdar olmuş. Atalarımız kötü bir hükümdar olmaktan çekinmiş, adaletin aydınlığından, keskin kılıcından kaçmamıştır. İşte bugün tarihimizle gurur duyuyorsak, bunun vicdanıyla hareket eden hükümdarlarımıza ve cesur milletimize borçluyuz. Sembolümüz Güneş’tir… Adaletten ve milletimize hizmetten sapmayacağımızın imzadırı, milletimize verdiğimiz yemindir… Allah bize çıktığımız bu yolda yüz akıyla ilerlemeyi nasip etsin. Allah’ın lütfu ile milletimizin takdirine talibiz. Sembolümüz Güneş’tir… Orta Asya’dan yola çıkan Türk boyları devletlerinin ebediyeti için Güneş sembolünü kullanmıştır, devletleri sonsuz ve mutlu olsun diye. Türkiye Cumhuriyeti sonsuzdur ve hak ettiği mutluluğa ulaşması boynumuzun borcudur. Sembolümüz Güneş’tir… Güneşimiz sekiz köşeli yıldızdır. Bu toprakları bize vatan kılan Selçuklu’nun izinde, Güneş’in ülkesinde büyük milletimizin hak ettiği İYİ Türkiye’yi yeniden inşâ etmektir ülkümüz. O yıldız ki Güneş gibi doğmuş bu topraklara… O yıldız ki Anadolu’da kadınımızın çilesi, sevgisi, hasreti, umudu olmuş, nakış gibi ilmek ilmek sekiz köşeli yıldızı dokumuştur el emeği, göz nuru kilimlere… O yıldız ki yedi düvele nam salmış, üç kıtada zaferden zafere koşmuş Osmanlu İmparatorluğu’nda sikkelere, tuğralara basılmıştır. Ecdadımız gibi şanlı bir tarih yazmak için yola çıktık. Sekiz köşeli yıldızımız yüreğimize işlendi, ilhamımız oldu. Allah bize bu yolda güç versin, milletimizle yeni zaferlere ulaşmayı nasip eylesin.”

İYİ Parti kurucusu ve lideri Sn. Meral AKŞENER

İYİ Parti kurucusu ve lideri Meral Akşener kimdir?

Meral Akşener, 18 Temmuz 1956 Gündoğdu, İzmit, Türk tarihçi ve siyasetçidir. Selanik’ten Kocaeli’ye göç eden Balkan Türkü bir ailenin kızı olan Meral Akşener, 18 Temmuz 1956 tarihinde Tahir Ömer Bey ve Sıddıka Hanım’ın çocuğu olarak Kocaeli’nin İzmit ilçesine bağlı Gündoğdu köyünde doğdu. 1974 yılında Bursa Kız Öğretmen Lisesi’ni tamamlamasının ardından, 1979 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih bölümünden mezun oldu. 1979 ve 1982 yılları arasında öğretmen olarak çalışan Akşener, 1982 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Kocaeli Mühendislik Fakültesi’nde araştırma görevlisi oldu. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde doktora ve yüksek lisans yaptı. Kocaeli Üniversitesi’nde İnkılap Tarihi Bölüm Başkanlığı görevinde bulundu. Zübeyde Hanım Şehit Aileleri Vakfı’nın kuruluşunu gerçekleştirdi ve Başkanlığını yaptı.

İçişleri Bakanlığı

1995 yılında Doğru Yol Partisi (DYP) Kadın Kolları Başkanı olan Meral Akşener, ilk defa 1995 Türkiye genel seçimlerinde DYP Kocaeli milletvekili olarak meclise girdi. Necmettin Erbakan başkanlığında 28 Haziran 1996 tarihinde Refah Partisi (RP) ve DYP koalisyonunun oluşturduğu 54. Türkiye Hükümeti’nden 3 Kasım 1996 tarihinde Susurluk Kazası sonrası İçişleri Bakanlığı görevinden istifa eden Mehmet Ağar’ın yerine İçişleri Bakanlığı görevini üstlenerek, Türkiye tarihindeki ilk kadın İçişleri Bakanı oldu. 28 Şubat sürecinin yaşanması ile 54. Türkiye Hükümeti’nin dağılmasının ardından görev süresi 30 Haziran 1997 tarihinde son buldu. 1999 Türkiye genel seçimlerinde DYP İstanbul milletvekili olarak tekrar meclise girdi. 2002 Türkiye genel seçimlerinde ise DYP % 9,54 oy alarak baraj altında kaldı.

AKP’nin kuruluş aşamasında yer alması

4 Temmuz 2001 tarihinde Doğru Yol Partisi’nden istifa ederek Fazilet Partisi’nden kopan Abdullah Gül ile Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğini yaptığı ‘yenilikçi’ kanat olarak adlandırılan oluşuma katıldığını Abdullah Gül ve arkadaşlarının çalışma ofisi olarak kullandıkları Politik Araştırmalar Merkezi’nde basın toplantısıyla ilan etti. Yeni parti için çalışma yaparken oğlunun da parti adı için çalışma yürüttüğünü söyledi. Ancak bir süre sonra “Milli Görüş çizgisini sürdürüyorlar” diyerek hayal kırıklığı yaşadığını belirterek, yenilikçi hareketten ayrılıp 3 Kasım 2001 tarihinde Milliyetçi Hareket Partisi’ne katıldı.

Milliyetçi Hareket Partisi

2001 yılında Milliyetçi Hareket Partisi’ne (MHP) katılan Akşener, 2007 Türkiye genel seçimlerinde MHP İstanbul milletvekili olarak meclise girdi. Bu süre içerisinde MHP genel başkanı Devlet Bahçeli’ye siyasi işler alanında başdanışmanlık yaptı. 2004 yerel seçimlerinde MHP’den İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı oldu. En son 1968 yılında Cumhuriyet Halk Partisi’den (CHP) Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanvekili seçilen Muş milletvekili Hayriye Ayşe Nermin Neftçi’den sonra 10 Ağustos 2007 tarihinde Güldal Mumcu ile beraber TBMM başkanvekilliği görevine seçildi. TBMM’de Türkiye-Çin Parlamentolararası Dostluk Grubu üyeliği yaptı. 2011 ve Haziran 2015 genel seçimlerinde tekrar MHP İstanbul milletvekili olarak tekrar meclise girdi. Fakat Kasım 2015 Türkiye genel seçimlerinde partisinden milletvekili adayı gösterilmedi.

MHP Genel Başkan adaylığı ve ihracı
Akşener, Kasım 2015 genel seçimlerinde MHP’nin oy kaybederek mecliste temsil edilen dördüncü parti olması üzerine, ay sonunda yapmış olduğu basın toplantısında kurultay talebinde bulunmuş ve “Üzerime düşen her görevi yapmaya hazırım” demiştir. Mahkeme kararıyla yapılacak olan MHP Olağanüstü Kongresi için Meral Akşener Genel Başkan adayı oldu. Olağanüstü Kongre tarihi olarak 15 Mayıs’ın belirlendiğini açıklandı. MHP Genel Merkezi ise bu kararı tanımadığını bildirdi. Eylül 2016 tarihinden partiden ihraç edildi. Meral Akşener, 19 Haziran 2016 tarihinde Ankara Nöbetçi Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurarak, partiden ihraç kararına ihtiyati tedbir konulmasını istedi. MHP’nin ihraç kararına açmış olduğu iptal davası, 15 Aralık 2016 tarihinde Ankara 6. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından reddedildi ve bu kararla partiden ihracı kesinleşti.

Akşener’in kuracağı yeni partinin ismi “İYİ Parti” sloganı ise “Türkiye İYİ  Olacak” oldu. Akşener İçişleri Bakanlığı’na dilekçesini verdikten sonra yeni partisini Ankara’da Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde ‘Türkiye İYİ Olacak’ sloganıyla 25 Ekim 2017 tarihinde kamuoyuna açıkladı. Siyasal sahnede İYİ Parti’nin girmiş olduğu ilk seçimler olan 24 Haziran 2018 genel seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi ve Saadet Partisi’yle beraber Millet İttifakı’nda yer alan İYİ Parti, 4.932.510 oy alarak bu oran yüzdelik dilime % 10,14 olarak yansımış ve  mecliste 43 sandalye kazanmıştır. Aynı süre zarfında partinin kuruluşundan kısa bir süre sonra yüz bin imza ile Cumhurbaşkanı adayı olan İYİ Parti lideri Sn. Meral Akşener de, bu seçimde 3.603.858 oy almış ve bu oran yüzdelik dilime % 7,42 şeklinde yansımıştır. 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde ise İYİ Parti % 7,45’lik oy oranı ile 19 ilçe belediyesi ve 6 belde kazanmıştır. Aynı şekilde, her ne kadar ittifak yasal bir zemine oturmasa da, Millet İttifakı adı altında Türkiye çapında birçok bölgede seçime giren İYİ Parti, Türkiye’nin en ekonomik anlamda en büyük illerinin de kazanılmasına büyük oranda vesile olmuştur.

 

Oğuzhan MANİOĞLU

 

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.