MAHMUD ABBAS’IN TBMM KONUŞMASI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

upa-admin 19 Ağustos 2024 535 Okunma 0
MAHMUD ABBAS’IN TBMM KONUŞMASI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

Filistin Devlet Başkanı sıfatını taşıyan Mahmud Abbas, geçtimiz gün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde özel bir oturuma katılarak milletvekillerine ve Türk halkına hitap etti. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun geçen günlerde ABD Kongresi’nde gerçekleştirdiği konuşmayı da göz önüne alırsak, bu konuşmanın tarihi bir konuşma olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle Hamas lideri İsmail Haniye’nin hunharca düzenlenen bir suikast sonucu şehadete erişmesi ile, bu konuşma, İslam dünyasında ve dünya kamuoyunda daha fazla anlam kazandı.

Bu konuşmayı değerlendirirken, iki odak noktasını göz önünde bulundurmakta fayda var. Birincisi, Mahmud Abbas’ın, Türk-İslam dünyasında tartışmalar yaratan politik söylemleridir. İkinci odak noktası ise, Filistin Devlet Başkanı Abbas’ın hem Hamas-İsrail Savaşı’nda, hem de geçmişten bugüne Filistin-İsrail ilişkilerinde çoğu zaman müzakereyi önceleyen ve diplomasi yanlısı tutumudur.

El-Fetih lideri Abbas, bu iki odak noktasında ciddi eleştirilere maruz kalan bir liderdir. Ancak Filistin için mücadele etmekte olduğu realitesini de aklımızın bir köşesinde tutmalıyız. Bununla birlikte, Türk-İslam dünyasında Filistin Devlet Başkanı Abbas’a yöneltilen birçok eleştiride de haklılık payının bulunduğu su götürmez bir gerçeklik olarak karşımıza çıkmaktadır. Özgür Filistin davasının yılmaz savunucusu ve Türkiye Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın davetine zamanında icabet etmemesi de Abbas’ın eleştirilmesi gereken bir yönüdür.

Konuşmayı ele aldığımızda ise, Mahmud Abbas, bence çok anlamlı bir konuşma gerçekleştirmiştir. Özellikle “Gazze’ye İslam ülkelerinin liderleriyle birlikte ziyarete gideceğini” ifade etmesi, sorunun çözümü konusunda, ABD ve İsrail nezdinde ciddi bir kamuoyu baskısı yaratmıştır. Dolayısıyla, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın bugüne kadar nispeten tartışmalı bir lider olduğunu belirtmekle birlikte, TBMM’de yaptığı konuşması tarihi ve önemli bir niteliktedir. Bu noktada, Mahmud Abbas’ın, “ABD, Özgür Filistin’i tanıyana kadar mücadele edeceğiz ve bu kararlılığımızdan asla vazgeçmeyeceğiz” söylemi, Filistinlilerin ve Filistin halkının haklı mücadelesinin yanında olan dünyanın takdirini toplamıştır.

Sonuç olarak; Hamas lideri İsmail Haniye’nin şehit edilmesinden sonra, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın TBMM’de gerçekleştirdiği bu konuşma, Filistin ve Filistinlilerin yanında olan başta Türkiye, Mısır ve Umman gibi İslam ülkelerine moral vermiş ve önemli bir diplomatik motivasyon sağlamıştır. Gazze’de ve Filistin’de barışın ve huzur ortamının tesis edilebilmesi açısından bu önemli İslami dayanışma ile diplomatik anlamda acilen sonuç alınması ise, mazlumların, sivillerin, kadınların ve çocukların hayatları için oldukça önemlidir.

Kapak fotoğrafı: https://tr.euronews.com/2024/08/15/filistin-devlet-baskani-mahmud-abbas-tbmmde-konustu-onumuzde-bir-cozum-kalmadi

Cumhur Kartal YILDIZ

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.