GÜRCİSTAN’DA İKİ TARAF DA ZAFER İLAN ETTİ

upa-admin 02 Ekim 2012 2.189 Okunma 0
GÜRCİSTAN’DA İKİ TARAF DA ZAFER İLAN ETTİ

İlk sonuçlar muhalefetteki Gürcistan Rüyası koalisyonunun, parti listelerine oy verilen ve sonuçların nispi temsil esasıyla belirlendiği seçim bölgelerinde önde gittiğini gösteriyor. Fakat Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, adaylara oy verilen ve sonuçların oy çoğunluğuyla belirlendiği bölgelerde kendi partisinin kazandığını söylüyor.

Meclisteki 150 milletvekilinin 77’si nispi temsil sistemine, 73’ü ise oy çoğunluğuna göre belirleniyor. Oyların sayılan % 21’lik kısmında milyarder Bidzina İvanişvili’nin liderliğini yaptığı Gürcistan Rüyası % 54, Saakaşvili’nin Birleşik Ulusal Hareket Partisi ise % 41’ini almış görünüyor. 3,6 milyon seçmenin oy kullandığı seçimlerin resmi sonuçlarının bugün ilerleyen saatlerde açıklanması bekleniyor. Bu seçimler, 2003’te iktidara gelen Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili için en büyük sınav olarak görülüyordu.

Muhalefetten tepki

Gürcistan Rüyası koalisyonunun destekçileri başkent Tiflis’te kutlamalara dün gece başladı.Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili’nin en büyük rakibi olarak görülen milyarder Bidzina İvanişvili, yetkilileri seçim ihlalleriyle suçlamıştı. Ülkenin en zengin kişisi olan muhalefet lideri, Saakaşvili’nin insan haklarını ayaklar altına aldığını söylüyor. Saakaşvili ise muhalefet liderinin Gürcistan’ı Rusya’nın güdümüne sokacağını söylüyor. Rusya ile Gürcistan arasında 2008 yılında kısa süreli bir savaş yaşandığında Saakaşvili iktidardaydı. Saakaşvili seçimin kendisinin ilerici olduğunu söylediği Batı yanlısı hükümeti ile Rusya’nın hegemonyasındaki bir gelecek arasında tercih olacağı temasını işledi. Gürcü lider televizyonda yayımlanan konuşmasında “Düşmanımız bizi bağımsızlık yolumuzdan döndürmek için son kozunu oynayacak” dedi. Saakaşvili konuşmasının devamında “Ancak, hürriyet aşığı ulusumuzun, istilacılığın pençesinden kurtulup, Avrupa ile bütünleşme yolunda, özgürlüğe doğru nihai ve kararlı adımı atacağına eminim” dedi.

Hükümetin itibarı

Hükümetin itibarı, son haftalarda sarsılmış durumda. Bunda cezaevi gardiyanlarını mahkumlara cinsel taciz yaparken gösteren videoların yayınlanması etkili oldu. Skandal protestocuları sokağa dökerken, İvanişvili için de hükümetin “küstah ve umursamaz olduğu” mesajını verme fırsatı doğurdu. İvanişvili “Bu rejim ülkemize liderlik edemez. Bu sistem çökmelidir” şeklinde konuştu. Gözlemciler, parlamentoya daha geniş yetkiler verilmesinin karara bağlandığı bugünlerde seçimin daha kritik hale geldiğini belirtiyor.

Kaynak: BBC-Türkçe

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.