CUMHURBAŞKANI GÜL’DEN TÜRKMENİSTAN’A AKTİF TARAFSIZLIK ÖVGÜSÜ

upa-admin 31 Mayıs 2013 2.527 Okunma 0
CUMHURBAŞKANI GÜL’DEN TÜRKMENİSTAN’A AKTİF TARAFSIZLIK ÖVGÜSÜ

Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov tarafından çok özel bir programla karşılanan Gül, “Türkmen kardeşlerimizin ‘aktif tarafsızlık’ politikası küresel barışa hizmet ediyor” dedi

Türkmenistan’da ülkenin en büyük devlet nişanı ile onurlandırılan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kendisine “kardeşim” diyen Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ile ortak bildiriye imza atarken, iki ülke arasında 12 işbirliği anlaşması imzalandı. Ruhiyet Köşkü’nde yapılan nişan töreninde “İki kardeş ülke olan Türkiye ve Türmenistan’ın, emsalsiz iş birliği, halklarımızın müşterek menfaatlerine hizmet etmektedir” diyen Gül, “Türkmenistan’da ilk kez verilen bu nişana layık görülmem vesilesiyle şahsıma gösterilen teveccüh için tüm kalbimle teşekkür ederim” diye konuştu. Gül şu mesajları verdi:
 Zat-ı Devletleri Kadirli Doğanıma, geçen yıl şubat ayında Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyaret münasebetiyle, ben de kendisine Türkiye Cumhuriyeti Devlet Nişanı’nı tecih etmiştim. Bu iki nişan ülkelerimiz ve halklarımız arasındaki ‘kemik kardeşliği’nin ilelebet devam edeceğinin en güçlü sembolüdür.
 Türkmenistan Asya’nın yükselen gücüdür. Türkmen kardeşlerimizin ‘aktif tarafsızlık’ politikası, bölgesel istikrara ve refaha olduğu kadar, küresel barışa da hizmet ediyor.

DOSTLUK KÖPRÜSÜ 

Avrupa ile Asya arasındaki dostluk köprüsü olan bir merkeze dönüşen Türkiye’nin, dünya barışını ve güvenliği sağlamada önemli rol üstlenebileceğini belirten Berdimuhamedov da “Bu da Türkiye’nin uluslararası arenadaki saygınlığını artırıyor” dedi. Berdimuhamedov, Gül’ün ülkeler arasındaki ilişkileri geliştirmeye verdiği öneme işaret ederek, “Kendi halkının saygın oğlu, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, iki devlet arasındaki dostane ve kardeşlik ilişkilerini güçlendirme yönünde çabalar sarfetmektedir” ifadelerini kullandı.

İMZA TÖRENİ 
Gül ve Berdimuhamedov, Oğuzhan Köşkü’nde gerçekleştirilen baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından da ortak bildiri ve 12 anlaşmanın imza törenine katıldı. Türkiye ve Türkmenistan ilişkilerinin sözde kalmadığını ve son 5 yılda beşer kez karşılıklı yapılan ziyaretlerle ileriye gittiğini belirten Gül, iki ülke arasında 3.5 milyar dolara ulaşan ticaret hacmi bulunduğunu ve Türk şirketlerinin Türkmenistan’da 34 milyar dolarlık proje gerçekleştirdiğini söyledi. Türkmenistan’ın enerji, sağlık, tarım gibi alanlarda yakaladığı başarılara şahit olduğunu belirten Gül, Türkmenistan’ın takip ettiği açık kapı ve tarafsızlık politikası ile bölgede ve dünyada önemli yer edindiğini vurguladı. Türk müteşebbislerine duyulan güven için Berdimuhamedov’a teşekkür eden Gül, Türk şirketlerinin de bilgi ve beceriyle Türkiye’yi mahcup etmediklerini belirtti. Enerji konusundaki işbirliğinin gaz alanında da gerçekleşeceğini anlatan Gül, “Hem Türkiye hem de Türkiye üzerinden Avrupa piyasaları da Türkmenistan’a açılacaktır” dedi. Orta Asya’nın Türkmenistan üzerinden Avrupa’ya ulaşması için karayolu ve tren projeleri geliştirildiğini de belirten Gül, “Aşkabat’tan Türkmenbaşı ve Hazar üzerinden Karadeniz’e bağlanacak otobanlar da gerçekleşecektir” ifadesini kullandı. Görüşmelerde barış ve güvenlikle ilgili konuların öne çıktığını kaydeden Berdimuhamedov da bu alanlarda iki ülkenin tavırlarının benzerlik taşıdığını kaydetti. Türkiye’nin Türkmenistan’ın ekonomik ortakları arasında yer aldığını, son iki senede ticaret hacminin de 1.5 kat arttığını anlatan Berdimuhamedov inşaat, enerji, sanayi, ulaştırma ve diğer alanlarda işbirliğinin gelenek haline geldiğini söyledi. Gül ve Berdimuhamedov, ortak bildiriye imza atarken, iki ülke arasında 12 işbirliği anlaşması imzalandı.

ALPARSLAN’IN MEZARI 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Baymurat Hojamuhammedov Türkmenistan’dan Türkiye Cumhuriyeti’ne doğalgaz sevkedilmesi konusunda işbirliğine dair çerçeve anlaşmasını imzalarken, “Sultan Alparslan’ın Mezarının Aranması ve Türbe İnşası Hakkında İşbirliği Protokolü”ne TİKA Başkanı Serdar Çam ile Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Sapardurdi Toyliev imza koydu.

Kaynak: Sabah

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.