PUTİN’İN TÜRKİYE ZİYARETİNDEN DOĞALGAZ İNDİRİMİ ÇIKTI

upa-admin 03 Aralık 2014 3.085 Okunma 0
PUTİN’İN TÜRKİYE ZİYARETİNDEN DOĞALGAZ İNDİRİMİ ÇIKTI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türkiye ziyaretindeki en önemli nokta, iki ülke arasında enerji alanındaki yükseltilmiş işbirliği oldu. Türkiye şu anda doğal gaz ithalatının % 59’unu Rusya’dan sağlıyor ve yıllık olarak 26,2 milyar metreküp doğal gaz alımı yapıyor. İran’dan sonra en pahalı doğalgazı aldığımız Rusya ile, geçtiğimiz dönemde fiyat konusunda yapılan görüşmelerden sonuç alınamamıştı.

Fakat, Ukrayna’daki gelişmeler sonrasında gerilen Avrupa Birliği-Rusya ilişkileri, Rusya’yı Türkiye’ye yakınlaştırmakta ve iki taraflı kazan-kazan (win-win) ilişkisine dayalı işbirliğine götürmektedir. Putin’in Türkiye ziyareti ile, işbirliğindeki ilk adım olarak çantadan doğalgaz fiyatında % 6’lık bir indirim ve ek 3 milyar metreküplük doğal gaz ithalatı çıkmıştır. Bu indirim, Türkiye için yıllık 30 milyar metreküplük doğalgaz ithalatında yaklaşık 700 milyon dolarlık tasarrufa denk geliyor…

TÜRKİYE dogalgaz ithalatı

 Türkiye’nin doğalgaz ithalat oranları

Türkiye Enerji Arz Güvenliğini Sağlamalı

Enerji Arz Güvenliği, Avrupa’da olduğu kadar günümüzde Türkiye için de aynı derece öneme sahiptir. Daha ucuz enerjiye istikrarlı biçimde erişimin sağlanabilmesi için, Türkiye’nin enerji arzında çeşitliliği sağlaması gerekmektedir. Bu noktada, Azerbaycan ile birlikte yürütülen TANAP’ın da içerisinde bulunduğu Güney Gaz Koridoru (GGK) Projesi, Türkiye’nin enerjiyi daha ucuza temin etmesini sağlayacaktır. Türkiye, eğer ki Azerbaycan gazı ile birlikte projeye İran ve Rusya’dan sonraki en büyük rezerve sahip Türkmenistan’ı da dahil edebilirse, sadece ucuz doğalgaza erişim sağlamayacak, aynı zamanda Doğu ile Batı arasındaki enerji köprüsünde fiyatların belirlendiği bir terminal olacaktır. Sonuçta Türkiye’nin enerji arz güvenliğini sağlaması, kronik bir problem olan cari açığın enerji kalemini de dizginleyebilecektir.

Vahap TAŞTAN

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.