FED 3. TAHVİL ALIM PROGRAMINI SONLANDIRDI

upa-admin 30 Ekim 2014 2.447 Okunma 0
FED 3. TAHVİL ALIM PROGRAMINI SONLANDIRDI

Fed, bu hafta yaptığı iki günlük toplantı sonrasında, 3. tahvil alım programını da sonlandırdığını açıkladı. Bir süredir ABD ekonomisine dair zayıflama endişelerinin ön planda tutulması, yapılan Fed toplantısına dikkatlerin çekilmesine neden oldu. Toplantı sonrası yayınlanan karar metninde öne çıkan bir takım noktaların göz önünde bulundurulması gerekir.

Öncelikle, Fed’in faiz artırımı için daha önce de kullandığı “Kayda Değer Zaman” kavramının yerini koruduğu görülüyor. Faiz arttırımı konusunda dengelerin hassas olduğu küresel finans piyasalarında, Fed’in kullandığı bu kavram ABD ekonomisine olan güvenin tam olarak oluşmadığı anlamını çıkarmamıza neden olabilir. Biraz daha öncesine gittiğimizde, Fed Başkanlarının söylemlerinde; ABD ekonomisindeki toparlanma ile Avrupa ekonomisinin ilişkilendirilmesi, Fed’in ilerleyen dönemde Euro Bölgesini takip etmesine neden olabilir. Bu noktada yarın, Yellen’ın yapacağı konuşma takip edilmeli. Fed’in aldığı bu karara karşı muhalif isim olarak Mineapolis Fed Başkanı Kocherlakota görüldü. Kocherlakota’ya göre faizler 1-2 yıl daha şu anki seviyelerinde devam ettirilmeli ve tahvil alım devam ettirilmeli. Fed’in önemli “güvercin” isimlerinden olan Kocherlakota’ya göre enflasyonun düşük seyri ABD ekonomisi için ciddi risk oluşturuyor.

10742891_10152578997342912_1901278238_o

ABD’nin 3 önemli makro göstergelerinden biri olan büyümede ise dikkatler yarın açıklanacak 3. çeyrek büyüme verisinde. İstihdam piyasasında ise gelişmeler Fed’in hedeflediği % 6 düzeylerinde. (Eylül % 5,9) Jackson Hole’de Yellen, istihdam piyasasında ciddi manada atıl kapasiteden bahsederken, açıklanan metinde atıl kapasitenin zayıfladığı ve ücretlerde ciddi manada artışın gerçekleştiği vurgulandı. Enflasyon tarafında ise, düşen enerji fiyatları fiyat istikrarı için risk oluşturmaya devam ediyor. Karar metninde yer alan “enflasyon kısa vadede bir süre daha düşük kalmaya devam edecek” ibaresi, ilerleyen dönemde fiyat istikrarını ön plana çıkaracak.

Alınan kararın piyasalara etkisine bakıldığında; Altın, EURUSD ve Sterlin’de satışların hakim olduğu dikkat çekerken, TL tarafında bugün 2,20’lerin aşağısının test edilmesi sonrası Fed açıklaması ile birlikte tekrar 2,21-22’lere hareketler yaşandı. Kurda, başta ABD’den gelecek büyüme verisi, Yellen’ın konuşması ve BİST’in Fed kararlarına olan tepkisi takip edilecek.

Vahap TAŞTAN

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.