FRANSA’NIN 11 EYLÜL’Ü

upa-admin 08 Ocak 2015 3.055 Okunma 0
FRANSA’NIN 11 EYLÜL’Ü

7 Ocak Çarşamba günü Charlie Hebdo mizah dergisinin merkezine düzenlenen silahlı saldırıda, 2’si polis toplam 12 kişi hayatını kaybetti, 4’ü ağır toplam 11 kişi yaralandı. Dergi, daha önce de 2012 yılında Hz. Muhammed karikatürlerini yayınladığı için sert bir dille eleştirilmişti. Saldırıyı düzenleyen maskeli ve silahlı 2 kişinin “Hz. Muhammed’in öcünü aldık” diye sokakta bağırdıktan sonra, çalıntı bir arabayla olay yerinden uzaklaştıkları kamera kayıtlarında görülüyor. Paris’in merkezinde meydana gelen saldırı sonrasında önce Fransa, ardından da tüm diğer dünya ülkeleri büyük bir şok dalgasıyla sarsıldı.

Olay yerine gelen Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, olayla ilgili açıklamalarda bulundu; “Bu olayın terörist bir saldırı olduğu apaçık ortadadır… Bir gazeteye karşı düzenlenen bir saldırıdır, yani düşünce özgürlüğüne karşı, Fransa’da fikirlerini ortaya koyan gazetecilere karşı. Bu saldırıdan sorumlu kişilerin yakalanana kadar peşinde olacağız, adalet karşısına çıkıp cezalarını alana dek durmayacağız. Çünkü Fransa’da kimse Cumhuriyet değerlerine karşı hareket edemez”.

Fransa’nın milliyetçi partisi Ulusal Cephe (Le Front National) Genel Başkanı Marine Le Pen’den de olayı kınayan açıklamalar geldi. Le Pen, her ne ırktan olursa olsun, bütün Fransızların birleşerek bu saldırıya karşı durduğunu belirtti. Le Pen’e göre saldırıyı işleyenler radikal İslamcılar. Siyasetçi aynı zamanda, ülkesine bağlı Müslüman Fransızlar ile İslam adına öldürebileceklerini savunanların birbirinden ayrılmasının önemli olduğunu vurguladı.

Saldırının gerçekleştiği günün akşamı başta Paris, Lille, Lyon, Toulouse, Marseille olmak üzere Fransa’nın birçok şehrinde saldırıyı kınayan gösteriler düzenlendi. AFP’nin (Fransa Haber Ajansı – Agence France Presse) verdiği sayılara göre en az 100.000 kişi Fransa’daki gösterilere katılmış. Yurtdışında yaşayan Fransızlar da bulundukları bölgelerde gösteriler düzenlediler.

Dergi, ilk kez 2006 yılında Hz. Muhammed karikatürleri yayınlamış ve çok sert eleştiri ve tehditlere maruz kalmıştı. 2 Kasım 2011 yılında derginin merkezine molotof kokteyli atılarak yangın çıkarılmıştı. Saldırıyı yapanlar yakalanamamış ve Fransız devleti dergi ve çalışanlarına özel koruma tayin etmişti.

Charlie Hebdo dergisi saldırısında hayatını kaybedenleri biraz yakından tanıyalım:

  • ‘Cabu’ ismiyle tanınan ünlü çizer Jean Cabut

Karikatürün babası olarak kabul edilen Jean Cabut, 1938 yılında Fransa’nın Châlons-sur-Marne şehrinde doğdu. Pilote gazetesi için yarattığı “Grand Duduche” serisinin kahramanı ile “Mon Beauf” adlı çizgi roman ile büyük başarı elde etmişti. Çizer, aynı zamanda televizyon dünyasında da çalışmış, “Récré A2” isimli bir çocuk programı ile gündeme gelmişti. Cabut, 2010 yılında vefat eden ünlü Fransız şarkıcı Mano Solo’nun da babasıydı.

  • Çizer Georges Wolinski

80 yaşında hayatını yitiren Wolinski, bugünün çizerlerinin duayeni olarak kabul ediliyordu. Tunus doğumlu Fransız çizer, 1969 yılından beri Charlie Hebdo dergisinde çalışıyordu. 1990’lı yıllarda reklamcılık alanındaki çalışmalarından dolayı dönemin Cumhurbaşkanı Jacques Chirac tarafından “légion d’honneur” madalyasına layık görülmüştü.

  • “Charb” ismiyle tanınan çizer Stéphane Charbonnier

1967 doğumlu Charbonnier, Charlie Hebdo dergisinin yayın müdürü olarak görev yapıyordu. Dergide Hz. Muhammed karikatürlerinin yayınlanmasıyla ciddi tehditler alan çizer, 2011 yılından beri polis koruması altındaydı. Charb, tehditler için şu sözleri sarfetmişti: “Diz üstünde yaşayacağıma ayakta ölmeyi tercih ederim.”

  • Gazeteci Bernard Maris

“Oncle Bernard” takma adıyla tanınan Maris, ekonomi eğitimi almış bir gazeteciydi. 2011 yılında Fransa Bankası genel konsey üyeliği yapmış ve halen Paris – VIII Üniversitesi Avrupa Çalışmaları Enstitüsü’nde Profesör olarak çalışmaktaydı.

  • “Tignous” adıyla anılan çizer Bernard Verlhac

1957 doğumlu çizer, Charlie Hebdo dergisinin yanısıra Marianne, Fluide Glacial, L’Express, VSD, Télérama ve L’Humanité gibi Fransa’nın önde gelen gazeteleri ve dergilerinde de çalışıyordu.

  • “Honoré” adıyla anılan çizer Philippe Honoré

1941 doğumlu Honoré, sık sık Charlie Hebdo dergisi ile çalışan ve alanında birçok başarılı çalışmalara imza atmış ünlü ve saygıdeğer bir çizerdi.

  • Düzeltmen Mustapha Ourrad

Cezayir doğumlu Ourrad, 20 yaşında yetim kaldıktan sonra Fransa’ya göç etmiş ve çeşitli yayımevlerinde düzeltmen olarak çalışmıştır. En son Charlie Hebdo dergisi için çalışmaktaydı.

  • Gazeteci ve psikanalist Elsa Cayat

Saldırıda öldürülen tek kadındır. Dergide ayda 2 defa yayınlanan “Divan” adlı bölümü hazırlıyordu. Ayrıca Cayat’nın birçok kitabı da bulunuyor.

  • Eski Clermont-Ferrand belediye başkan yardımcısı Michel Renaud

Renaud, 7 Ocak günü dergiye misafir olarak gelmiş ve saldırıda hayatını yitirmiştir. Yanında getirdiği arkadaşı ise, yere yatarak saldırıdan sağ kurtulmuştur.

  • Binanın temizlik görevlisi  Frédéric Boisseau

42 yaşındaki Boisseau, saldırı esnasında binanın girişinde bulunuyordu.

  • Güvenlik görevlisi Franck Brinsolaro

Brinsolaro, Stéphane Charbonnier’nin güvenliğinden sorumlu polisti.

  • Polis memuru Ahmed Merabet

Paris 11. Bölge karakolunda görevli 42 yaşındaki Ahmed Merabet, saldırganlar tarafından dergi basıldıktan sonra üzerine ateş edilerek sokakta öldürüldü.

Gizem ARAZ

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.