BİRLEŞİK KRALLIK’TA SEÇİMİN GALİBİ MUHAFAZAKARLAR

upa-admin 08 Mayıs 2015 1.721 Okunma 0
BİRLEŞİK KRALLIK’TA SEÇİMİN GALİBİ MUHAFAZAKARLAR

Birleşik Krallık’ta dün gerçekleşen parlamento seçimlerinin kesinleşmemiş ilk sonuçları şöyle açıklandı;

– Muhafazakar Parti % 36 (tahmini 328 milletvekili),

– İşçi Partisi % 31 (tahmini 235 milletvekili),

– Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi – UKIP % 12 (tahmini 2 milletvekili),

– Liberal Demokrat Parti % 8 (tahmini 8 milletvekili),

– İskoç Ulusal Partisi % 5 (tahmini 56 milletvekili),

– Yeşiller Partisi % 4 (tahmini 2 milletvekili),

– Diğer partiler % 4.

Dar bölge sistemi ve sonuçları

İngiltere’de partilerin genel oy oranları parlamentoya aynı şekilde yansımıyor. Örneğin Muhafazakar Parti yüzde 36’lık oranı ile Avam Kamarası’nda çoğunluğu elde edebilir. UKIP tahminlere göre yüzde 12 oyla iki milletvekili çıkaracak. SNP ise ülke genelinde yüzde 5 oy almasına karşın, İskoçya’daki büyük başarısı ile 56 milletvekili çıkardı. Bunun nedeni İngiltere’de dar bölge seçim sisteminin uygulanması. Avam Kamarası’nda 650 milletvekili var. Ülke 650 seçim bölgesine bölünüyor. Her bölgede, oy oranı ne olursa olsun, en çok oyu alan aday milletvekili seçiliyor. Bu sonuçlara göre Muhafazakar Parti tek başına ya da en kötü Liberal Demokratlar birlikte güçlü bir iktidar kurabilecek.

AB Referandumu yolda

Başbakan ve Muhafazakar Parti lideri David Cameron, daha önce tek başına iktidara gelmeleri halinde ülkesinin AB üyeliğinin sürüp sürmemesi konusunda 2017’de referanduma gitme sözü vermişti. Muhafazakar Parti’nin temel seçim vaadi ise ekonomide kemer sıkma önlemlerinin artırılmasıydı.

Liberal Demokratlar hezimete uğradı

Seçimin en büyük mağlubu ise hiç şüphesiz iktidarın küçük ortağı Liberal Demokrat Parti oldu. 57 milletvekili ile seçime giren parti, şu ana kadar sadece 8 milletvekili çıkarabildi ve 46 sandalye kaybetti. Liberal Demokrat Parti’nin lideri Nick Clegg yeniden milletvekili seçilse de, Vince Cable, Douglas Alexander, Simon Hughes gibi partinin diğer önde gelen isimleri parlamentonun dışında kaldı.

UKIP’ten büyük çıkış

Avrupa Birliği ve göçmen karşıtı Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi (UKIP) de, sandıkta çıkış yapan partilerden. UKIP, ilk belirlemelere göre, oy oranını yüzde 3’ten yüzde 12’ye çıkardı ve genel oyda üçüncü parti oldu. Ancak dar bölge seçim sistemi yüzünden partinin yalnızca 2 milletvekili çıkarması bekleniyor.

İşçi Partisi hayalkırıklığı yaşıyor

Ana muhalefetteki İşçi Partisi ise, seçimde büyük hayalkırıklığı yaşadı. Seçim sonrası iktidarın büyük ortağı olmayı hedefleyen parti, şu ana kadar 218 milletvekili çıkardı ve 25 milletvekili kaybetti. Son tahminlere göre İşçi Partisi’nin çıkaracağı milletvekili sayısı 233 olacak. İskoçya’da SNP karşısında hezimete uğrayan partinin İngiltere’de de başkent Londra dışında bazı kilit bölgelerde oy kaybettiği gözlendi.

20 yaşında milletvekili seçildi

İskoç Ulusal Partisi’nden milletvekili seçilen 56 kişiden biri de 20 yaşındaki Mhairi Black. Mhairi Black, seçim bölgesinde İşçi Partisi’nin seçimlerdeki baş stratejisti ve Dışişleri Sözcüsü Douglas Alexander’ı 5684 oy farkla geride bıraktı. Genç kadın, kayıtlara göre 1667 yılından bu yana seçilen en genç milletvekili. O dönemde Christopher Monck, henüz 13 yaşındayken milletvekili seçilmişti. Üniversite öğrencisi Mhair Black, bateri ve piyano çalıyor. En sevdiği şarkı Bob Dylan’dan “The Times They Are A-Changing” (Zaman Değişiyor). Black, “Bu parça, şu andaki durumu benim için en iyi özetleyen şarkı” diyor.

Kaynak: BBC Türkçe

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.