DÜNYAYI TEHDİT ALTINA ALAN KENDİSİ KÜÇÜK ANCAK ETKİSİ BÜYÜK “CORONA” VİRÜSÜ

upa-admin 25 Ocak 2020 7.522 Okunma 0
DÜNYAYI TEHDİT ALTINA ALAN KENDİSİ KÜÇÜK ANCAK ETKİSİ BÜYÜK “CORONA” VİRÜSÜ

2019 yılının Aralık ayında “2019-nCoV” olarak isimlendirilen bir virüs ortaya çıktı. Bu virüs, “Koronavirüs”, “Wuhan Virüsü” ya da “Corona Virüsü” adlarıyla bilinmekte olup, akut solunum yolu enfeksiyonu şeklinde bulaşıcı bir hastalık olmasıyla beraber 24 Ocak 2020 tarihi itibariyle tam 41 kişinin hayatını kaybetmesine sebebiyet vermiştir. Daha yüksek bir boyuta ulaşma riski taşıyan bu virüsün, dünya haritası üzerinde Çin’in de dahil olduğu toplam 8 ülkede etkili olduğu görülmüştür. Bu ülkeler; Çin’in doğu bölgelerinin yanında, Japonya, Tayland, Güney Kore, ABD, Singapur, Vietnam ve Tayvan şeklindedir. Çin’de virüsün ortaya çıktığı Wuhan kenti başta olmak üzere, toplamda 10 şehirde giriş-çıkış kısıtlamaları getirilirken, ayrıca Çin’deki Ay Takvimi yeni yıl kutlamaları hususunda da değişikliğe gidilmiş ve başkent Pekin ve Şangay gibi büyük kentlerdeki kutlamalar iptal edilmiştir.

Çin’de virüsün yayıldığı kentler

 

Çin dışındaki vakalar

Peki ya bu virüsün çıkış noktası nedir? Bu virüs türünün önce hayvandan insana bulaştığı belirtilirken, akabinde kitlesel bir salgın haline gelip, insandan insana da bulaşmaya başlamıştır. 2019-nCoV Virüsü, ilk olarak Wuhan’daki bir balık pazarında ortaya çıkmıştır. Burada bazı deniz canlılarının bu virüsü taşıdığı ihtimali mevcut olsa da, pazarda tavuk, yarasa, tavşan, yılan gibi başka hayvanların da bulunması, o hayvanları da mevcut virüsün potansiyel taşıyıcı durumuna getirmektedir.

Ulaşım ağları ve virüsün çıkış noktası olan Huanan Balık Pazarı

Çin’in bu tehdit karşısında almış olduğu önemlere bakıldığında; virüsün bulaşmış olduğu kişiler bu hastalığı yayma riskini en aza indirmek amacı ile karantinaya alınmakta olup, Hubei yerel idaresine bağlı bulunan yaklaşık 20 milyon kişinin yaşamakta olduğu ve Wuhan kentinin de içerisinde bulunduğu bölge karantinaya alınmış durumdadır. Bu kentlerde, kafe, sinema, konser ve sergi salonları gibi yerler de geçici olarak kapatılmış durumda olup, kentte sokağa çıkan herkesin yüz maskesi takması zorunlu tutulmuştur. Çin’de Ay Takvimi’ne göre yeni yıl kutlamalarının hazırlıkları yapılırken, bu virüsün yayılmasının kontrol altında tutulması için büyük etkinlikler iptal edilmiştir. Pekin Kültür ve Turizm Bürosu’ndan yapılan açıklamada, “Salgını kontrol edebilmek, insanların hayatlarını ve sağlıklarını koruyabilmek, toplanmaları önlemek ve insanların barış ve huzur dolu bir Bahar Festivali kutlamalarını sağlayabilmek için, Pekin’de bugün itibarıyla bütün büyük çaplı etkinlikler iptal edildi.” denilmiştir. Bu durumun yanı sıra, havalimanlarında da yolcuların vücut ısılarının kontrolü için termal kameralar yerleştirilmiştir. Dünya Sağlık Örgütü (WH) ise, bu hususta, “Uluslararası acil durum henüz söz konusu değil” şeklinde bir açıklama yapmıştır.

Koronavirüs vakalarının tespit edildiği ülkeler ve sayılar

Kaynak: Dünya Sağlık Örgütü (WHO)

Bu gibi olaylar, tüm siyasal sorunlara karşın, dünya üzerindeki tüm devletlerin daha büyük tehlikelere karşı birlikte çalışmaları ve halklarını korumaları için işbirliği yapmaları gerektiğini göstermektedir. Bu doğrultuda, Türkiye’nin Elazığ şehrinde yaşanan deprem sonrasında Yunanistan’ın teklif ettiği yardım politikasını da, bu bağlamda değerlendirmek gerekir.

 

Oğuzhan MANİOĞLU

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.