46. ABD BAŞKANI JOE BIDEN’IN KABİNESİ BELLİ OLDU: ANTONY BLINKEN TÜRK-AMERİKAN İLİŞKİLERİNE ÇARE OLUR MU?

upa-admin 26 Kasım 2020 8.058 Okunma 0
46. ABD BAŞKANI JOE BIDEN’IN KABİNESİ BELLİ OLDU: ANTONY BLINKEN TÜRK-AMERİKAN İLİŞKİLERİNE ÇARE OLUR MU?

Giriş

3 Kasım 2020 tarihinde düzenlenen Başkanlık seçimlerini farklı şekilde kazanarak 46. ABD Başkanı seçilen Demokrat siyasetçi Joe Biden, 2021 Ocak ayından itibaren işbaşı yapacak ve Beyaz Saray’a yerleşecek. Biden, bu süreçte rakibi Donald Trump’ın seçim yenilgisini kabul etmemesi ve Covid-19 pandemisinin yarattığı olağanüstü koşullar nedeniyle, bir geçiş süreci ekibi (Biden-Harris Presidential Transition) de kurarak[1], çağdaş yönetişim ilkelerine uygun (şeffaflık, halkla doğrudan etkileşim, kriz yönetimi için hızlı hareket eden özel bir ekip vs.) farklı bir Başkan olacağının ilk sinyallerini verdi. Joe Biden, geçtiğimiz gün kendisiyle yakın çalışacak olan bazı kabine üyelerini de ilan etti. Bu kişiler, Senato onayı almalarının ardından görev yapmaya başlayacaklar. Bu yazıda, Biden’ın kabinesini ve özellikle Türkiye ile ilişkilere kendisiyle birlikte yön verecek en etkili kişi olan yeni ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ı mercek altına alacağım.

46. ABD Başkanı Joe Biden’ın Kabinesi

Ocak ayı sonlarında işbaşı yapacak olan yeni ABD Başkanı Joe Biden, kabinesindeki bazı önemli pozisyonlara aşağıdaki kişileri getireceğini açıkladı:[2]

Dışişleri Bakanı (Secretary of the State): Antony Blinken (Tony Blinken)

İklim Değişikliği Başkan Özel Temsilcisi (Special Presidential Envoy for Climate): John Kerry

Ulusal Güvenlik Danışmanı (National Security Adviser): Jake Sullivan

Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi (UN Ambassador): Linda Thomas-Greenfield

İç Güvenlik Bakanı (Secretary of Homeland Security): Alejandro Mayorkas

Ulusal İstihbarat Direktörü (National Intelligence Director): Avril Haines

Hazine Bakanı (Secretary of the Treasury): Janet Yellen

Beyaz Saray Genel Sekreteri (Chief of Staff): Ron Klain

Bu isimler arasında büyük bir sürprizin olmadığı (zira bu kişilerin birçoğu daha önce ilgili veya benzer kurumlarda birinci veya ikinci adam olarak da görev yapmışlardır), ancak John Kerry gibi eski bir Başkan adayı ve Dışişleri Bakanı’nın iklim değişikliği konusunda özel temsilci olarak kabineye girmesinin kabinenin profilini yükselttiği ve bunun bir sürpriz sayılabileceği belirtilebilir. Biden’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak İran nükleer anlaşması (JCPOA) müzakerelerine katılan Clinton ailesine yakın genç bürokrat Jake Sullivan’ı seçmesi de kimilerince bir sürpriz olarak değerlendirildi. Biden’ın Dışişleri Bakanı olarak favori adaylardan biri olan Bill Burns (William Burns) yerine Antony Blinken’ı uygun görmesi ise, sürpriz değilse bile, merak uyandıran bir seçim oldu. Yeni ABD Başkanı’nın ülkesinin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi olarak Afrika’yı iyi bilen bir Afrikalı Amerikalı kadın diplomat olan Linda Thomas-Greenfield’i ataması ve İç Güvenlik Bakanı olarak da ABD’ye sığınmacı olarak gelen Latin (Hispanik) kökenli Alenjadro Mayorkas’ı seçmesi ise çoğulcu ve renkli Amerika’yı yansıtan stratejik tercihler olarak dikkat çekiyor. Daha önce Barack Obama döneminde CIA Başkan Yardımcılığı ve Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcılığı yapan ve ilk kadın Ulusal İstihbarat Direktörü olarak görev yapacak Avril Haines de bu anlamda cinsiyeti ve önceki deneyimleri nedeniyle bilinçli bir seçim olarak göze çarpıyor. Bunların yanı sıra, eski ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Janet Yellen da makamına hakkıyla gelen güçlü bir kişi olarak kabinede dikkat çekiyor.

46. ABD Başkanı Joe Biden’ın bundan sonrasında özellikle Savunma Bakanı olarak kimi tercih edeceği önemli bir gelişme olacak. Amerikalı basın-yayın kuruluşları, bu makam için Biden’ın yine bir kadın bürokrat olan Michèle Flournoy’u tercih edeceğini yazıyorlar.[3] Biden’ın atayacağı CIA Başkanı (Direktörü) olarak ise Mike Morell, Tom Donilon ve Jeh Johnson gibi kişilerin ismi geçiyor.[4] Bu isimlerden özellikle işkence politikalarına destek veren Mike Morell’in şansının daha az ve Tom Donilon’ın şansının daha fazla olduğu ifade ediliyor. Elbette tüm bu tercihler, Joe Biden ve Kamala Harris’le birlikte yeni dönemde ABD’nin iç ve dış politikasının belirlenmesinde bize önemli gösterge olacaktır. Bu yazıda, yeni ABD Dışişleri Bakanı olan Antony Blinken’ın kişiliği ve fikirlerini özetlemeye çalışacağım.

Antony Blinken

Yeni ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken

1962 doğumlu olan Antony John Blinken veya kısaca Tony Blinken[5], New York doğumlu ve Macar Yahudisi kökenli bir ailenin çocuğudur. Blinken’ın öz babası olan Donald M. Blinken, bankacılık sektöründe faaliyet göstermiş zengin bir kişi olup, Bill Clinton Başkanlığında 1994-1998 döneminde ABD’nin Macaristan Büyükelçiliği görevini de üstlenmiştir.[6] Blinken’ın üvey babası ise Holokost’tan sağ kurtulmayı başaran bir kişi olan ve bir dönem ABD Başkanı John F. Kennedy’e danışmanlık yapan Polonyalı-Amerikalı hukukçu Samuel Pisar’dır.[7] Dolayısıyla, Blinken’ın son derece önemli bir aileden geldiği belirtilebilir. 1971 yılında henüz 9 yaşındayken boşanan annesi ve üvey babası ile birlikte Paris’e taşınan Blinken, küçük yaşta Fransa’da aldığı eğitim ve geçirdiği uzun yıllar nedeniyle Fransızcası üst düzeyde olan ve adeta yarı-Fransız bir kişidir. ABD’ye döndükten sonra Harvard Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olan Blinken, bu dönemde bu okulun önemli sayılan öğrenci gazetesi The Harvard Crimson için yazılar yazmış ve haftalık sanat ekinin editörlüğünü yapmıştır. Bir dönem The New Republic dergisi için muhabirlik de yapan Blinken, daha sonra Columbia Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden de mezun olmuştur. Bir süre New York City ve Paris’de avukatlık yapan Blinken, 1988 ABD Başkanlık seçimlerinde Yunan-Amerikalı Demokrat aday Michael Dukakis için çalışmış ve onun adına bağış toplamıştır.

1980 yılında Fransa’da okuduğu École Jeannine Manuel okulunun andacındaki fotoğrafıyla Antony Blinken[8]

Demokrat Parti içerisinde yüksek profili ile kısa sürede sivrilen Blinken, Bill Clinton’ın Başkanlığı süresince 1994-2001 döneminde Beyaz Saray’da Ulusal Güvenlik Konseyi (National Security Council) ekibi içerisinde yer almıştır. Bu dönemde Başkan’ın bazı konuşmalarını da yazan Blinken -ki ABD’de yaşayan Türk akademisyen Ömer Taşpınar’a göre Clinton’ın 1999 tarihli ziyaretinde Türkiye’deki meşhur konuşmasını da Blinken yazmıştır[9]-, 2002-2008 döneminde ise Senato Dış İlişkiler Komitesi’nde çalışarak dış politika deneyimini iyice arttırmıştır. Bu dönemde Joe Biden’a yakın bir kişi olarak ve 2003 yılındaki Irak Savaşı’na destek vermesiyle dikkat çeken Blinken[10], 2008 yılında Biden’ın sonuçsuz kalan Başkan adaylığı girişimine de katkı sunmuştur. Bu sürecin ardından 2008 yılından itibaren Center for Strategic and International Studies (CSIS) adlı Amerikan düşünce kuruluşu için rapor ve yazılar kaleme alan Blinken, Barack Obama’nın Başkanlığı döneminde ise, 2013-2015 yılları arasında Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı ve 2015-2017 yılları arasında Dışişleri Bakan Yardımcısı olarak görev yapmıştır. Blinken, 2017 yılında ise Michèle Flournoy, Sergio Aguirre ve Nitin Chadd ile birlikte WestExec Advisors adlı bir siyasi danışmanlık firması kurmuştur. Biden ve Başkan Yardımcılığına seçilen Kamala Harris’e seçim kampanyası döneminde dış politika danışmanlığı yapan Blinken, bir dönem Penn Biden Center for Diplomacy and Global Engagement adlı düşünce kuruluşunun Direktörlüğünü de yapmıştır.[11] Blinken’ın Ally Versus Ally: America, Europe, and the Siberian Pipeline Crisis adlı 1987 Praeger basımı bir kitabı da bulunmaktadır.[12] Bu başarılarının ardından, Blinken, 2020 Başkanlık seçimlerini kazanan Joe Biden tarafından yeni ABD Dışişleri Bakanı olarak seçilmiştir. 2002 yılında Evan Ryan ile evlenen 58 yaşındaki ve iki çocuk babası olan Blinken, bu göreve büyük bir deneyim ve kalite katacak bir kişi olarak sivrilmektedir. Blinken’ın Ablinken adlı bir müzik grubunun olması da, onun renkli kişiliğine dair önemli bir veridir.[13]

Blinken ve Barack Obama

Antony Blinken’ın İdeolojik Eğilimleri ve Kişisel Özellikleri

ABD’nin yeni Dışişleri Bakanı Antony Blinken hakkında Politico dergisinde bir makale yazan David M. Herszenhorn ve Ryn Momtaz, onun bazı ideolojik ve kişisel özelliklerini şöyle sıralamışlardır:[14]

  • Avrupacı, diplomaside çok taraflılığa ve uluslararası kurumlara inanan bir kişi. Bu bağlamda, Blinken’ın Transatlantik ilişkileri (ABD-Avrupa Birliği ilişkileri) güçlendirmesi, Başkan Donald Trump’ın uygulamaya çalıştığı Almanya’dan ABD askerlerini çekmek düşüncesine karşı çıkması ve dış politikada çok taraflılığa uygun hareket etmesi (örneğin İran nükleer anlaşması-JCPOA ve Paris İklim Sözleşmesi konularında) bekleniyor. Nitekim Blinken’ın 2019 tarihli ve Robert Kagan ile birlikte yazdığı “‘America First’ is only making the world worse. Here’s a better approach.” adlı makalesinde “önleyici diplomasi” ve “caydırıcılık” motifleri temelinde daha müdahaleci, bloklar temelinde gelişen ve liberal bir dış politika savunusu yaptığı görülmektedir.[15]
  • Fransa’yı seven Frankofon ve Frankofil bir şahıs. Bu nedenle, ABD-Fransa ilişkilerinin bu dönemde Blinken aracılığıyla gelişmesi beklenebilir.
  • Senato’da 6 yıl Joe Biden’la birlikte görev yapmış ve ABD dış politikasının yapım sürecini iyi bilen bir devlet görevlisi. Bu minvalde, görevi süresince kurumlar arası ilişkileri güçlendirmesi ve bunları iyi koordine etmesi bekleniyor.
  • Yahudi köklerinin olması. Bu durum İsrail’le ve ABD’deki Yahudi cemaatiyle ilişkiler anlamında bir avantaj kabul edilebilir.
  • Dış müdahaleciliğe destek vermesi. 2003 Irak Savaşı’na ve 2011 Libya müdahalesine açıkça destek veren Blinken, Suriye’de ise ABD’nin Irak Savaşı tecrübesi nedeniyle müdahalede geç ve yetersiz kalmasının yol açtığı olumsuz sonuçları bazı konuşmalarında dile getirmektedir. Ayrıca Blinken’ın ABD askeri birliklerinin Suriye’den çekilmesine de karşı çıktığı ifade edilmektedir.

İngiliz The Independent gazetesi için Blinken’ı değerlendiren Borzou Daragahi, Blinken’ın mevcut Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’dan farklı olarak rafine, çok dinleyen ve konsensüs oluşturan bir kişi olarak bilindiğini ve onun döneminde ABD’nin geleneksel müttefikleriyle ilişkilerinin daha iyi olacağını yazmıştır.[16] BBC’nin editoryal haberinde Blinken’ın Çin politikasında Asya-Pasifik’teki müttefiklerle işbirliği içerisinde hareket edeceği vurgulanırken[17], Foreign Policy dergisi için Blinken’ı değerlendiren Robbie Gramer ve Jack Detsch, onun ABD’yi geleneksel dış politikasına döndürebilecek bir isim olduğunun altını çizmişlerdir.[18] Daniel Larison ise, Blinken’ın Demokrat Parti içerisinde ve uluslararası kamuoyunda sevilen-sayılan bir kişi olduğunun ve İran nükleer anlaşmasının yenilenmesi ve Rusya ile yeni bir START anlaşması konusunda önemli rol oynayabileceğinin altını çizerek, buna karşın Suudi Arabistan’ın Yemen müdahalesine ve Suriye’de daha fazla güç kullanılmasına destek vermesinin riskli olduğuna değinmektedir.[19] Zeng Ziyi ise, Blinken’ın pragmatikliğine ve ılımlı yapısına vurgu yaparak, Mike Pompeo’nun Soğuk Savaş dönemi mantalitesine kıyasla daha olumlu bir seçim olduğunu ima etmiştir.[20] Eski ABD Dışişleri Bakanı (George W. Bush dönemi 2001-2005 yılları arasında) ve Genelkurmay Başkanı Colin Powell da, Blinken’ın süper bir seçim olduğunu ve iyi repütasyonu/şöhreti olan dengeli bir diplomat olarak ABD’yi yetenek ve profesyonellikle temsil edeceğinin altını çizmiştir.[21] Amerikan Yahudi Komitesi (AJC) de Blinken’ın atanmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirten bir açıklama yayınlamıştır.[22] Blinken’ın Brexit sürecine karşıt ve Avrupa bütünleşmesini destekleyen bir kişi olması ise AB adına olumlu bir haberdir.[23] Çin konusunda ise, Blinken’ın bölgedeki Amerikan müttefikleriyle daha yoğun ilişkiler kurması ve TPP (Trans Pasifik Ortaklığı) anlaşmasını yeniden gündeme getirmesi beklenmektedir.

Joe Biden ve Antony Blinken

Blinken’ın İlk Mesajları ve Diğer Ülkelerden Tepkiler

Yeni ABD Başkanı Joe Biden’ın kendisini Dışişleri Bakanı olarak atayacağını öğrendikten sonra katıldığı bir internet yayınında Amerikan ve uluslararası kamuoyuna ilk mesajlarını veren Antony Blinken, yeni dönemde ülkesi ABD’nin diplomasi yoluyla küresel liderliğini yeniden ilan edeceğini belirtmiş ve bu doğrultuda küresel sorunlara daha angaje olunacağının sinyallerini vermiştir.[24] Blinken, Başkan tarafından seçilmiş Dışişleri Bakanı olarak uluslararası basına verdiği ilk demeçte ise, “Dünyanın tüm sorunlarını tek başımıza çözemeyiz. Diğer ülkelerle birlikte çalışmamız gerek, onların işbirliğine ve aynı zamanda güvenine ihtiyacımız var.” ifadeleriyle uluslararası alanda işbirliği vurgusu yapmıştır.[25] Blinken, Twitter hesabından[26] yaptığı açıklamada da, bu göreve layık görüldüğü için büyük bir onur duyduğunu belirtmiş ve göreve hazır olduğunu belli etmiştir[27].

Amerikan basın-yayın organları ve dış politika siteleri Antony Blinken seçimini genelde coşkuyla karşılarken, özellikle onun müdahaleciliğe olan yatkınlığını ön plana çıkarmışlardır. Blinken’ın Joe Biden’ın Dışişleri Bakanı olarak ilan edilmesi İsrail’de Tzipi Livni gibi bazı önemli siyasetçileri de memnun ederken[28], Rusya merkezli Sputnik haber ajansı Blinken’ı “Esad gitsin, DSG güçlensin, Kıbrıs’ta federasyon, Rusya-Çin’e set’ kampından Blinken” olarak lanse etmiştir.[29] Türkiye’den ise Blinken’ın Dışişleri Bakanı olarak seçilmesiyle ilgili henüz bir yorum yapılmamıştır.

Antony Blinken’ın Türkiye’yi İlgilendiren Kritik Konulardaki Görüşleri

ABD’nin yeni Dışişleri Bakanı olacak Antony Blinken, Türkiye’yi ilgilendiren bazı konularda kararlı ve Ankara’nın kırmızı çizgilerine karşıt duruşuyla dikkat çekmektedir. Bunlardan ilki ve belki de en önemlisi, Blinken’ın Suriye’de IŞİD terör örgütü ve Suriye rejiminin katliamlarına karşı Kürtleri silahlandırmak konusunda istekli bir kişi olmasıdır. Blinken, Obama yönetiminin başlattığı Suriye Kürtlerini silahlandırma politikasının Donald Trump Başkanlığında da devam ettirilmesi gerektiğini savunmuş ve hatta 2017 yılı 31 Ocak tarihinde The New York Times gazetesine yazdığı makaleye “IŞİD’i yenmek için, Suriyeli Kürtleri silahlandırın” (To Defeat ISIS, Arm the Syrian Kurds) adını vermiştir.[30] IŞİD barbarlığı karşısında büyük katliamları önlemek adına bu politikaların savunulması bir ölçüde anlaşılabilir olsa da, günümüzde bu konu Türkiye ile ilişkilerde ciddi sıkıntı yaratabilecek bir husus gibi gözükmektedir. Zira Suriye’de ABD tarafından silahlandırılan Kürtler, Türkiye tarafından terör örgütü PKK’nın uzantısı olarak kabul edilen PYD-YPG gruplarıdır. Ancak elbette bu konuda taraflar arasında diplomasi yoluyla bir çözüm bulunması gayet mümkün gözükmektedir.

Blinken’ın Türkiye ile ilişkileri geren ‘Suriyeli Kürtleri silahlandırın’ konulu makalesi

İkinci önemli konu ise, 2004 yılında düzenlenen Annan Planı referandumu Kıbrıslı Rumlar tarafından reddedilmiş olmasına karşın, Blinken’ın Kıbrıs Sorunu’nda federal çözümü savunmaya devam etmesi ve Türkiye ile KKTC’nin verdiği “iki devletli çözüm” yönündeki mesajları eleştirmesidir. Nitekim 27 Ekim’de yaptığı bir paylaşımda, Blinken, “Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ersin Tatar’ın iki devletli Kıbrıs çözümü açıklamasını üzülerek izliyoruz. Joe Biden uzun bir süredir barış ve huzurun olduğu çift bölgeli ve iki toplumlu bir federasyonu desteklediğini söylüyor.” diyerek[31], bu konuda ABD’nin yeni yönetiminin bakış açısını net şekilde ortaya koymuştur.[32] Bu konuda Blinken’ın duruşu BM Güvenlik Konseyi ve uluslararası hukuk kurallarına uygun olmasına karşın, sahadaki gerçeklik, Kapalı Maraş’ın açılması durumundan da görüldüğü üzere, Türkiye ile KKTC’nin kol kola daha milliyetçi politikalara yöneldikleridir.

Blinken’ın Kıbrıs Sorunu konusundaki önemli mesajı

Bu anlaşmazlık ve karşıt pozisyonlara karşın, 15 Temmuz 2016 askeri darbe girişimi sonrasında Eylül ayında (27 Eylül) Türkiye’yi ziyaret eden Antony Blinken, oldukça dostane ve ılımlı mesajlar vererek dikkat çekmiş ve bombalanan TBMM’yi gezdikten sonra, “Halkın temsilcilerinin bulunduğu yerin saldırıya uğramış olması kendi başına açıklayıcı bir durum. Türk demokrasisine destek veren ve darbeye karşı duran kişilere saygımı ifade etmek amacıyla günüme burada başladım.” diye bir açıklama yapmıştır.[33] Nitekim bu mesajlar Türkiye kamuoyunca da olumlu algılanmıştır. Bu ziyaret kapsamında, Blinken, NTV’den Ahmet Yeşiltepe’ye özel bir mülakat vermiş ve bu mülakatta ABD’nin PYD-YPG’ye değil, Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) Arap unsurlarına silah yardımı sağladığını iddia etmiştir.[34] Ancak ilerleyen dönemde New York Times’a yazdığı makaleden de anlaşıldığı üzere, Blinken, IŞİD’e karşı PYD-YPG’ye silah desteğini açıkça savunmuştur.

Blinken TBMM’yi gezerken

Kısa süre önce 9 Temmuz 2020’de akademisyen Walter Russell Mead’in moderatörlüğünde Hudson Enstitüsü’nde düzenlenen bir oturuma katılan Blinken, burada ise Türkiye’nin çok önemli bir ülke olduğunu vurgulamış ve bu ülke ile ilişkileri geliştirmek istediklerinden söz etmiştir.[35] Ankara ile Washington’ın uyumlu çalışabilecekleri ve işbirliği yapabileceklerinden bahseden Blinken, buna örnek olarak da Suriye konusunu öne çıkarmıştır. Blinken, ayrıca, Başkan Biden ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çok uzun süredir tanışık olduklarının da altını çizerek, Türkiye ile ilişkileri ABD dış politikasındaki en önemli konulardan biri olarak öne çıkarmıştır.

Sonuç

Sonuç olarak, ABD’nin yeni Dışişleri Bakanı’nın aynı Başkan Joe Biden gibi Türkiye ile ilgili bazı kritik konularda Ankara ile tam olarak örtüşmeyen görüşleri olmasına karşın, çok taraflılığa, diplomasiye ve uluslararası hukuka saygısı ve NATO gibi kurumsal yapıları önceleyen anlayışı nedeniyle, yeni dönemde Türk-Amerikan ilişkilerinin ivme kazanacağını düşünmek bence hatalı olmayacaktır. Bu bağlamda, ABD’deki yeni yönetime biraz zaman tanımak ve bu süreçte ilişkileri düzeltmek adına gerekli hazırlıkları yapmak bence Türkiye adına doğru bir strateji olacaktır.

Doç. Dr. Ozan ÖRMECİ

 

[1] Bu ekibin Twitter hesabı için; https://twitter.com/transition46.

Resmi web sitesi için; https://buildbackbetter.gov/.

[2] Hüseyin Koyuncu (2020), “Joe Biden’ın kabinesinde yer alacak isimler kim, nasıl bir politika izlemeleri bekleniyor?”, Euronews, 24.11.2020, Erişim Tarihi: 26.11.2020, Erişim Adresi: https://tr.euronews.com/2020/11/24/joe-biden-n-kabinesinde-yer-alacak-isimler-kim-nas-l-bir-politika-izlemeleri-bekleniyor; CNN (2020), “Here’s who Joe Biden has selected for his Cabinet”, 24.11.2020, Erişim Tarihi: 26.11.2020, Erişim Adresi: https://edition.cnn.com/2020/11/24/politics/biden-cabinet-picks/index.html.

[3] Jack Detsch & Robbie Gramer (2020), “Biden’s Likely Defense Secretary Pick Flournoy Faces Progressive Pushback”, Foreign Policy, 23.11.2020, Erişim Tarihi: 26.11.2020, Erişim Adresi: https://foreignpolicy.com/2020/11/23/biden-defense-pentagon-flournoy-iraq-afghanistan-yemen/.

[4] Nahal Toosi & Natasha Bertrand & Lara Seligman & Bryan Bender (2020), “Biden leans toward Tom Donilon as CIA chief”, Politico, 25.11.2020, Erişim Tarihi: 26.11.2020, Erişim Adresi: https://www.politico.com/news/2020/11/25/biden-leans-toward-donilon-as-cia-chief-440669.

[5] Yaşamı hakkında bilgiler için; Wikipedia, “Antony Blinken”, Erişim Tarihi: 26.11.2020, Erişim Adresi: https://en.wikipedia.org/wiki/Antony_Blinken.

[6] Kafkadesk (2020), “The Hungarian and Polish ties of Antony Blinken”, Erişim Tarihi: 26.11.2020, Erişim Adresi: https://kafkadesk.org/2020/11/24/the-hungarian-and-polish-ties-of-antony-blinken/.

[7] Joyce Karam (2020), “Who is Antony Blinken, Joe Biden’s pick for secretary of state”, The National News, 24.11.2020, Erişim Tarihi: 26.11.2020, Erişim Adresi: https://www.thenationalnews.com/world/the-americas/who-is-antony-blinken-joe-biden-s-pick-for-secretary-of-state-1.1116575.

[8] Financial Times (2020), “Biden’s ‘alter ego’ Antony Blinken will try to rebuild alliances”, 23.11.2020, Erişim Tarihi: 26.11.2020, Erişim Adresi: https://www.ft.com/content/99dc4c74-4292-4e34-b66a-82857918d151.

[9] Bakınız; Medyascope (2020), “Transatlantik: Yeni dönemde Türk-Amerikan ilişkileri, Erdoğan’ın Batı’ya mesajları”, 23.11.2020, Erişim Tarihi: 26.11.2020, Erişim Adresi: https://www.youtube.com/watch?v=Kfj63RPklaQ. Konuşma buradan izlenebilir; https://www.youtube.com/watch?v=YKT_c0WNTu4.

[10] Bakınız; Evie Fordham (2020), “Biden secretary of state pick Blinken criticized over Iraq War, consulting work”, Fox News, 24.11.2020, Erişim Tarihi: 26.11.2020, Erişim Adresi: https://www.foxnews.com/politics/biden-secretary-of-state-blinken-iraq-war-criticism.

[11] Betül Yürük (2020), “Biden’ın ABD Dışişleri Bakanlığına getireceği Antony Blinken kimdir?”, Anadolu Ajansı, 23.11.2020, Erişim Tarihi: 26.11.2020, Erişim Adresi: https://www.aa.com.tr/tr/dunya/bidenin-abd-disisleri-bakanligina-getirecegi-antony-blinken-kimdir-/2053503.

[12] Bakınız; https://www.amazon.com/Ally-Versus-America-Siberian-Pipeline/dp/0275924106.

[13] Claire Shaffer (2020), “Yes, Biden’s Secretary of State Hopeful Antony Blinken Has a Band”, Rolling Stone, Erişim Tarihi: 26.11.2020, Erişim Adresi: https://www.rollingstone.com/music/music-news/biden-antony-blinken-secretary-of-state-band-1094059/.

[14] Bakınız; David M. Herszenhorn & Ryn Momtaz (2020), “9 things to know about Antony Blinken, the next US secretary of state”, Politico, 23.11.2020, Erişim Tarihi: 26.11.2020, Erişim Adresi: https://www.politico.eu/article/nine-things-to-think-about-antony-blinken/.

[15] Antony J. Blinken & Robert Kagan (2019), “‘America First’ is only making the world worse. Here’s a better approach.”, The Washington Post, 01.01.2019, Erişim Tarihi: 26.11.2020, Erişim Adresi: https://www.washingtonpost.com/opinions/america-first-is-only-making-the-world-worse-heres-a-better-approach/2019/01/01/1272367c-079f-11e9-88e3-989a3e456820_story.html.

[16] Borzou Daragahi (2020), “Antony Blinken: A smooth, old-school diplomat who will take on a harsh new world of wary allies and foes”, The Independent, 24.11.2020, Erişim Tarihi: 26.11.2020, Erişim Adresi: https://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-election-2020/antony-blinken-us-world-pompeo-b1760522.html.

[17] BBC (2020), “Antony Blinken kimdir: Joe Biden’ın ABD Dışişleri Bakanlığı’na getireceğini açıkladığı isim”, 23.11.2020, Erişim Tarihi: 26.11.2020, Erişim Adresi: https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-55039380.

[18] Robbie Gramer & Jack Detsch (2020), “Biden’s Secretary of State Pick Bodes Return to Normalcy for Weary Diplomats”, Foreign Policy, 23.11.2020, Erişim Tarihi: 26.11.2020, Erişim Adresi: https://foreignpolicy.com/2020/11/23/biden-blinken-transition-state-department/.

[19] Daniel Larison (2020), “Tony Blinken: the good, the bad, and potentially ugly”, Responsible Statecraft, 23.11.2020, Erişim Tarihi: 26.11.2020, Erişim Adresi: https://responsiblestatecraft.org/2020/11/23/tony-blinken-the-good-the-bad-and-potentially-ugly/.

[20] Zeng Ziyi (2020), “Who’s Antony Blinken, Biden’s pick for U.S. Secretary of State?”, CGTN, 25.11.2020, Erişim Tarihi: 26.11.2020, Erişim Adresi: https://news.cgtn.com/news/2020-11-25/Who-s-Antony-Blinken-Biden-s-pick-for-U-S-Secretary-of-State–VHvR4afMR2/index.html.

[21] Conor Finnegan (2020), “Who is Tony Blinken? Biden taps close confidante, longtime aide for secretary of state”, ABC News, 24.11.2020, Erişim Tarihi: 26.11.2020, Erişim Adresi: https://abcnews.go.com/Politics/tony-blinken-biden-taps-close-confidante-longtime-aide/story?id=74363232.

[22] American Jewish Committee (2020), “AJC Welcomes Nomination of Antony Blinken as Incoming U.S. Secretary of State”, PR Newswire, 23.11.2020, Erişim Tarihi: 26.11.2020, Erişim Adresi: https://www.prnewswire.com/news-releases/ajc-welcomes-nomination-of-antony-blinken-as-incoming-us-secretary-of-state-301179155.html.

[23] Julian Borger (2020), “Antony Blinken: Biden’s secretary of state nominee is sharp break with Trump era”, The Guardian, 23.11.2020, Erişim Tarihi: 26.11.2020, Erişim Adresi: https://www.theguardian.com/us-news/2020/nov/23/antony-blinken-joe-biden-secretary-of-state-appointee-is-sharp-break-with-trump-era.

[24] Jacob Knutson (2020), “Antony Blinken: Biden administration would “actually show up again” on diplomacy”, AXIOS, Erişim Tarihi: 26.11.2020, Erişim Adresi: https://www.axios.com/blinken-biden-foreign-policy-45347d7b-fe83-4d98-bcab-9daf39dcc95d.html.

[25] Kurdistan24 (2020), “Antony Blinken’den ilk mesaj”, 24.11.2020, Erişim Tarihi: 26.11.2020, Erişim Adresi: https://www.kurdistan24.net/tr/news/051a9d5a-a19b-4618-b5dc-bdab7ce2e6eb.

[26] Bakınız; https://twitter.com/ablinken.

[27] Bakınız; https://twitter.com/ABlinken/status/1330955503241990144.

[28] Allison Kaplan Sommer (2020), “‘He’s Not Kushner’: Israelis Who’ve Worked With Blinken Welcome His Pick as Secretary of State”, Haaretz, 24.11.2020, Erişim Tarihi: 26.11.2020, Erişim Adresi: https://www.haaretz.com/us-news/.premium.HIGHLIGHT-kushner-israel-tony-j-blinken-biden-secretary-of-state-1.9325077.

[29] Sputnik Türkiye (2020), “Biden’ın Dışişleri Bakanı tercihi, ‘Esad gitsin, DSG güçlensin, Kıbrıs’ta federasyon, Rusya-Çin’e set’ kampından Blinken”, 23.11.2020, Erişim Tarihi: 26.11.2020, Erişim Adresi: https://tr.sputniknews.com/abd/202011231043274888-bidenin-disisleri-bakani-tercihi-esad-gitsin-dsg-guclensin-kibrista-federasyon-rusya-cine-set/.

[30] Antony J. Blinken (2017), “To Defeat ISIS, Arm the Syrian Kurds”, The New York Times, 31.01.2017, Erişim Tarihi: 26.11.2020, Erişim Adresi: https://www.nytimes.com/2017/01/31/opinion/to-defeat-isis-arm-the-syrian-kurds.html.

[31] Bakınız; https://twitter.com/ABlinken/status/1321174228192952320.

[32] Haberler.com (2020), “Son Dakika! ABD’nin seçilmiş başkanı Joe Biden, Antony Blinken’i Dışişleri Bakanlığı’na atadı”, 23.11.2020, Erişim Tarihi: 26.11.2020, Erişim Adresi: https://www.haberler.com/son-dakika-joe-biden-antony-blinken-i-disisleri-13754333-haberi/.

[33] TBMM Meclis Haber (2016), “ABD DIŞİŞLERİ BAKAN YARDIMCISI BLINKEN TBMM’DE…”, 27.09.2016, Erişim Tarihi: 26.11.2020, Erişim Adresi: https://meclishaber.tbmm.gov.tr/develop/owa/haber_portal.aciklama?p1=138239.

[34] U.S. Embassy & Consulates in Turkey (2016), “Deputy Secretary Antony Blinken’s Interview with NTV’s Ahmet Yeşiltepe”, 27.09.2016, Erişim Tarihi: 26.11.2020, Erişim Adresi: https://tr.usembassy.gov/deputy-secretary-antony-blinkens-interview-ntvs-ahmet-yesiltepe/.

[35] Walter Russell Mead (2020), “Transcript: Dialogues on American Foreign Policy and World Affairs: A Conversation with Former Deputy Secretary of State Antony Blinken”, Hudson Institute, 09.07.2020, Erişim Tarihi: 26.11.2020, Erişim Adresi: https://www.hudson.org/research/16210-transcript-dialogues-on-american-foreign-policy-and-world-affairs-a-conversation-with-former-deputy-secretary-of-state-antony-blinken.

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.