ÇİN-ABD İLİŞKİLERİNE DAİR ÇARPICI ANKET: KATILIMCILAR NASIL BİR İLİŞKİ İSTİYOR?

upa-admin 15 Kasım 2023 547 Okunma 0
ÇİN-ABD İLİŞKİLERİNE DAİR ÇARPICI ANKET: KATILIMCILAR NASIL BİR İLİŞKİ İSTİYOR?

CGTN tarafından internet üzerinden gerçekleştirilen küresel bir ankete katılanların yüzde 86’sı, Çin-ABD ilişkilerinin sağlıklı ve istikrarlı gelişimini sürdürmenin anahtarının, iki ülke liderlerinin, Kasım 2022’de Bali’ de yaptıkları toplantıda, kendi taraflarında vardığı fikir birliğini uygulamaya yönelik, pratik önlemler almak olduğuna inanıyor.

Dört ay önce yapılan bir anketle karşılaştırıldığında, bu görüşte olanların oranı yüzde 4,1 arttı. Ankete katılanların yüzde 91’i, Çin-ABD ilişkilerinin sağlıklı gelişiminin karşılıklı saygı ve eşit muameleye dayanması gerektiğine inanıyor. Bu görüşü paylaşan katılımcıların oranı ise dört ay öncesine göre yüzde 2,1 oranında arttı.  

Bu arada, ankete katılanların yüzde 92’si Çin-ABD ilişkilerinin, sıfır toplamlı bir oyun olmadığına ve diğer tarafı herhangi bir şeye dönüştürme veya kontrol altına almaya yönelik bir girişimin olmadığına inanıyor. Aynı görüşte olanların oranı da, son dört ayda yüzde 8,3 arttı. 

Ankete katılanların yüzde 83,2’sine göre Çin ve ABD, birbirlerinin stratejik niyetlerini objektif bir şekilde anlamalı, Çin-ABD ilişkilerindeki rekabet faktörlerini etkili bir şekilde ele almalı ve ortak noktaları keşfetmeli.

Aynı zamanda, ankete katılanların yüzde 77’si, iki ülkeyi tam iletişim halinde tutmaya, yanlış anlamaları ve hesaplamaları önlemeye, Çin-ABD ilişkilerinin mümkün olan en kısa sürede sağlıklı ve istikrarlı bir gelişim yoluna dönmeye çağırdı. Bir internet kullanıcısının dediği gibi, “İki büyük güç olan Çin ile ABD arasındaki açık diyalog, tüm insanlık için verimli sonuçlar getirecek. 

Ankete dünya çapından katılanların yaklaşık yüzde 73,5’i, küresel yönetişimi geliştirmek için Çin ve ABD’nin enerji, gıda güvenliği ve iklim değişikliği gibi alanlarda iş birliğini artırması gerektiğini söyledi. Ankete katılanların yüzde 65,8’i ise, Çin ve ABD’yi bölgesel çatışmaların çözümü ve küresel yönetişim zorluklarının üstesinden gelinmesi gibi alanlarda iş birliğini genişletmeye ve büyük güçlerin bilgeliğiyle dünya refahına katkıda bulunmaya çağırdı. 

Anket, CGTN’nin İngilizce, İspanyolca, Fransızca, Arapça ve Rusça platformlarında yayınlandı ve 24 saat içinde 10 binden fazla kişi oy kullandı. CGTN, bu yılın Şubat, Temmuz ve Kasım aylarında, Çin-ABD ilişkileriyle ilgili dünya çapından toplamda 70 binden fazla kullanıcının katılarak görüşlerini ifade ettiği küresel çevrim içi anketler yayınladı

Kaynak: https://news.cgtn.com/news/2023-11-13/CGTN-poll-Bali-consensus-is-key-to-China-U-S-relations–1oH27ke5RxS/index.html

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.