BIDEN-MACRON GÖRÜŞMESİ

upa-admin 31 Mayıs 2024 336 Okunma 0
BIDEN-MACRON GÖRÜŞMESİ

ABD Başkanı Joe Biden, 6 Haziran’da Normandiya’ya giderek İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazi işgali altındaki Fransa’ya çıkarma yapan ABD, Kanada ve Birleşik Krallık askerlerini anmak için bir konuşma yapacak. Biden ve eşi Jill Biden, Amerikalı gaziler ve aileleriyle buluşacak. Ertesi gün, özgürlük ve demokrasi üzerine bir konuşma yapmak için Pointe du Hoc’a gidecek, ardından 8 Haziran’da resmi devlet ziyareti için Paris’e geçecek. Bu, ABD Başkanı Joe Biden’ın Başkan olarak ilk Fransa ziyareti olarak tarihi bir önem taşıyor.

Bu ziyaret, aynı zamanda ABD ile Fransa arasındaki tarihsel ve stratejik bağları pekiştirme amacı taşıyor. Beyaz Saray Basın Sekreteri Karine Jean-Pierre, ziyaretin iki ülke arasındaki kalıcı ve kapsamlı ilişkiyi yansıtacağını belirtti. Biden ve Macron, görüşmelerinde, küresel zorlukları ve ikili meseleleri ele alacaklar. Ziyaret, Avrupa ve Ortadoğu’da süregelen iki savaşın gölgesinde gerçekleşiyor. Biden ve Macron, İsrail’in Refah’ta gerçekleştirdiği saldırılar ve Ukrayna’nın Batılı ortaklarının sağladığı silahlarla Rusya içindeki askeri hedeflere saldırma isteği konularında farklı görüşlere sahipler. Beyaz Saray, Ukrayna’nın Rusya’ya saldırılarını teşvik etmediğini belirtirken, Macron, Ukrayna’nın yalnızca Rusya’nın füze fırlattığı noktaları “nötralize etmesi” gerektiğini savunuyor. Macron, ayrıca İsrail’in Refah’taki sivil kayıplarına yönelik saldırılarından dolayı öfkesini dile getirdi ve uluslararası hukuka saygı gösterilmesi gerektiğini belirterek, ateşkes çağrısında bulundu. Biden ise, İsrail’in büyük bir kara harekâtına başlamadığı sürece saldırıların ardından herhangi bir politika değişikliği yapmayacağını açıkladı.

Bu ziyaret, Biden’ın 2022’de Macron ve eşi Brigitte’i ağırladığı ilk devlet ziyaretinin ardından ikinci önemli buluşma olacak. Fransa’nın son dönemde ABD’ye yönelik eleştirel tavrı da düşünüldüğünde, ziyaretin nasıl geçeceği uluslararası kamuoyu adına oldukça önemli anlamlar taşıyacaktır.

Kapak fotoğrafı: https://www.ekoturk.com/haber/macron-ile-biden-telefonda-cini-gorustu/

Sümer Esin ŞENYURT

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.