FRANSIZ CUMHURBAŞKANI NEDEN ÖZÜR DİLEDİ?

upa-admin 24 Aralık 2013 2.256 Okunma 0
FRANSIZ CUMHURBAŞKANI NEDEN ÖZÜR DİLEDİ?

2012 seçimlerinde Nicolas Sarkozy’yi yenilgiye uğratarak başa gelen François Hollande, yaptığı bir espri üzerine Cezayir Başkanı Abdelaziz Bouteflika’dan özür dilemek zorunda kaldı.

22 Aralık 2013 tarihli bildiriye göre Fransız Cumhurbaşkanı, Cezayir hakkında sarf ettiği sözlerden dolayı üzgün olduğunu ve Cezayir Başkanı Bouteflika’ya birebir özürlerini sunacağını belirtti.

Yapılan anketlere göre, Fransız tarihinde, popülaritesi en düşük başkan olan Hollande, 16 Aralık 2013 tarihinde Fransa Musevi Kurumları Temsil Heyeti’nin (Conseil représentatif des institutions juives de France) 70. yıldönümünde yaptığı konuşmada Cezayir’i küçük düşüren ifadeler kullandı. Cumhurbaşkanının “İçişleri Bakanı Manuel Valls, Cezayir’den sağ salim döndü, bu bile büyük bir başarı!” sözleri hem Fransız kamuoyunda hem de Cezayir’de sert tepkiler aldı.

Ana muhalefet partisi UMP başkanı Jean-François Copé, Hollande’ın sözlerini twitter üzerinden eleştirdi: “Cumhurbaşkanı’nın son gafından ötürü büyük üzüntü duyuyorum. Fransa-Cezayir ilişkileri gibi önemli bir konuda böylesi bir üslup kullanmak, cumhurbaşkanlığı görevinin gerekliliklerine uymamaktadır.”

Cezayir medyası, Hollande’ın sözlerine sert yanıtlar verirken Cezayir Dışişleri Bakanı, Fransız Cumhurbaşkanı’nın özürlerini kabul ettiklerini bildirdi. El-Khabar, Echorouk ve Ennahar gibi ülkenin önde gelen gazeteleri “Hollande, Yahudilerin önünde Cezayir’le dalga geçiyor” başlığı attı.

2012 yılında, bağımsızlığının 50. yıldönümünü kutlayan Cezayir, çok uzun yıllar Fransa’nın sömürgesi olmuş, 1954 yılında, 8 yıl sürecek kanlı bir bağımsızlık savaşı sonrasında Fransa’nın kolonisi olmaktan kurtulmuştur.  Cezayir Başkanı Bouteflika, en son 2012 yılında, bağımsızlık savaşı esnasında Fransızların hem katliam hem de soykırım yaptıklarını ve bunu kabul etmelerini talep etmişti. Cezayir’de kullanılan okul kitaplarında Fransa’nın sömürgecilik faaliyetleri 1979 yılından beri katliam ve “soykırım” olarak nitelendirilmektedir.

François Hollande’ın konuşmasına aşağıdaki siteden ulaşabilirsiniz:

http://www.dailymotion.com/video/x18r5eh_boutade-de-hollande-sur-l-algerie_news#from=embediframe

Gizem ARAZ

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.