ABD’DE TARIM DIŞI İSTİHDAM, 2012 ARALIK AYINDAN SONRA EN YÜKSEK SEVİYEDE

upa-admin 08 Aralık 2014 1.938 Okunma 0
ABD’DE TARIM DIŞI İSTİHDAM, 2012 ARALIK AYINDAN SONRA EN YÜKSEK SEVİYEDE

ABD’de geçtiğimiz gün duyurulan tarım dışı istihdam değişimi, 321.000 olarak açıklanarak, 2012 yılı sonlarından bu yana en yüksek veri olarak kayda geçti. İşsizliğin ise % 5,8 düzeyinde sabit kaldığı dikkat çekerken, bir süredir tartışılan saatlik ücretlerde aylık bazda beklentinin üzerinde % 0,4’lük artışı dikkat çekiyor. İşgücüne katılım oranında bir değişiklik görülmezken, istihdam değişiminde açıklanan beklenmedik artış, FED’in istihdam piyasasına olan güvenini biraz daha artıracaktır.

Saatlik Ücretlerdeki Güçlü Görünüm Enflasyona Pozitif Yansıyacak

Ekim ayı sonunda yapılan FOMC toplantı tutanaklarında, FED’in enflasyona yönelik endişeleri ağır basmaktaydı. İstihdam verilerinin, enflasyona yönelik endişeleri de bir noktada etkileyebileceğini söyleyebiliriz. Yaptığımız çalışmalarda, hane halkı tüketiminin, son iki aydaki saatlik ücretlerdeki değişimden güçlü bir biçimde etkilendiği gözlemlenmiştir. Saatlik ücretlerdeki artışların, önümüzdeki dönemde düzenli olarak güçlü gelmesi, hane halkının tüketimini artıracak ve FED’in hedeflediği % 2’lik enflasyona daha hızlı ulaşabilmesini sağlayabilecektir.

İstihdam Piyasasındaki Güçlü Duruş FED’in Şahin Söylemlerini Sertleştirebilir

FED tarafına bakılacak olursa, gelen son verilerin istihdam piyasasına olan bakışın güçlenmesini sağlayacağı söylenebilir. Ücretlerdeki artışın yıllık bazda % 2,1 olarak beklenti düzeyinde açıklanması ise, FED’in şahin tarafının söylemlerini sertleştirmesine ve erken faiz artırımı çağrılarının artmasına neden olabilir.

Enerji Fiyatları Kısa Vadeli Enflasyon Riski Oluştursa da, Orta Vadede Büyüme ve Enflasyonu Destekleyecek

New York FED Başkanı William Dudley, Aralık ayı başında yaptığı konuşmada, petrol fiyatlarındaki sert düşüşün, tüketim harcamalarındaki artışla birlikte toparlanmayı artıracağını belirtti. Bireylerin reel gelirlerindeki artış, eğer ki tasarruf yerine bireylerin tüketimini artırabilirse, ABD’deki toparlanmanın daha hızlı devam etmesi muhtemel. Ayrıca enerji maliyetlerinin düşmesi, özellikle imalat sektöründeki toparlanmanın sürdürülebilirliğini sağlarsa, ABD ekonomisi FED’in hedeflerine beklentilerden önce ulaşabilir.

abd tarım dışı istihdam

 Vahap TAŞTAN

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.