UPA YAZARI ÇİĞDEM YORGANCIOĞLU, 13. BOĞAZİÇİ ZİRVESİ’NDE DİPLOMATİK, AKADEMİK VE SANAT ÇEVRELERİYLE TEMASLARDA BULUNDU

upa-admin 15 Kasım 2022 1.041 Okunma 0
UPA YAZARI ÇİĞDEM YORGANCIOĞLU, 13. BOĞAZİÇİ ZİRVESİ’NDE DİPLOMATİK, AKADEMİK VE SANAT ÇEVRELERİYLE TEMASLARDA BULUNDU

Kanaat önderleri, liderler ve sanatçılar, 13. Boğaziçi Zirvesi’nde Conrad Bosphorus Hotel’de  buluştular

Kapsayıcı ve sürdürülebilir kalkınmanın “Küresel Değişimin İtici Güçleri” ile uyumlu, istikrarlı ve verimli şekilde hayata aktarmanın her geçen gün daha da önemli hale geldiği zamanları yaşamaktayız. Bu bağlamda, Uluslararası İş Birliği Platformu (UİP) tarafından iş dünyası, siyaset ve kültür alanlarındaki kanaat önderlerinin küresel sınamaları değerlendirmelerini kolaylaştıran açık bir diyalogunun zemini olmayı amaçlarken, kamu ve özel kuruluşlar, iş dünyası ve toplumun farklı  kesimlerinin üzerinde pozitif bir etki oluşturmak maksadıyla Boğaziçi Zirvesi adı ile ete kemiğe bürünmüş bir platform İstanbul’u bir kez daha kültür sanat ekonomi, diplomasi ve akademik anlamında ülkenin gündeminde ön sıraya gelen bir şehir haline getirdi. Yurtiçi ve yurtdışından liderleri, karar vericileri, akademisyenleri ve her meslekten bireyleri bir araya getirerek, olası iş birliğinin önünü açma imkânları yaratırken, aynı zamanda motive etmeyi de gaye edinen içinde bulunduğumuz 2022 senesi 13.üncüsü düzenlenen  10-11 Kasım tarihlerindeki 13. Boğaziçi Zirvesi “Büyük Dönüşüm: Küresel Değişimin İtici Güçleri” mottosuyla 47 ülkeden katılımla İstanbul Conrad Hotel ev sahipliğinde 47 ülkeden katılımla  gerçekleşti.

Duayen sanatçı Tamer Levent ile Çiğdem Yorgancıoğlu

13. Boğaziçi Zirvesi: Büyük Dönüşüm: Küresel Değişimin İtici Güçleri

Siyaset ve diplomaside kanaat önderleri ve sanatçıları Afrika’da Sürdürülebilir Yatırım Fırsatları (UNDP), Metaverse, Gelecek On Yılda Enerji, NATO’da Önemli Müttefik: Türkiye, Körfez İşbirliği Konseyi – Türkiye İlişkileri , Büyük Dönüşümde Dünyadan Örneklerle Gençlik ve Liderlik, Uluslararası Ticaret Yolları (Kara, Hava ve Deniz), Yaşam Biçimi Olarak Sanata Evet gibi pek çok konuyla öne çıkan Zirve’de, ekonomi, siyaset ve diplomasiden kültür-sanata, savunma, istihbarat ve teknolojiden dijitalleşmeye, enerjiden tarım ve gıda güvenliğine, dijital paradan Covid-19 pandemisi sonrasına kadar değişen dünyanın yeni vizyonu ortaya konurken  farklı  çözüm önerilerinde bulunuldu. Söz konusu zirvenin bir önceki yıl teması da “Daha İyi Bir Dünya İçin Çalışmak” idi.

Öncesinde dünyanın dört köşesinden Cumhurbaşkanı, Başbakan, Bakan, diplomat, üst düzey kanaat önderleri, bilim insanları ve sanatçıları ağırlayan UNDP, Cevahir, al Maskari, CI Group, Canik, THY ve Enerji SA gibi pek çok sponsor ve katkı sunanın bulunduğu, bu sene aralarında eski NATO Genel Sekreteri Lord George Robertson  ve eski İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström’ün bulunduğu zirve İstanbul’un hafta sonu vizyoner etkinliklerinin başına yerleşti. Etkinliğe katılanlar arasında Mısır eski Dışişleri Bakanı ve Cumhurbaşkanı adayı Amr Musa, Ürdün’den Prens Hasan, Nijerya  Maliye Bakanı, Tanzanya Turizm ve Ekonomi Bakanı, Körfez devleti 7 ülkenin Genel Sekreteri, Birleşik Arap Emirlikleri’nden 7’yi aşkın delegenin yanı sıra 100’ün üzerinde heyet, İngiltere’den ve Amerika’dan akademisyenler ve ayrıca Fransa’dan, Almanya’dan ve İngiltere’den yoğun katılımcılar vardı. Finlandiya, Pakistan ve Bangladeş gibi pek çok ülkenin diplomatları, Pakistan Büyükelçi yardımcısı Müsteşar Abbas Sarwar Qureshi, Türkiye Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakçı, akademisyen, bilim insanı   kanaat önderi Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın ve KKTC Dış İşleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu yine zirvenin öne çıkan isimleri arasında idi. Hızla değişen dünyamızın arkasındaki itici güçlerin her biri farklı bakış açılarıyla masaya yatırıldı, konuşuldu ve tartışıldı.

UİP Onur Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, “Şu anda dünyada öncesinde eşi  benzeri görülmemiş bir enerji krizi ve enflasyon yaşanmakta, belli bölgelerde de gıda yetersizliği söz konusu. Bu sorunlar gelecekte de bizimle beraber olacak ve  muazzam dönüşüm meseleleri çözmemizde acaba yeterli olacak mı sorusuna dair  şuna inanıyorum ki  insan ırkı değişim dönüşüme ayak uydurmaya yönelecek. Bu noktada bu büyük dönüşümü kavrama kabiliyetine sahibiz. Küresel değişim güçlerine hakim olma gücümüz de mevcut, insan tarihinde hep böyle olmuştur. Karşılaştığımız sorunların çözümü entelektüel katkılarımıza bağlı.” şeklinde konuşurken, Dünya Ticaret Örgütü istişare kurulunda olduğunu ve imzalanan tüm sözleşmelerin ihlale uğradığını söyleyen UİP Onursal Başkanı Dr. Talal Abu-Ghazaleh ise, iki süper güç arasındaki güç mücadelesine ve bu pastadan Çin’in büyük pay kapmaya çalıştığına dikkat çektiği konuşmasında iklim değişikliği ile 1980’lerden beri uğraşıldığının altını çizerek büyük tehdit olarak nitelendirdiği iklim değişikliği sorununu 2050’ye kadar çözemezsek insanlığın sonu gelecek şeklinde ifadelere yer verdi. Zirvenin baş mimarı UIP Başkanı Cengiz Özgencil ise şunları söyledi: “Kurulduğumuz günden bu yana, tüm amacımız bağımsız bir fikir kuruluşu olarak ülkemizin, coğrafyamızın ve dünyanın refah ve barışı adına diyalog ortamları yaratmak oldu. 13 yıldır 90 ülkeden sayısız fikir insanının farklı konulara dair görüşlerini Boğaziçi Zirvesi çatısı altında paylaşmalarına ve iş birliği kurmalarına vesile olmanın yanında, fikirler üzerine kurulan dostlukların ne kadar değerli olduğunu bu yıl belki de tüm zamanlardan daha iyi anladık.”​

Türkiye’nin duayen sanatçısı Prof. Dr. Zeliha Berksoy ile Çiğdem Yorgancıoğlu

Zirvenin katılımcılarından biri de ülkemizin sevilen kıymetli duayen Türk opera sanatçısı, tiyatrocu ve ressam Semiha Berksoy’un kızı idi.  Nazım Hikmet’in “Türk kadınının sesinin pırlantası” ifadesini kullandığı, ilk Türk kadın opera sanatçısı olan Semiha Berksoy’un kızı Zeliha Berksoy da sanat alanında ebeveylerinin gölgesinde kalmayan Türkiye’nin önemli ve kıymetli  bir değeri. Ailesi sayesinde çocuk yaşlarda sahneyle tanışmış ve kendisi de Türkiye’nin duayen sanatçısı Türk tiyatro ve sinema oyuncusu, 1978’de İstanbul Devlet Konservatuvarı’nın (günümüzdeki Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı) Tiyatro bölümünün kurulmasında görev almış olan 1990’da Bakırköy Belediye Tiyatrosu’nu kurucusu Prof. Dr. Zeliha Berksoy, Tamer Levent’in moderatörlüğünde gerçekleşen oturum sırasında ve sonrasında Çiğdem Yorgancıoğlu ile bir araya geldi ve gelecekte sanatı konuşacakları mecralar üzerine de kısa bir  istişarede bulundu.

Türkiye’nin kanaat önderlerinden Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın ve Çiğdem Yorgancıoğlu 

Türkiye’nin önemli akademisyen ve kanaat önderlerinden olan Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın ise, Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu Üyesi, Savunma Sanayi Kurucu Müsteşarı, NATO Parlamenter Asamblesi Türk Parlamenter Heyeti Eski Başkanı Vahit Erdem’in moderatörlüğündeki oturuma katıldı ve sunumunu İngilizce olarak gerçekleştirdi. 

Margot Wallström

Eski NATO Genel Sekreteri Robertson ve eski İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström, dünyada liderlik ve yönetişim açığına dikkat çekerken, eski İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström, sözkonusu zirveye online olarak katılarak pandeminin milyonlarca cana mal olduğuna vurgu yaparken, iklim değişikliği ve demokrasi gibi meselelere değinip küresel çapta yönetişim açığına da dikkat çekti . Wallström, konuşmasında “Hibrit savaşlar ve nefret yaygınlık kazanıyor. Ulusalcı ve yabancı düşmanı güçler de güç kazanmakta. Bilimsel bulgular sorgulanıyor. Su ihtiyacı 8 kat artış kaydetti. Balıkların yüzde 90’ı sürdürülebilirlik sınırı üzerinde avlanmakta. Canlı türlerinin yüzde 25’i yok olma tehdidiyle karşı karşıya. Dünyanın üçte biri yok olmak üzere. Güvenlik ufkumuz da giderek daralıyor, kararıyor. 10 yılda silahlı çatışmalarda ölenlerin sayısı 2 misline çıkarken, cebren yerlerinden yurtlarından  edilen insanların sayısı da hayli fazla seviyelere ulaştı. Hükümetler fosil yakıtlara yılda 500 milyar dolar destek sağlamakta. Zengin ülkeler 2010’da iklim finansına 100 milyar dolar aktaracaklarını belirttiler. En savunmasız ülkeler bunun kişi başına sadece 80’de 1’ini alabildi. Çevresel kriz ve karanlıklaşan güvenlik ufku acil ve kararlı eylem gerektiriyor. Toplumların hazırlıklı ve esnek olması lazım. Bağlantı kurulması lazım. Bu sorunlar ortak çözüm ve işbirliği gerektirmektedir. Liderlik iflasa sürükleniyor.” ifadelerine de yer verdi.

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.