FRANSA’DA UMP YENİ LİDERİNİ SEÇİYOR

upa-admin 19 Kasım 2012 2.623 Okunma 0
FRANSA’DA UMP YENİ LİDERİNİ SEÇİYOR

Fransa’da önceki gün Fransız Meclisi’ndeki 577 koltuktan 194’üne, Fransız Senato’sunda 348 koltuktan 132’sine sahip olan ana muhalefet partisi konumundaki Union Pour Un Mouvement Populaire (Halk Hareketi Birliği) partisinin, Nicolas Sarkozy’nin aktif siyasete ara vermesinin ardından bir sonraki Genel Başkanı’nı belirleyecek olan seçimler yapıldı. Seçimlerde iki önemli siyasetçi François Fillon ve Jean-François Copé yarıştılar ve ancak sabah itibariyle henüz kimin seçimi kazandığı belirlenemedi. Şimdi Sarkozy siyasete dönmezse UMP’nin sonraki seçimlerde muhtemelen Cumhurbaşkanı adayı da olacak iki siyasetçiyi yani Copé ve rakibi Fillon’u biraz daha yakından tanıyalım.

1964 doğumlu olan Jean-François Copé, Cezayir kökenli bir anne ile Romen Yahudisi bir babanın üç çocuğunun ilki olarak dünyaya gelmiştir. Paris Siyasal Bilgiler Enstitüsü ve ardından Kamu Yönetimi Yüksekokulu’nu bitiren Copé, 1993-1995 yılları arasında Senato ile ilişkilerden sorumlu Bakan Roger Romani’nin müsteşarlığını yapar. 1995 Fransa Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Jacques Chirac’ı destekleyen Copé, 1995-1997 yıllarında Guy Drut’nün Bakan olması ile beraber onun yerine 1997 yılına kadar “suppléant (yedek üye)” olarak milletvekilliği görevini sürdürür. Aynı zamanda 1995-2002 yılları arasında Meaux Belediye Başkanı olarak görev yapmıştır. 1998-2001 yılları arasında Jacques Chirac’ın Cumhuriyet İçin Birlik Partisi yani RPR’de önce Ekonomiden sonra Formasyondan Sorumlu Ulusal Sekreterlik görevini yürütür. 2001-2002 yıllarında RPR Genel Sekreter Yardımcısı olur. 2002-2007 yıllarında Jean-Pierre Raffarin ve Dominique de Villepin hükümetlerinde Bakanlık ve Hükümet Sözcülüğü yapar. 2007-2010 arasında UMP Meclis Grubu Başkanlığı yapar ve 2010 yılı itibariyle Halk Hareketi Birliği Genel Sekreterliği görevini yürütmektedir. Seçim kampanyası döneminde Fillon’a göre daha sağcı bir görüntü çizen Copé, ekonomide liberal, siyasette ise milliyetçi-muhafazakâr bir profil sergilemektedir. Özellikle göçmenlerin durumu, Arap ve Afrika kökenli Fransızlar ve İslam’ın toplumsal yaşamdaki yeri konularında Copé’nin Marine Le Pen’e kayan aşırı sağ oylara oynadığı görülmektedir. Jean-François Cope’un bir süre önce, “çikolatalı kruvasanları Müslüman bir çete tarafından elinden alınan küçük bir çocuk tanıdığı”nı söyleyerek Fransa’daki Müslüman kimliğine yönelik yaptığı açıklamalar tepki çekmiştir. Ancak gençliği ve dinamizmi Copé’nin Fillon’la kıyaslandığında öne çıkan artılarıdır.

François Fillon ise 1954 Le Mans doğumlu deneyimli bir liberal siyasetçidir. 1993-1995 yılları arasında Yükseköğretim ve Araştırma Bakanlığı, 1995 yılında kısa bir süreliğine Bilgi ve Teknoloji Bakanlığı, 1995-1997 yıllarında Posta ve Telekomünikasyon Yardımcı Bakanlığı, 2002-2004 yıllarında Çalışma, Dayanışma ve Sosyal İşler Bakanlığı ve 2004-2005 yıllarında Milli Eğitim, Yükseköğretim ve Araştırma Bakanlığı görevlerinde bulunmuş çok deneyimli bir siyasetçi olan Fillon, 17 Mayıs 2007 tarihinde, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy tarafından Fransa Başbakanlığına getirilmiştir. Fillon bu süreçte üç hükümet kurmuştur. İlk hükümeti 17 Mayıs-18 Haziran 2007, ikinci hükümeti 19 Haziran 2007-13 Kasım 2010 tarihlerinde yönetmiş ve üçüncü hükümeti kurmak amacıyla 14 Kasım 2010’da tekrar Başbakanlığa getirilmiştir. Fillon üçüncü hükümeti döneminde Başbakanlık yanında Çevre Bakanlığı görevini de üstlenmiştir. Sosyalist Parti (PS) adayı François Hollande’ın Cumhurbaşkanı seçilmesi üzerine 10 Mayıs 2012 tarihinde üçüncü Fillon hükümeti istifa etmiş ve Fillon UMP Genel Başkanlığı’na hazırlanmaya başlamıştır. Fillon Galli olan eşi nedeniyle Anglophile (İngiliz yanlısı) olarak bilinen bir siyasetçidir ve Copé’ye göre siyasal alanda çok daha liberal bir görüntü çizmektedir. Ancak bu İngiliz sempatisi ve Copé’ye göre çok daha uzun süre aktif siyasette yer alması nedeniyle yıpranmış olması UMP üyeleri nezdinde Fillon’un dezavantajlarıdır.

300.000 UMP üyesinin önemli bir bölümünün katıldığı başa baş geçen seçimlerin ardından gece 12 civarında her iki taraf da zafer ilan ederken, hile söylentileri nedeniyle seçimler gölgelendi. Yine de geceyarısına doğru zaferini ilan eden Copé rakibi Fillon’a seçim sonrası birlikte çalışmayı teklif ederek parti içi birliği sağlamaya yönelik bir adım attı. Bu adıma rağmen UMP içerisindeki rekabet önümüzdeki günlerde partiden kopuşları gündeme getirebilir. Bir diğer ihtimal de seçmen nezdinde hala oldukça popüler olan Nicolas Sarkozy’nin siyasete geri dönmesidir. Partinin ortadan ikiye yarıldığı gibi bir görüntü çizmesi nedeniyle Sarkozy’nin birleştirici liderliği önümüzdeki günlerde kolaylıkla gündeme gelebilir. UMP Genel Başkanı’nın kim olacağı bugün belli olacaktır. Ancak partinin yaşadığı bu sıkıntı en çok iktidara geldikten sonra 6 ay içerisinde ciddi oy kaybına uğrayan Cumhurbaşkanı François Hollande ve partisi PS’ye yaramaktadır.

Dr. Ozan ÖRMECİ

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.