OBAMA: “ABD-İSRAİL İTTİFAKI SONSUZ”

upa-admin 21 Mart 2013 2.202 Okunma 0
OBAMA: “ABD-İSRAİL İTTİFAKI SONSUZ”

Obama, Başkan olarak ilk kez gittiği İsrail’e “ABD en büyük müttefikiniz olmaktan gururlu. İttifakımız ölümsüz ve sarsılmaz” mesajı verdi. ABD Başkanı Barack Obama Filistin ve Ürdün’ü de kapsayan Ortadoğu turuna İsrail’le başladı. Son dönemde Obama ve İsrail liderleri arasında soğuk rüzgârlar esmiş olsa da, geziye ‘ABD-İsrail ittifakının sarsılmazlığı’ mesajı damga vurdu. İkinci başkanlık döneminin ilk dış ziyaretini en son 2008’de Senatör iken gittiği İsrail’e düzenlemeyi seçen Obama için Tel Aviv’deki Ben Gurion Havaalanı’nda tören düzenlendi. Obama’yı, Cumhurbaşkanı Şimon Peres ve Başbakan Benyamin Netanyahu ile siyasi ve askeri yetkililerle dini liderlerin aralarında olduğu 1000 kişilik kalabalık bir grup karşıladı.

‘Kongre’den uzaklaşmak iyi’
Air Force One uçağından el sallayarak inip İbranice Şalom (Merhaba) ve “Burada olmak çok güzel” diyen Obama’nın, Peres ve Netanyahu ile samimi kucaklaşması dikkat çekti. Bu arada mikrofon kazası yaşayan Obama’nın “Kongre’den uzaklaştığım için memnunum” dediği duyuldu. Ordu bandosunun iki ülke marşlarını çalmasının ardından Obama, 22’şer kara, deniz, hava subayı ile 22 kadın polisten oluşan tören kıtasını selamlarken, karşılamaya gelenlerle sohbet etti. Törende Peres, ABD’nin daima İsrail’in yanında olduğunu vurgulayıp Obama’ya “Ülkemizin hangi köşesine giderseniz gidin samimi karşılanacaksınız” diye seslendi. Peres İsrail’e yakın olmamakla eleştirilen Obama’ya ‘sahip çıkıp’ “Dostluğunuzun olmadığı bir dünya, İsrail’e saldırganlığa davetiye çıkarırdı. Barışta da savaşta da İsrail’e sarsılmaz bir desteğiniz var” dedi.

Obama ise ABD-İsrail ilişkisini ‘ebedi ittifak’ olarak tanımlarken, ‘ülkesinin İsrail’in en büyük müttefiki olmaktan gurur duyduğunu’ vurguladı. Ziyaretin, Yahudi yerleşimleri nedeniyle 2 yıl önce duran Filistin barış görüşmelerinin yeniden başlamasını sağlaması beklenmese de, Obama bu konuya da atıf yaptı; “Bu ziyareti İsrail ve ABD arasındaki sarsılmaz bağın daha güçlendirilmesi ve ABD’nin İsrail’in güvenliğine bağlılığını yinelemek için bir fırsat olarak görüyorum. Ayrıca ziyaret, İsrail halkı ve komşu ülkelerin de bu bağı görebilmesi için iyi bir fırsat. Zorlukların farkındayız ama komşularıyla barış içinde yaşayan bir İsrail’e dair vizyonumuzu asla yitirmeyeceğiz. Ziyaretimin başında şunu açıkça ifade etmek istiyorum. ABD, İsrail devletinin yanında duruyor. Zira çünkü temel ulusal güvenlik çıkarlarımız bunu gerektiriyor. Bu iki ülkeyi de mutlu ve müreffeh kılıyor, dünyayı da daha iyi bir yer haline getiriyor. Yan yana duruyoruz çünkü Kutsal Topraklara barış gelmeli. Yan yana duruyoruz çünkü ortak bir hikâyeyi paylaşıyoruz. Bu da kendi topraklarımızda özgür yaşamayı, özgürlüğünü korumak için bedel ödeyen kahramanlar olmayı ve göçmenler sayesinde sürekli yenilenen toplumlarımızı ifade ediyor. İttifakımızın ebedi ve ölümsüz olduğuna güvenim tam”.

Bibi’den bol bol teşekkür aldı
Netanyahu ise ‘bu tarihi zamanlarda’ İsrail’in yanında olduğu için Obama’ya teşekkür etti. Netanyahu “Yahudi halkının anavatanında Yahudi devleti kurma hakkı ile İsrail’in her türlü tehdide karşı kendini savunma hakkını açıkça savunup BM’de cesurca dile getirdiğiniz için teşekkür ederim. İsrail halkı, ziyaretinizden onurlu. Dostluğunuza büyük önem veriyoruz” ifadelerini kullandı. İki ülke ittifakının Obama döneminde güçlendiğini vurgulayan Netanyahu, Filistin müzakerelerine de atıf yapıp şu mesajı verdi: “İstikrarın olmayıp belirsizliklerin yaşandığı bir Ortadoğu’da, ABD-İsrail ittifakına ihtiyaç her zamankinden büyük. Bu ittifak, İsrail’in komşularıyla istikrarlı bir barışa ulaşma amacı için de önemli. Filistinli komşularımızla barış istiyoruz.” Netanyahu konuşmasını “Başkan Obama, evinize hoş geldiniz” diye bitirdi. Obama’ya havaalanında, ABD’nin 900 milyon dolarlık hibesi ile kurulan Demir Kubbe füze sisteminin bir parçası da tanıtıldı. Obama bugün Batı Şeria’da Filistin lideri Mahmud Abbas’la görüşecek.

Obama’ya çip, Bo’ya oyuncak

First Lady Michelle, İsrail’e gitmedi zira kızlarının okul dönemine denk gelen yurtdışı ziyaretlerine katılmıyor. İsrail ziyaret için özel resmi logo hazırladı. İsrail ve ABD bayraklarının birleşiminden oluşan logo, Netanyahu’nun Facebook sayfasında binlerce kişinin oyuyla seçildi. Logo, ziyaretin sloganı ‘Sarsılmaz İttifak’ temasından esinle oluşturuldu.

ABD Büyükelçiliği Facebook’ta ‘ziyaretle ilgili en çarpıcı sloganı bulma’ yarışması açtı. 1371 kişinin katıldığı yarışmada ‘en iyi ilk 20 kişi’, Obama’nın bugün Kudüs’te yapacağı konuşmayı izlemek için bilet kazandı. Netanyahu Obama’ya 0,04 mm’lik, içine İsrail ve ABD bağımsızlık bildirgelerinin yan yana yerleştirildiği, 2 bin yıllık bir Kudüs taşının üzerine oturtulmuş altın kaplama ‘nano-çip’ hediye etti. Hayfa’daki nanoteknoloji enstitüsü uzmanlarının hazırladığı hediyenin, ‘iki ülkenin güçlü bağlarını, İsrail halkının binlerce yıllık geçmişini ve İsrail’in günümüzde Ar-Ge’deki liderliğini’ simgelediği ifade edildi.

İsrail First Lady’si Sarah Netanyahu, Hamursuz Bayramı’nda Beyaz Saray’daki yemekte kullanılması için Michelle Obama’ya ‘seder tabağı’ gönderecek. Obama çiftinin kızları Sasha ve Malia’ya da ucunda gümüşten ‘Davud’un arpı’ simgesi olan kolye yollanacak. İsrailliler ‘First Köpek’ Bo’yu da unutmayıp çiğneme oyuncağı olarak ‘plastik hamburger’ gönderiyor. Tüm hediyeler Netanyahu’nun Facebook sayfasında halkın önerilerinden seçildi. Obama’ya Filistinlilerin Gazze’den attığı ‘roket parçalarından bir demet’ verilmesini önerenler oldu.

15 bin polis, bir ‘canavar’

Gizli Servis’in yanı sıra 5 bini polis 15 bin görevli güvenliği sağlıyor. Her gün yüzlerce devriye aracının yanı sıra 50 scooter, 25 ATV (arazi aracı) ve 100 otobüs kullanılırken, 35 atlı polis de sokaklarda olacak. Başta Obama’nın kalacağı otelin caddesi olmak üzere Kudüs’te çok sayıda cadde 3 gün trafiğe kapatıldı. Park halindeki araçların uyarı yapılmadan çekileceği duyurulurken, yol kenarlarına da 2 bin çit yerleştirildi. Obama’yı Kudüs’e götürmek için ABD’den helikopter getirildi. Bu helikopterin koruması da yine ABD’den getirilen 5 helikopterle sağlandı. Obama Kudüs’te ‘canavar’la gezdi. Koruma kapasitesinin yüksekliği nedeniyle ‘canavar’ ve ‘yürüyen kale’ diye anılan zırhlı araç, kimyasal ve biyolojik saldırıya karşı bile dayanıklı.

Ramallah’la Beytüllahim’de eylem yapan Filistinliler, Obama afişini arabayla ezip yaktı. Bazı eylemciler siyah hakları savunucusu Martin Luther King’e atfen ‘Bir hayalim var’ yazılı tişörtler giydi. Bir grup da yerleşimleri protesto için ‘Yunus’un torunları’ adıyla çadır kent kurdu. ‘Silahlarınızla öldürülüyoruz’ ve ‘Obama bize apartheid’i getirdi’ yazılı pankartlar açıldı. Kudüs’te ise İsrailliler ‘casusluktan’ 1987’den beri ABD’de hapis yatan Jonathan Pollard’ın serbest bırakılmasını istedi.

Kaynak: Radikal

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.