LAVROV: RUSYA TÜM ULUSLARARASI OYUNCULARI GEÇMİŞİN HATALARINI TEKRAR ETMEMEYE ÇAĞIRIYOR

upa-admin 26 Ağustos 2013 1.755 Okunma 0
LAVROV: RUSYA TÜM ULUSLARARASI OYUNCULARI GEÇMİŞİN HATALARINI TEKRAR ETMEMEYE ÇAĞIRIYOR

Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Amerikalı meslektaşı John Kerry’nin Suriye muhalefetinin yapıcı bir tutumla Cenevre-2 Konferansı’na katılımı konusunda gerekenin yapılacağı konusunda kendisine güvence verdiğini belirtti.

Suriye’deki durum hakkında düzenlenen acil basın toplantısında konuşan Bakan: ‘Dün yaptığımız telefon görüşmesinde John Kerry, Suriyeli muhaliflerin kabul edilemez bir takım talepler ileri sürmeden yapıcı bir tutumla Cenevre Konferansı’nda bulunmaları için gerekeni yapmayı taahhüt ederek şahsıma güvence vermiştir’ dedi.

Şu an Suriye etrafında oluşturulan kimyasal silah konulu siyasal histerinin toplanması planlanan uluslararası konferansa yönelik çalışmaları baltaladığını ve bu işte Suriyeli muhaliflerin ve savaş yanlısı çevrelerin parmağı olduğunu düşündüğünü ifade eden Bakan, Rusya’nın tüm uluslararası oyuncuları geçmişin hatalarını tekrar etmemeye çağırdığını söyledi. Herhangi bir ülkeye dışarıdan yapılacak tüm silahlı müdahalelerin güvenliği sağlamaktan ziyade bölgeye istikrarsızlık getireceğini belirten Lavrov: ‘Herkesi geçmişin hatalarını tekrar etmemeye, tıpkı Lough Erne’de gerçekleştirilen G8 zirvesinde varılan mutabakatta olduğu gibi dürüstçe ve birlikte çalışmaya çağırıyoruz’ dedi.

Şam’ın Doğu Guta bölgesinde 21 Ağustos tarihinde yaşananlarla ilgili olarak yöneltilen soruya verdiği yanıtta Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Dünya kamuoyunun BM’nin kimyasal silah uzmanları tarafından yürütülen soruşturmanın sonuçlarını beklemesi gerektiğini ifade ederek, ‘Şahsen hiçbir şeyi onaylayamam ya da teyit edemem. Fakat tam da kimyasal silah uzmanlarının çalışmalarını yürüttüğü bir dönemde, ülkedeki savaşta avantaj hükümet güçlerinden yana iken ve Cenevre-2 Konferansı’nın hazırlıklarının ele alınacağı bir Rusya-Amerika görüşmesine hazırlık esnasında ülkede kimyasal silah kullanmasının kesinlikle Suriye Hükümeti açısından ne politik ne de askeri bir yararı olmadığını düşünüyorum. Tam tersine, dışarıdan gelecek askeri bir müdahale ile rejimin devrilmesi için bu tarz bir provokasyon ancak açıklamış olduğum hususların cazip olmaması durumda organize edilebilir’ dedi.

Açıklamalarına devam eden Lavrov, ‘uzmanlardan oluşan ekibin objektif araştırmasının sonuçlarını beklemek durumundayız. Tabi denetçileri tıpkı bugün araçlarına ateş açılması gibi bir takım eylemlerle rahatsız etme girişimleri olmazsa’ diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: Rusya’nın Sesi

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.