ALMANYA’DA “BÜYÜK KOALİSYON”

upa-admin 18 Aralık 2013 2.775 Okunma 0
ALMANYA’DA “BÜYÜK KOALİSYON”

22 Eylül 2013 tarihinde gerçekleşen genel seçimlerin ardından Almanların “Große Koalition (Büyük Koalisyon)” adını verdikleri CDU-CSU (Hıristiyan Demokrat Birlik) ve SPD (Almanya Sosyal Demokrat Partisi) arasındaki koalisyon hükümeti geçtiğimiz günlerde kuruldu. Bu yazıda seçim sonuçlarını hatırlatarak yeni Alman kabinesi ve üyelerini size tanıtmaya çalışacağım.

22 Eylül 2013 tarihinde gerçekleştirilen genel seçimlerde Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU/CSU), beklendiği üzere oylarını % 7,7 arttırarak % 41,5’lik oy oranı ile seçimlerden açık ara farkla birinci çıkmış, ancak 630 sandalyeli Bundestag’da (Almanya Federal Parlamentosu) tek başına iktidar olabilmek için gerekli olan salt çoğunluğu (316 sandalye) 5 sandalye farkla kaçırmıştı.[1] CDU’nun en yakın rakibi ise seçimlerde % 25,7 oy alabilen SPD olmuştu. Her ne kadar seçimin mutlak galibi gibi gözükse de, Şansölye Merkel’e koalisyonda uyumlu bir ortak olan FDP’nin (Hür Demokrat Parti) seçimlerde % 4,8 oy oranı ile barajın altında kalarak parlamentoya girememesi Hıristiyan Demokratlar’ın hesaplarını altüst etmiş ve Almanya’da yeniden bir “Büyük Koalisyon”u zorunlu kılmıştı. En son 2005 yılında kurulan Büyük Koalisyon bu nedenle 2013 yılı sonlarında yeniden gündeme geldi. Oldukça uzun süren görüşmeler ve pazarlıklar sonrasında kabine geçtiğimiz gün açıklandı. Şimdi kabine üyelerine bir göz atalım.

İktidarda üçüncü dönemine giren Angela Merkel liderliğinde kurulan kabinede SPD lideri Sigmar Gabriel, Alman basını tarafından “Süper Bakan” olarak adlandırılmasına neden olacak şekilde yeni kurulan Ekonomi ve Enerji Bakanı ve Başbakan Yardımcılığı görevlerini üstlenecek.[2] Boşandığı eşinin Türk olması sebebiyle ülkemizde ve gurbetçiler arasında tanınan bir siyasetçi Gabriel’in Cumhuriyet Halk Partisi ile de güçlü bir diyaloğunun olduğu biliniyor. Almanya’da gelenek olduğu şekilde koalisyonlarda muhalefete verilen[3] Dış İşleri Bakanlığı görevine, daha önce de 2005-2009 yılları arasında bu görevi üstlenmiş SPD’nin deneyimli politikacısı Frank-Walter Steinmeier getirildi. İç İşleri Bakanlığına daha önce tartışmalı bir Savunma Bakanlığı dönemi geçirmiş CDU’lu Thomas de Mazière, Adalet Bakanlığına bugüne kadar pek tanınmamış bir politikacı olan SPD’li Heiko Maas, Finans Bakanlığına 71 yaşında ve kabinenin en yaşlı üyesi olan CDU’lu Wolfgang Schäuble, Çalışma Bakanlığına SPD’den Andrea Nahles, Gıda ve Tarım Bakanlığına önceki kabinenin İç İşleri Bakanı olan ve NSA skandalındaki tavrıyla eleştirilen CSU’lu Hans-Peter Friedrich atandı.[4] Savunma Bakanlığına Almanya tarihinde ilk defa bir kadın politikacı olan CDU’lu Ursula von der Leyen getirildi. Leyen hem bir tıp doktoru, hem siyasetçi, hem de 7 çocuk annesi olan ilginç bir figür. Aile İşleri, Kadın ve Gençlik Bakanlığına SPD’li genç ve güzel bir siyasetçi kadın olan Manuela Schwesig, Sağlık Bakanlığına CDU’lu Hermann Gröhe, Ulaştırma ve Dijital Altyapı Bakanlığına daha önce SPD lideri Sigmar Gabriel’i “kilolu ve yeteneksiz” olarak değerlendiren CSU’lu Alexander Dobrindt, Çevre Bakanlığına SPD’li Barbara Hendricks, Eğitim ve Araştırma Bakanlığına matematik Profesörü CDU’lu Johanna Wanka, Ekonomik Yardımlaşma ve Kalkınma Bakanlığına eski ünlü Alman forvetle aynı adı taşıyan CSU’lu Gerd Müller, Vergi Bakanlığına da CDU’dan Peter Altmeier getirildi.[5] Kabinede kadınların ağırlığı dikkat çekerken, Türkiye ve Almanya’daki Türkler açısından umut verici bir gelişme ise; kabineye ilk kez Türk kökenli bir politikacı olan SPD üyesi Aydan Özoğuz’un atanmış olması.  2009 yılından beri Almanya Parlamentosu’nun (Bundestag) bir üyesi olan Özoğuz, 2011’den bu yana SPD başkan yardımcılığı görevini yürütüyordu.[6] 1968 doğumlu ve bir gurbetçi ailenin çocuğu olan Özoğuz, eğitimini İngiliz Dili ve İspanyolca üzerine yapmış, yüksek lisans derecesini ise İnsan Kaynakları alanından almış. Athena müzik grubundan Gökhan ve Hakan Özoğuz’un kuzeni olan Aydan Özoğuz, kabineye Uyum Bakanı olarak atandı.

Almanya’daki yeni koalisyonun icraatlarını UPA adına takip etmeye devam edeceğiz.

Yrd. Doç. Dr. Ozan ÖRMECİ

Girne Amerikan Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Başkanı

Twitter: https://twitter.com/ozanormeci



[1] Tüysüzoğlu, Göktürk (2013), “Almanya’da Büyük Koalisyona Doğru”, Uluslararası Politika Akademisi, Erişim Tarihi: 18.12.2013, Erişim Adresi: http://politikaakademisi.org/almanyada-buyuk-koalisyona-dogru/.

[2] “Introducing the new German cabinet”, DW, Erişim Tarihi: 18.12.2013, Erişim Adresi: http://www.dw.de/introducing-the-new-german-cabinet/g-17297820.

[3] Önceki hükümette de bu görevi FDP’den Guido Westerwelle üstlenmişti.

[4] “Cabinet of Germany”, Wikipedia, Erişim Tarihi: 18.12.2013, Erişim Adresi: http://en.wikipedia.org/wiki/Cabinet_of_Germany.

[5] “Introducing the new German cabinet”, DW, Erişim Tarihi: 18.12.2013, Erişim Adresi: http://www.dw.de/introducing-the-new-german-cabinet/g-17297820.

[6] “Almanya’da İlk Türk Kökenli Bakan”, Uluslararası Politika Akademisi, Erişim Tarihi: 18.12.2013, Erişim Adresi: http://politikaakademisi.org/almanyada-ilk-turk-bakan/.

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.