İlk resmi ziyaretini KKTC’ye gerçekleştiren Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye’den KKTC’ye bu yıl içinde tamamlanacak askılı boru sistemiyle su getirilmesi projesini anlatırken, “Teknik olarak mümkün. Teşvik edici olacaksa, Türkiye’den Kıbrıs’a gidecek su hattına paralel bir hat kurulur ve Doğu Akdeniz’deki doğalgaz kaynakları Türkiye’ye getirilir, buradan da uluslararası pazarlara gider” dedi.
Başbakan Davutoğlu’nun Lefkoşa ziyaretine Kıbrıs’tan sorumlu Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da eşlik etti. KKTC Cumhurbaşkanı Derviş ve KKTC hükümeti ile temaslarda bulunan Davutoğlu, Eroğlu ile düzenlediği ortak basın toplantısında Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’yla su projesi konusunu ele aldıklarını ve askılı boru sisteminin kullandığı hattın karşılıklı gaz ve elektrik hatları çekilmesine olanak sağladığını söyledi.
SU FERHAT VE ŞİRİN GİBİ
Türkiye’den KKTC’ye su projesini Ferhat ile Şirin aşkına benzeten Davutoğlu, “10 yıl önce Anadolu’nun berrak ve helal suyu Kıbrıs’a gidecek deseler ‘hayal’ derdim. Suyun gittiği yerden geçenler artık, ‘selam olsun yavru vatana’ diyecek. Ferhat Şirin’e aşkı için dağları nasıl deldiyse, Anadolu’dan Kıbrıs’a engel tanımaz ve denizleri derinleri aşarız” dedi.
RUM VE YUNANLARA ÇAĞRI
Kıbrıs müzakerelerinde Annan Planı sonrasındaki 10 yılda Türkiye ve KKTC’nin sürekli olumlu olduğuna dikkat çeken Davutoğlu, Rum lider Nikos Anastasiadis’e yaptığı barış çağrısında ise, şunları söyledi:
“İstedik ki Yunanistan, Türkiye, KKTC ve Rumlar aynı masaya otursun ve Doğu Akdeniz’deki barış sürecini konuşsun. Ama olmadı. BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun’un yeni atadığı Kıbrıs özel danışmanı Norveçli Eide yakın dostum. Norveç Dışişleri Bakanlığı döneminden tanıyorum. Yeni bir başlangıç yapıyor. Rum lider Anastasiadis’e çağrıda bulunuyorum: Gelin bu barışı bir an önce yarın değil, bugün gelecek hafta değil bu hafta, gelecek yıl değil bu yıl çözelim. Yunanistan Dışişleri Bakanı’na birçok kez söyledim. Yunanistan Başbakanı’na sesleniyorum: Kıbrıs’ın iki tarafına da birlikte gidelim. Önce Güney’e, sonra Kuzey’e geçelim. Çay içelim, kahve içelim, oturup bu işi çözelim. BM’ye uluslararası camiaya sesleniyorum: New York’ta BM Genel Kurulu yakında yapılacak. BM liderleri gerekirse bir oda tutsun, bu sorun çözülmesi için daha fazla çalışsın.”
Kaynak: Hürriyet