RUM YÖNETİMİ MÜZAKERE SÜRECİNDEN ÇEKİLDİ

upa-admin 08 Ekim 2014 1.983 Okunma 0
RUM YÖNETİMİ MÜZAKERE SÜRECİNDEN ÇEKİLDİ

Güney Kıbrıs Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis, Türkiye’nin doğalgaz araması yapılan bölgeye savaş gemilerini göndermesi nedeniyle müzakere sürecinden çekildiğini açıkladı. KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ise Güney Kıbrıs Rum kesiminin, görüşme sürecinin ortadan kalkacağı tehdidinde bulunarak tahrik edici açıklamalar yapmasının doğru bir davranış olmadığını bildirdi.

Rum lideri Anastasiadis, Parti Başkanları Zirvesi’nin ardından yaptığı açıklamada, Rum tarafının müzakerecisi Andreas Mavroyannis ve müzakere heyetiyle görüşmelerden çekilme kararı alındığını bildirdi.

Müzakereleri askıya alma kararını Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras’ın desteklediği belirtildi.

 Partilerden Anastasiadis’e destek

Güney Kıbrıs’ta perşembe günü olması beklenen ancak müzakereler dolayısıyla bugüne alınan Parti Başkanları Zirvesi’nden de Anastasiadis’e destek kararı çıktı.

Emekçi Halkın İlerici Partisi (AKEL) lideri Andros Kiprianu, toplantının ardından yaptığı açıklamada, partisinin Başkan Anastasiadis’in kararını desteklediğini ifade ederek tüm parti liderlerinin hemfikir olduğunu bildirdi.

9 Ekim’de bir araya geleceklerdi

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis’in, Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde 9 Ekim Perşembe günü Lefkoşa’daki ara bölgede yeniden bir araya gelmesi bekleniyordu. Liderler 17 Eylül’de yaptıkları ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin de katıldığı görüşmede, yapılandırılmış müzakerelerde bir sonraki aşamaya geçilmesi konusunda anlaşmaya varmıştı.

Derviş Eroğlu: Doğru bir davranış değil

Bu arada KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Güney Kıbrıs Rum kesiminin, Türk tarafının açıklamalarını ve Türk Deniz Kuvvetleri’ne ait gemilerin 9. parselde yürütülen sondaj çalışmalarını izlemesini bahane ederek gerginlik yaratmaya çalışmasının ve görüşme sürecinin ortadan kalkacağı tehdidinde bulunarak tahrik edici açıklamalar yapmasının doğru bir davranış olmadığını bildirdi.

Cumhurbaşkanlığı basın bürosundan yapılan yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun, Kıbrıs Rum kesiminin 9. parselde yürüttüğü sondaj çalışmalarına ilişkin, Güney Kıbrıs Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis’le New York ziyaretinden önce yaptığı son görüşmede 9. parseldeki araştırmaların bir süre ertelenmesi gerektiği yönündeki görüşünü ilettiği ve ortak komite kurulması çağrısını yinelediği belirtildi.

Açıklamada, “Bu uyarı ve önerilerimiz dikkate alınmadan adım atılması sonucu ortaya çıkan gelişmelerin sorumlusu tamamen Rum tarafıdır” ifadelerini kullanan Derviş Eroğlu, Kıbrıs Türk tarafı olarak Güney Kıbrıs Rum yönetiminin sözde münhasır ekonomik alanda hidrokarbon yatakları konusunda yaptığı çalışmaları yakından izlediklerini bildirdi.

Rum tarafının, Türk tarafının açıklamalarını ve Türk Deniz Kuvvetleri’ne ait gemilerin 9. parselde yürütülen sondaj çalışmalarını izlemesini bahane ederek gerginlik yaratmaya çalışmasının ve görüşme sürecinin ortadan kalkacağı tehdidinde bulunarak tahrik edici açıklamalar yapmasının doğru bir davranış olmadığını kaydeden Cumhurbaşkanı Eroğlu, şunları kaydetti: “Anavatan Türkiye’nin o dönemdeki Başbakanı, şu andaki Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’la 2011 yılı Eylül ayında New York’ta birlikte imza koyduğumuz “Kıta Sahanlığı Sınırlandırma Antlaşması” ortadadır. Bu anlaşmanın içerisinde yer alan tüm hususlar günü geldikçe ve gerektikçe uygulanacaktır. Anavatan Türkiye’nin tam desteğiyle Kıbrıs Türk halkının hak ve hukuku mutlaka korunacaktır.

Türk tarafı olarak Kıbrıs konusunun bir an önce var olan gerçekler temelinde, Kıbrıs’ın bütününün yararına olacak şekilde bir antlaşma ile sonuçlanması konusunda samimiyiz ve bunun için üzerimize düşeni yerine getirmekte kararlıyız.

Yapılması gereken Kıbrıs’ın tüm kaynaklarını, 1960’ta kurulan ve 1963’te silah zoruyla ele geçirilen devletin tüm olanaklarını Rum halkının çıkarına kullanmak değildir. Yapılması gereken, Kıbrıs Türk halkının o devletin eşit-egemen kurucusu olduğunu, Kıbrıs’ın Rumların olduğu kadar Türklerin de vatanı olduğunu unutmadan hareket etmektir.

Rum yönetimine bir kez daha hidrokarbon yatakları konusunda çalışma yapacak bir ortak komite oluşturulmasını öneriyorum. Yine daha önce ifade ettiğimiz üzere Türk tarafı olarak Anavatan Türkiye’den deniz altından borularla Kıbrıs’a getirilecek suyun da Ada’nın ortak yararı için bir barış suyu olarak kullanılmasını da Rum komşularımızla ele almaya hazırız. Kıbrıs, bölge için yeni bir gerginlik noktası değil, tam tersine varılacak bir antlaşma ile bölge barışına katkı sağlayacak örnek bir Ada olmalıdır.”

Kaynak: CNN Türk

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.