RUSYA SEÇİMLERİ: ZAFER AÇIK ARA PUTİN’İN

upa-admin 19 Mart 2018 9.491 Okunma 0
RUSYA SEÇİMLERİ: ZAFER AÇIK ARA PUTİN’İN

Rusya’da Pazar günü düzenlenen Devlet Başkanlığı seçiminin sandık çıkış anketlerine göre, Rus lider Vladimir Putin açık ara farkla seçimi kazandı. 4. kez 6 yıllığına aynı koltuğa oturacak olan Putin’in görev süresi 2024’e kadar uzayacak. Rusya Merkez Seçim Komisyonu da, anketlere göre Putin’in oy oranının yüzde 76 civarında seyrettiğini açıkladı.

Moskova’daki Kızıl Meydan’da yaptığı mitingle zaferini ilan eden Putin, seçim sonuçlarını Rusya halkının kendi geçmiş politikalarına olan “güven ve umudunun” bir sonucu olarak niteledi. Bağımsız seçim izleme kuruluşu Golos ise, oy verme işlemi sırasında yüzlerce usulsüzlük yaşandığını öne sürdü. Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Ella Pamfilova, bu iddiaya karşın seçimler sırasında kayda değer bir ihlal yaşanmadığını söyledi.

Golos’un iddialarından bazıları şöyle:

  • Sandıklar daha açılmadan bazılarının içlerinden oy pusulaları çıktı.
  • Bazı gözlemcilerin seçim merkezlerine girmeleri engellendi.
  • Seçmenlerin otobüslerle getirilmesi oy kullanmaya zorlandıkları iddialarını arttırdı.
  • Oy verme noktalarındaki güvenlik kameralarının balon ve diğer nesnelerle önleri kapatıldı.

Seçim öncesinde en popüler muhalif aday Alexei Navalny’in seçime katılması hakkındaki mahkeme kararıyla yasaklanmış, Navalny de seçmenleri boykota çağırmıştı. Yerel basında ülkenin bazı bölgelerinde halka oy kullanmaları durumunda dükkanlarda ücretsiz yemek veya indirim verildiği öne sürüldü.

Seçimlerde usülsüzlük iddialarına rağmen, Putin’in zaferi kalabalık miting alanında coşkuyla kutlandı. Rusya halkına “bir olmaları” çağrısı yapan Putin, ufukta reformlar olmadığına da açıklık getirdi. Putin’in seçimlerin ardından yaptığı basın toplantısında altı yıl sonra yeniden aday olup olmayacağını soran gazeteciye yanıtı şu oldu: “Söylediğiniz biraz komik bir şey. 100 yaşına gelene kadar burada kalacağımı mı sanıyorsunuz? Hayır.”

Katılım oranı istenenden az

Anketlere göre, seçime katılım oranı yüzde 60 civarında. Bu, Putin’in seçim kampanyası süresince umduğundan çok daha düşük bir oran. Putin’in seçim kampanyası ekibinden bir sözcü buna rağmen sonuçları “inanılmaz bir zafer” olarak niteledi. Rus Interfax haber ajansına konuşan sözcü, “Oranlar gün gibi ortada. Sonuçlar Putin’in gelecekte vereceği kararları için gereken yetkiyi veriyor ve Putin’in vermesi gereken bir çok karar olacak” diye konuştu.

Putin: İngiltere’nin iddiası saçmalık

Putin’in zafer konuşmasında ilk dile getirdiği konulardan biri, İngiltere’nin eski Rus casus Sergey Skripal ve kızı Yulia’ya yönelik cinayet teşebbüsünde Rusya’nın parmağı olduğu yönündeki iddialardı. İngiltere, Salisbury kentinde yaşanan olayda ‘Noviçok’ isimli Rus yapımı sinir gazının kullanıldığını söyleyerek Rusya’yı suçlarken, Moskova iddiaları sert bir dille reddediyor.

Rusya seçimlerinden saatler önce yaptı BBC‘ye röportaj veren İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, son on yıldır Rusya’nın “Noviçok sinir gazı stoğu yaptığını” söyledi. İngiltere’nin bu iddiasını “saçmalık” olarak niteleyen Putin, Sovyet yapımı zehrin kullanıldığı eğer doğru olsaydı, Sergey Skripal ve kızının anında öleceğini öne sürdü.

Kaynak: BBC Türkçe

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.