İSPANYA’DA SEÇİM: MUHAFAZAKARLAR MECLİSTE ÇOĞUNLUĞU YİTİRDİ

upa-admin 21 Aralık 2015 1.816 Okunma 0
İSPANYA’DA SEÇİM: MUHAFAZAKARLAR MECLİSTE ÇOĞUNLUĞU YİTİRDİ

İspanya’da dün gerçekleştirilen genel seçimleri, iktidardaki muhafazakâr Halk Partisi (PP) kazandı. Bununla birlikte parti, aldığı yüzde 28,7 oyla meclisteki çoğunluğu yitirdi. Hemen hemen tüm oyların sayıldığı seçimlerde; İspanyol Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) yüzde 22, kesinti karşıtı Podemos (Yapabiliriz) ise yüzde 20,6 oy aldı.

Geleneksel partileri gerileten iki parti: Podemos ve Ciudadanos

Podemos, Yunanistan’daki Syriza Partisi’nin İspanya’daki muadili olarak görülüyor. Liberal çizgideki Ciudadanos (Yurttaşlar) ise, yüzde 13,8’lik oy oranına ulaştı. Podemos ve Ciudadanos ilk kez genel seçimlere katıldılar.  Geleneksel partilere alternatif olmak için ortaya çıkması nedeniyle Ciudadanos, bazı uzmanlarca Podemos’un sağ versiyonu olarak yorumlanıyor.

İspanya’da iktidar 30 yıldan fazla bir süredir Halk Partisi veya Sosyalistler’in arasında el değiştiriyor. Podemos’un sözcüsü Inigo Errejon yaptığı açıklamada sonuçların İspanya’daki iki parti siyasetini sona erdirdiğini söyledi. Errejon, “Ülkemizde yeni bir döneme giriyoruz” dedi.

Sağın toplam sandalyesi koalisyon kurmaya yetmiyor

Seçim sonuçlarına göre, Halk Partisi mecliste 122 sandalye elde etti. Partinin mecliste çoğunluğu elde etmesi için bu sayının 176 olması gerekiyor. Mevcut parlamentoda PP’nin 186 sandalyesi vardı. Sosyalistler 91, Podemos 69, Ciudadanos 40 sandalye elde ettiler. Seçime katılım oranı yüzde 72 oldu. Bu oran, 2011’deki seçimlerdekinden biraz daha yüksek.

Uzmanlar, Halk Partisi’nin bir koalisyon hükümeti kurmasının oldukça zor göründüğünü, çünkü PP’nin en doğal müttefiki Ciudadanos’la bir araya gelmesi durumunda sandalye sayısının yetersiz olacağını belirtiyor. Sosyalistlerin ise, bir koalisyon için Podemos ve Ciudadanos’la anlaşması gerekiyor.

Kesinti politikaları ve yolsuzluk skandalları ‘hükümet partisine desteği düşürdü’

Seçimlerde en önemli konular, ülkedeki ekonomik kriz, yolsuzluk iddiaları ve Katalonya’nın bağımsızlığı oldu. Başbakan Mariano Rajoy liderliğindeki hükümet, kriz karşısında sert kesinti politikalarına başvurdu. Bu dönemde İspanya ekonomisinde göstergeler yeniden büyümeye dönse de, ülkede işsizlik oranı yüzde 21 düzeyinde. Kesinti politikaları ve yolsuzluk skandallarının PP’ye desteğin düşmesine neden olduğu düşünülüyor.

Kaynak: BBC Türkçe

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.