ADIP SAVUNMA SANAYİİ BÜLTENİNDEN SATIRBAŞLARI

upa-admin 13 Aralık 2016 2.680 Okunma 0
ADIP SAVUNMA SANAYİİ BÜLTENİNDEN SATIRBAŞLARI

Arab Defense Industry Papers’ın (ADIP)[1] 1. cilt 5 nolu yeni bülteni[2], 12 Aralık 2016 tarihinde kurumun internet sitesinde yayınlanmıştır. Bu bültende, Arap ve dünya savunma sanayii ve Türkiye’ye dair bazı önemli bilgiler yer almaktadır. Bu yazıda, bu bültenin bazı önemli bölümleri özetlenecektir.

theresa may-gcc

Theresa May, KİK toplantısında

Birleşik Krallık-Körfez İşbirliği Konseyi İttifakı

6-7 Aralık 2016 tarihlerinde Körfez İşbirliği Konseyi’nin (KİK)[3] 6 üyesinin (Bahreyn, Kuveyt, Umman, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri) gerçekleştirdiği toplantıya katılan Birleşik Krallık Başbakanı Theresa May, böylelikle İngiltere tarihinde bir ilki yaşatmıştır. Toplantıda Britanya ile KİK arasındaki “stratejik işbirliği”nden söz edilmiş ve güvenlik, terörizmle mücadele, siber güvenlik ve genel olarak savunma alanında işbirliklerinin güçlendirilmesinin istendiği belirtilmiştir. Böylelikle, iki yıl önce David Cameron hükümeti döneminde Bahreyn’den alınan deniz üssüyle birlikte başlayan İngiltere’nin Süveyş Kanalı’nın doğusuna dönmesi hamlesi, May döneminde daha da derinleşmektedir. Bunlara ek olarak, Birleşik Krallık, Umman’da da yeni bir askeri üs inşa etmektedir. Toplantıda, Başbakan May, “Körfez’in güvenliği bizim güvenliğimizdir” şeklinde iddialı bir söz de kullanmıştır.

Mısır, Pakistan’la Savunma Sanayii Alanında İşbirliği Yapmak İstiyor

Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah El Sisi, Pakistan Savunma Bakanı Rana Tanveer Hussain’e ülkesinin savunma sanayii alanında Pakistan’la daha yakın işbirliği yapmak istediğini belirtmiştir. Basında yer alan bazı haberlere göre, Mısır, Pakistan-Çin yapımı JF-17 Thunder jet uçaklarına ilgi duymaktadır.

Rusya-İran S-300 Anlaşmasının Ödemesi Tamamlandı

İran devleti, Rusya’dan satın aldığı S-300 balistik füze sistemi için gerekli ödemeleri tamamladı. Hatırlanacağı üzere, 2007 yılında, İran, Rusya ile S-300 füze sistemi konusunda 900 milyon dolarlık büyük bir anlaşma yapmıştı.[4]

İran, Yemen ve Somali’ye Silah Temin Ediyor İddiası

Britanya merkezli Conflict Armament Research (CAR), Yemen ve Somali’de devam eden çatışmalarda kullanılan yüzlerce yeni silahın İran destekli bazı kişi ve şirketler tarafından sağlandığını iddia etti.

CSIS, İran’ı Körfez’in Silahlandırılması Konusunda Suçladı

CSIS (Center for Strategic and International Studies) kuruluşundan Anthony Cordesman, kurum adına yazdığı bir raporda, İran’ın füzeleriyle Körfez ülkelerine ve petrol ticaretine yönelik bir tehdit oluşturduğunu ve bölgede silahlanma yarışı başlattığını iddia etti.

buck-700x

Kral Selman bin Abdülaziz ve Howard ‘Buck’ McKeon

Suudiler, Trump Yönetimine Kendini Anlatmak İçin Güçlü Bir Lobici Buldu

Suudi Arabistan, ABD’de yeni seçilen Donald Trump’ın kuracağı hükümet nezdinde konumunu koruyabilmek adına eski Cumhuriyetçi temsilci Howard ‘Buck’ McKeon’la lobi faaliyetleri konusunda sözleşme imzaladılar. Savunma sanayiini iyi bilen bir kişi olan McKeon, bundan böyle Trump yönetimi nezdinde ve Washington dehlizlerinde Suudi Arabistan’ın lobisini yapmaya çalışacak.

Putin, Libya’dan Askeri Üs İstiyor

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye’deki Tartus askeri üssüne ek olarak Akdeniz’de ikinci üssünü Libya’dan alabilmek için harekete geçti. 26 Kasım 2016 tarihinde Moskova’ya gelen Libyalı General Khalifa Hafter’le Libya’ya yönelik yeni silah satışlarının görüşüldüğü bir toplantı ardından bu konuyu gündeme getiren İsrail merkezli istihbarat sitesi Debkafile, Rusya’nın bu konuda istekli olduğunu yazdı.

Katar, Suriyeli Muhalifleri Silahlandıracak

Katar Dış İşleri Bakanı Sheikh Mohammed bin Abdulrahman al-Thani, Donald Trump döneminde ABD’nin Suriyeli muhaliflere desteği kesilse bile kendilerinin muhaliflere silah desteği vermeye devam edeceklerini açıkladı.

fikri ışık

Fikri Işık

Avusturya’nın Silah Ambargosuna Ankara’dan Tepki

Türkiye Savunma Bakanı Fikri Işık, Avusturya’nın ülkesine yönelik silah ambargosu alma kararını eleştirdi. Işık, “bu gibi kararlar, Türkiye’yi milli savunma sanayiini geliştirmek konusunda motive ediyor” şeklinde konuştu.

İran Destroyerleri Atlantik’e Gidiyor

İran, Alvand ve Bushehr adlı destroyer gemilerini Atlantik Okyanusu’na gönderdi. Bu kararın, İran’ın uluslararası sularda varlık gösterme politikası kapsamında alındığı belirtiliyor.

Türkiye, NATO Üyeleri Arasında Gelişmiş Teknolojik İşbirliğini Destekliyor

Türkiye Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, İstanbul’daki NATO Parlamenter Asamblesi toplantısında NATO üyeleri arasında daha kapsamlı teknolojik işbirliği geliştirilmesini talep etti.

Yrd. Doç. Dr. Ozan ÖRMECİ

[1] Web sitesi için; https://www.arabdefenseindustry.com/.

[2] Buradan okuyabilirsiniz; https://www.arabdefenseindustry.com/content/cmsfiles/bulletin/ADIP-Bulletin_05-16.pdf.

[3] Resmi web sitesi için; http://www.gcc-sg.org/en-us/Pages/default.aspx.

[4] Bu konuda UPA’da daha önce yayınlanan bir analiz için; http://politikaakademisi.org/2015/04/15/rusya-neden-s-300-fuzelerini-irana-veriyor/.

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.