UPA YAZARI ALİ İZZET KEÇECİ, İRAN’IN TEBRİZ KENTİNDE GERÇEKLEŞEN 4. TÜRKİYE-İRAN ORTAK FORUMU’NA KATILDI

upa-admin 08 Kasım 2018 1.698 Okunma 0
UPA YAZARI ALİ İZZET KEÇECİ, İRAN’IN TEBRİZ KENTİNDE GERÇEKLEŞEN 4. TÜRKİYE-İRAN ORTAK FORUMU’NA KATILDI

İlk üçü, sırasıyla, Van, Tahran ve yine Van şehrinde gerçekleşen Türkiye-İran Ortak Forumu’nun ana teması, Türkiye-İran ekonomik ilişkilerinde hacim, nitelik ve derinliğin hak ettiği seviyelere çıkamadığı gerçeğinden yola çıkılarak “Yeni Ekonomi Ekosistemi ve Stratejik Sektörler” olarak belirlenmiş ve bu başlıktan yola çıkılarak iki günlük bir çalışma programı gerçekleştirilmiştir.

Uluslararası Politika Akademisi (UPA) yazarlarından Ali İzzet Keçeci’nin de davet edildiği ve Türk heyetinde yer aldığı Forum, İran’ın Tebriz kentinde 5-6 Kasım 2018 tarihlerinde gerçekleşmiştir. İran ve Türk Dış İşleri Bakanlıkları himayesinde Türkiye adına “Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi” (TASAM) ve İran adına “İran Politik Uluslararası Araştırma Merkezi” (IPIS) işbirliği ile yapılan forum, Tebriz Ticaret Sanayi Maden ve Tarım Odası’nda şu alt başlıklarda yapılan sunumlar ile devam etmiştir.

  • Endüstri, ticaret, yatırım ve bankacılık alanlarında öngörülen işbirliği vizyonu,
  • Güvenlik ve sınır ilişkilerinde işbirliği,
  • Konsolosluk hizmetleri ve Turizm sektöründe işbirliği,
  • Kamu diplomasisi, kültür ve medya,
  • Bilim ve akademi alanlarında işbirliği,
  • Lojistik ve Ulaştırma alanlarında işbirliği.

Türkiye heyetinde; Eski Milli Savunma Bakanı Mehmet Vecdi Gönül, Eski Kültür Bakanı Bülent Akarcalı, Eski Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz, TASAM Başkanı Süleyman Şensoy, Merkez Valileri, emekli Büyükelçiler, akademisyenler, Meslek Odaları temsilcileri ve İran çalışmaları yapan Ortadoğu uzmanları katılmıştır. Ev sahibi İran heyetinde ise; Erdebil Genel Valiliği Yardımcısı Ali Nevadad, Tebriz Üniversitesi Rektörü Dr. Mecidi, Doğu Azerbaycan Kültür ve İslam İrşad Dairesi Genel Müdür Yardımcısı Piruzmeneş, İran-Türkiye Ortak Ticaret Odası Başkanı Rıza Kami, Doğu Azerbaycan Maliye ve Ekonomi İşleri Kurumu Genel Müdürü Ali Asker Abbaszade, İran Ankara Büyükelçilik Müsteşarı Şemsi ve İran’lı meslek örgütü mensupları ve akademisyenler katılmıştır.

Konuşmacılar, sunumlarında, genel olarak; İran ve Türkiye ilişkilerinde mevcut durum, olması gerekenler, hedeflenenler ve sıkıntıların tespiti konularında konuşmuşlardır. Türkiye sınırına yakın mesafede olması sebebiyle ticari ilişkilerin yoğun olduğu Tebriz kentinde gerçekleşmiş olmasının sınır ticareti ve insani ilişkileri katkıları da gündeme gelmiştir. Kültürel ilişkiler alanında işbirliği konusunda yapılan oturumlarda ise, ortak tarih, ortak coğrafya, ortak kader başlıklarından yola çıkarak geçmiş mirasın korunması ve geleceğe aktarılması, kültürel işbirliğinin dünya geneline tanıtılması ve aktarılması hususlarına değinilmiştir. Üniversiteler arası işbirliği, öğrenci değişimi, üniversiteler arası karşılıklı ziyaretlerin yapılması ve bilimsel verilerin paylaşılması gibi başlıklarda konuşulan konular arasında yer almıştır.

Sonuç bildirgesinin yakın zamanda yayınlanması beklenen forum, ev sahibi İran ve misafir Türkiye heyetlerinin karşılıklı iyi niyet temennileri ile sona ermiştir.

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.