UPA STRATEGIC AFFAIRS VOL. 5 NO: 2

upa-admin 02 Eylül 2024 240 Okunma 0
UPA STRATEGIC AFFAIRS VOL. 5 NO: 2

UPA Strategic Affairs Vol. 5 No: 2 (September 2024) (Special edition on the United States)

TABLE OF CONTENTS

  • Foreword (Oğuzhan GÖKSEL) (1-2) (PDF)
  • Table of Contents (3) (PDF)

 

1. Title: Turkish-American Economic Relations from the Past to the Future (PDF)

Author: Oytun MEÇİK

Article Category: Economics / International Relations

Pages: 4-21

Summary: Turkish-American economic relations represent the economic dimension of the political and strategic ties between the two countries, encompassing significant factors such as trade volume, direct investments, military cooperation, and strategic partnerships. These relations, which began in the post-World War II era, were shaped by the economic and military aid provided by the United States to Türkiye. During the Cold War, programs like the Marshall Plan and the Truman Doctrine contributed to the modernization of Türkiye’s infrastructure and the enhancement of its defense capacity. The 1990s saw further deepening of these ties under the influence of globalization, and the 2000s brought even more dynamism with Türkiye’s rapid economic growth and reforms. Today, despite current challenges such as trade wars, embargoes, and sanctions, there are still opportunities for cooperation in strategic areas like energy, defense, and technology. This study examines the historical development of Turkish-American economic relations and explores how they might evolve in the future.

Keywords: Turkish-American Economic Relations, Cold War, Marshall Plan, Trade Volume, Strategic Partnership.

Date of Submission: 24.05.2024

Date of Acceptance: 06.08.2024

 

2. Title: Two Nations, One Divide: Examining the Roots of Political Polarization in Türkiye and the United States (PDF)

Author: Oğuzhan GÖKSEL

Article Category: Political Science

Pages: 22-70

Summary: Many factors have contributed to the global rise of political polarization in recent years – such as the electoral successes of populist leaders, the emergence of social media-based echo chambers, rising economic insecurities, and an intensifying rivalry between globalists and nationalists worldwide. In this context, a comparative study of polarization in the U.S. (United States of America) and Türkiye offers an intriguing opportunity. Examining the similarities and differences between their experiences may teach researchers a lot about the origins of polarization, its adverse effects on democratic governance and potential solutions. The Republicans and the Democrats in the U.S. have grown more ideologically opposed during the past decade in particular, leading to political violence as became evident with the 6th January 2021 Capitol Riot and the 13th July 2024 assassination attempt targeting Donald Trump. A great schism has also shaped Turkish politics as the long reign of the AKP (Justice and Development Party) since 2002 has polarized secularists and Islamists as well as Kurdish and Turkish nationalists. It will be argued that while authoritarian inclinations, political institutions, and historical legacies are distinctive to each setting; identity politics, economic inequalities, and social media driven echo chambers are major commonalities. A number of insights on reducing polarization will be derived from this comparative analysis, namely the need to build coalitions of parties/social movements representing different ideologies, reducing economic inequality, encouraging inclusive government, and promoting media diversity.

Keywords: Political Polarization, Populism, Democratic Erosion, Türkiye, United States.

Date of Submission: 26.07.2024

Date of Acceptance: 07.08.2024

 

3. Title: ABD Başkanlarının Dış Politika Karnesi: İnsani Açıdan Değerlendirme (1993-2024) (PDF)

Author: Seda Gözde TOKATLI

Article Category: Political Science / International Relations

Pages: 71-96

Summary: Soğuk Savaş sonrası dönemde, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) siyasi, güvenlik ve ekonomik politikalarında önemli değişimler yaşanmıştır. ABD, tek kutuplu yapısal düzen içerisinde problem çözücü politikalar yürütmeye büyük önem göstermiştir. Yeni dönemde dünyanın herhangi bir bölgesinde meydana gelen bir gelişme, Amerikan çıkarlarını doğrudan ilgilendirmese bile, ABD’nin sorunlara kayıtsız kalması mümkün olmamıştır. Ancak ABD’nin giderek artan içe dönük uygulamaları, ortak sorunlar karşısında ulusal çıkarlarına uygun hareket etmesi ve uluslararası yapıyı kendi çıkarlarına göre yönlendirme çabası, sistem içerisindeki yetkinliğini zamanla kaybetmesine yol açmıştır. ABD’nin maddi kabiliyetlerine öncülük vererek izlediği politika, ulusal ve uluslararası yönetişimdeki rolünün gerilemesine yol açmıştır. ABD, uluslararası arenada ve uluslararası kuruluşlar üzerinde sahip olduğu güç ve yetkilerini kaybederken, kuruluşunda büyük öneme sahip olan demokrasi, uluslararası hukuk ve insan hakları kavramlarını hiçe sayarak mevcut meşruiyetini de zedelemiştir. Dönüşen yapısal düzen içerisinde bireyi ön plana çıkaran politikaların yerini revizyonist, değişimi amaçlayan ve maddi güç unsurlarının daha fazla ön plana çıktığı bir anlayış hâkim olmuştur. Bu çalışma, Soğuk Savaş sonrası dönemde göreve başlayan Bill Clinton döneminden Joe Biden dönemine kadar ABD’nin dış politika karnesini ele alacaktır.

Keywords: Uluslararası Sistem, Amerika Birleşik Devletleri, İnsan Hakları.

Date of Submission: 29.07.2024

Date of Acceptance: 09.08.2024

 

4. Title: Stratejik Dönüşümler Çerçevesinde ABD’nin Ortadoğu Politikasının Analizi (1990-2024) (PDF)

Author: Mehmet EMİR

Article Category: International Relations

Pages: 97-155

Summary: Amerika Birleşik Devletleri (ABD), günümüz dünyasında icra ettiği politikalarla en etkili aktördür. Soğuk Savaş’ın bitişinden sonra, ABD, tek kutuplu yeni dünya düzeninin hegemonu olarak sert gücüyle politikalarını diğer aktörlere kabul ettirmek istemiştir. Bu çerçevede, Ortadoğu bölgesi, ABD’nin gücünü göstermesi için elverişli bir alan olmuştur. ABD’nin Ortadoğu’yu kendi planları çerçevesinde şekillendirebilmesi için icra edilen Körfez Savaşı, bu bakımdan kapıların sonuna kadar açılmasını sağlamıştır. Ortadoğu’da aralıklarla operasyon yapan ABD için 11 Eylül 2001 saldırıları daha da elverişli bir hareket alanı açmıştır. Büyük Ortadoğu Projesi ve Arap Baharı gibi süreçlerle 2010 yılından itibaren bölgedeki halklar ve devlet dışı aktörler de ABD’nin tasarım planına dahil edilmiştir. Bu makale, Soğuk Savaş sonrasında ABD’nin Ortadoğu politikasında değişen stratejilerine rağmen hiç değişmeyen çıkarlarını gerçekleştirme motivasyonunu analiz etmektedir. Bölgesel aktörlerin ABD politikalarına karşı tepkileri, kapsamlı bir şekilde kesitsel olarak incelenmiştir. ABD’nin sert gücüyle bölgeye defalarca kez müdahalelerine ve açık bir şekilde İsrail’e destek vermesine rağmen diğer aktörlerin neden bu tehdide karşı birlik ve bütünlük oluşturamadığına da yanıt aranmıştır. Çalışma, Realizm teorisi çerçevesinde bölgesel güç dengesinin değişimi ve dönüşümünü analiz ederek, Uluslararası İlişkiler alanına özgün bir katkı sağlamayı amaçlamaktadır.

Keywords: ABD, Ortadoğu, Arap Baharı, 11 Eylül.

Date of Submission: 06.08.2024

Date of Acceptance: 20.08.2024

 

5. Title: Deepening U.S.-Greece Partnership in the 21st Century: Common Challenges and Shared Worldview Make the Best Friends (PDF)

Author: Nikolaos STELGIAS

Article Category: International Relations

Pages: 156-181

Summary: This paper explores the evolving alliance between the United States and Greece in the 21st century, highlighting how shared challenges, interdependence, and a common worldview have strengthened their partnership. The study employs a multifaceted theoretical framework, integrating Realism, Liberalism, and Constructivism, to analyze the alliance’s development from its Cold War origins to its contemporary shape and growing significance amidst geopolitical shifts in the Eastern Mediterranean. It examines strategic imperatives driving cooperation, including security concerns regarding Russia and Türkiye, and the role of NATO and European Union membership in fostering trust and collaboration. Additionally, the study delves into the evolving identities and perceptions that shape the partnership, emphasizing Greece’s position as a stabilizing force in a volatile region. By addressing key questions about the motivations and implications of this alliance, the study provides valuable insights for policymakers and scholars, contributing to the discourse on regional security and the dynamics of international partnerships in a complex geopolitical landscape.

Keywords: United States, Greece, Eastern Mediterranean.

Date of Submission: 13.08.2024

Date of Acceptance: 26.08.2024

 

6. Title: 2009-2017 Yılları Arasında ABD’nin Suriye Krizine İnsani Müdahale Bağlamında Bakışı: İngiliz Okulu Perspektifi (PDF)

Author: Serdar ÇUKUR

Article Category: International Relations

Pages: 182-227

Summary: Bu çalışmanın temel amacı, 2009-2017 yılları arasında İngiliz Okulu perspektifinden insani müdahale bağlamında ABD’nin Suriye politikasını sorgulamaktır. Bu çalışmanın temel savına göre, 2011-2017 yılları arasında, ABD, Suriye’de yaşanan insani krize müdahale etmeye çalışmıştır. Bu çalışmanın hazırlanmasında ulusal ve uluslararası literatürdeki eserlerden faydalanılmıştır. Bu çalışmada ulaşılan bazı sonuçları şu şekilde sıralamak mümkündür. Birincisi, insani müdahaleye dair birçok tanımın olduğu görülmüştür. Ayrıca insani müdahalenin yaklaşık 300 yıllık bir tarihi vardır. İkincisi, İngiliz Okulu ekolü, 1960’lı yıllardan sonra ortaya çıkmış ve gelişme göstermiştir. Bu süreçte Okul’un muhtevasında birbirleriyle bağlantılı devlet, uluslararası toplum, güvenlik ve müdahale gibi terimlerin olduğu görülmüştür. Sonuncusu, 2009-2017 yılları arasında, ABD, Suriye krizine müdahale edilmesine yönelik bir politika izlemiştir. Tüm bunların yanı sıra, bu çalışma üç bölüm üzerinden kurgulanmıştır. Birinci bölümde, insani müdahale hakkında bazı değerlendirmeler üzerinde durulacaktır. İkinci bölümde, İngiliz Okulu hakkında tarihinden temsilcilerine ve temel varsayımlarına, bazı temel kavramlarından insani müdahaleye bakışına kadar çeşitli bilgilere yer verilecektir. Sonuncu bölümde ise, ilk olarak, Suriye’nin kısa tarihi üzerinde durulacaktır. Ardından ise, ABD-Suriye ilişkilerinin kısa tarihine ve 2009-2017 yılları arasında ABD’nin Suriye politikasına değinilecektir.

Keywords: İnsani Müdahale, İngiliz Okulu, Suriye Krizi, ABD.

Date of Submission: 18.07.2024

Date of Acceptance: 02.09.2024

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.